Д-р Емануил Енев потърси съдействието на ОбС за връщане паметника на Иван Бакалов в Габрово

Наш дълг е като габровци да направим всичко възможно да
Д-р Емануил Енев потърси съдей
Наш дълг е като габровци да направим всичко възможно да върнем паметника на Иван Бакалов, един от дарителите на Априловото училище в Габрово. С този мотив д-р Емануил Енев поиска съдействието на местния парламент за връщане паметника на известния габров

„Иван Бакалов е един от четиримата дарители за построяването на Априловото училище, но ние малко знаем за него, както и за другите габровски възрожденци, които са извършвали своята дейност през 18 и 19 век от Румъния“ - заяви д-р Енев и подари на всеки от общинските съветници книгата „Незабравените“, чиито автори са Лучия Керчова-Пъцан и Лука-Франсик Велчов – дългогодишен председател на дружество „Братство“ в Румъния. В нея авторите представят дейността на габровските възрожденци и уважението, което те са заслужили по това време. 
„По време на една екскурзия в Букурещ, специално за посещение на местата, свързани с българската история, попаднахме в центъра на кралския дворец Курте веке. Там, в църквата „Св. Антон“, под един бор стоеше захвърлена паметната плоча на Иван Бакалов. Плочата е била изровена от българския клуб в Букурещ, ръководен от проф. Лука Велчов. 
Този факт лично за мен беше силна провокация да направа всичко възможно да си приберем паметника в Габрово. Още повече че Иван Бакалов е габровски възрожденец. Един от четиримата, които са финансирали Априловската гимназия, но ние малко знаем за него. Повече знаем за Васил Априлов, Николай Палаузов, Христо Мустаков“ - разказа д-р Енев. Миналата година книгата „Незабравените габровски възрожденци в Букурещ през XVIII и XIX век“ беше официално представена в Историческия музей в Габрово. Тя е спонсорирана от габровски фирми, които д-р Енев не назова, но съобщи, че действията за връщането на паметника на Иван Бакалов са продължили. 
„Ние имаме подкрепата на всички партии в Габрово. На нас ни е необходима институционалната подкрепа на Общинския съвет в града, защото процедурите по връщането на паметника изискват това. Трябва да се направят много заявления не само пред Община Габрово, но и пред много други институции. Това е най-важният момент, а не толкова спонсорирането и финансирането по връщането на паметника“ - коментира за „100 вести“ исканото съдействие от местния парламент д-р Енев. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни