Д-р Иван Иванов: "Спирането на парите по "Околна среда” ще доведе до спиране на Водния проект!”

	Спирането на средствата по ОП
Д-р Иван Иванов: "Спирането на
Спирането на средствата по ОП "Околна среда” подлага под съмнение по-нататъшното продължаване на проекта за Водния цикъл на Севлиево, коментира пред репортер на „100 вести” кметът д-р Иван Иванов.

Независимо че проблемът с водоснабдяването на общината се дължи и на амортизираната водопроводна мрежа, местната общинска управа е пренебрегвала разработването на проекти за решаване на проблема. Пропускът беше забелязан в началото на 2012 година, общинското ръководство положи усилия за разработка на проекта и успя да хване „последния влак” на ОП ”Околна среда” за неговото финансиране. 
През януари 2013 г.   беше подписан договорът за безвезмездната помощ в размер на 18.9 млн. лв. След проведена обществена поръчка през август същата година започна и реализиране на проекта на Водния цикъл на града. Стойността на договора за изпълнение е 14 399 714 лв. без ДДС със срок за завършване на дейностите - 11 месеца, считано от датата на получаване на възлагателно писмо от страна на Община Севлиево. 
Реализацията на проекта вървеше в график, въпреки че в края на 2013 г. кметът д-р Иван Иванов изрази притеснения за хода на работата, след като стана ясно, че ЕС спира плащанията по ОП ”Околна среда”.
„Наистина имах известни притеснения за бъдещето на проекта по водния цикъл в Севлиево, но тогавашните обещания от министър-председателя и финансовия министър, че средствата ще се поемат от националния бюджет, успяха да ни заблудят. За съжаление реалността е съвсем друга и проблем с парите по програмата има. – коментира сега той. - За да приключим успешно проектът „Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на гр. Севлиево“, ние трябва да се разплатим с фирмите изпълнители. С тази цел на 10 март 2014 г. Община Севлиево кандидатства пред фонда, който финансира общините по европроектите ФЛАГ за отпускане на краткосрочен и дългосрочен заем на обща стойност от 4 334 357 лв. Така на 7 май в Община Севлиево получихме писмо, с което ни уведомяват, че одобряването на искания кредит е отложено, т. е отказано. Като причина за това е посочено, че фондът е спрял всички плащания и е отложил одобряването на нови искания за кредити, които са свързани с изпълнението на договорите по Оперативна програма „Околна среда”, докато не се възстановят плащанията за безвъзмездна финансова помощ от държавата” – каза кметът д-р Иван Иванов.
И те са напълно основателни, защото от месец февруари до април т. г. Община Севлиево е внесла четири искания за възстановяването на средства с обща стойност близо 3 600 000 лв. Те са разгледани от Управляващия орган на Оперативната програма, но все още не е приведен нито лев.
„Сега предстои изпълнителят на СМР да актува новите изпълнени строително–монтажни работи на стойност над 3 500 000 лв. без ДДС. В момента фирмите работят със собствени средства до подновяване на плащанията от Оперативната програма и от фонд ФЛАГ. Спрените пари са сериозен проблем и крият рискове за успешното финализиране на проекта за Водния цикъл” –  каза кметът. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни