Честно и с достойнство да си служим със свещения език на нашите деди

пожела кметът Таня Христова в словото си, с което поздрави
Честно и с достойнство да си с
пожела кметът Таня Христова в словото си, с което поздрави с празника дейците на просветата и културата и габровци.

 
„За днешния ден винаги търсим най-силните и най-въздействащите думи, наричаме го „най-българския“ и „най-светлия“. Този, който ни обединява, който ни сродява, който ни въздига – каза в празничното си слово Таня Христова. - Нека днес просто си припомним, че и „ний сме дали нещо на света“ и нека не забравяме, че то е колкото основание за гордост, толкова и дълг честно и с достойнство да си служим със свещения език на нашите деди. Оттук насетне по-важно е не какво говорим, а какво правим, защото истинската сила на познанието е превръщането му в дела. Дела, в които се оглеждат както полетът на мисълта, така и дълбочината на ума. Дела, белязани с добро, с правота, с мъдрост. Ето защо точно днес искам да пожелая на всички нас да бъдем деятелни и съзидателни, да не приспиваме стремежите си, да не даваме почивка на мечтите си и непременно да сe учим да бъдем дръзки и вдъхновени.“
След думите на кмета екна „Върви, народе възродени“ и тръгнаха  колоните на шествието начело с празничните хоругви и ликовете на светите братя „Кирил и Методий“, носени от учениците на училище „Ран Босилек“. Тази година честта да поведат шествието имаха учениците и учителите от Професионалната гимназия по строителство, която празнува 55 години от създаването си. 
Едно след друго се заредиха колоните на габровските училища. Усмихнати, красиви, с преметнати през гърдите ленти с надпис „отличник“, отрупани с цветя учители... Особено трогателни бяха колоните на завършилите преди години. Най-много бяха те от ПТГ „Д-р Н. Василиади“, от Априловската и Природоматематическата гимназия, а най-старите манифестиращи бяха випуск от 1954 г. 
Върхът на празничността отново бяха вихрените изпълнения на ансамбъл „Габровче“ с художествен ръководител Лъчезар Захариев. Прекрасните малки танцьори сложиха красив и много емоционален финал на празника.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни