9/8BG направи първо турне в чужбина и впечатли белгийската публика

<p>Фолклорният ансамбълът „9/8BG” към народно читалище „Априлов-Палаузов“ в Габрово върна
9/8BG направи първо турне в чу

Фолклорният ансамбълът „9/8BG” към народно читалище „Априлов-Палаузов“ в Габрово върна визитата на колегите си танцьори от побратимения град Аалст и направи голямо турне в Белгия.

 Само преди месец танцовата формация „Инкар“ от Аалст и габровският ансамбъл се представиха заедно пред публика с голям съвместен концерт и препълниха с хора и аплодисменти зала „Възраждане“, благодарение на съдействието на почетния консул на България във Фландрия Вили Ван Импе и клуб „Приятели на Белгия“. По тяхна покана габровските танцьори представиха нашите впечатляващи народни танци в Белгия с пет самостоятелни концерта в различни градове на страната в рамките на 10 дни, а завършекът на турнето беше сложен отново от съвместен концерт с танцова формация „Инкар“ в Аалст. 
„Залата и там беше пълна, беше много вълнуващо за тях и за нас – разказа ръководителката на състава Владислава Иванова. - Бяхме гости на Международния фолклорен фестивал „Пиккелинг“ в Аалст, когато се отбелязва празникът на жътвата, и участвахме с два концерта извън конкурсната програма. Публиката много ни хареса и ни засипа с овации . Всички сме очаровани от посрещането и общуването с колегите ни от „Инкар“, тъй като бяхме настанени в домовете им. Толкова сърдечни, гостоприемни и усмихнати хора, не сме срещали досега. Съвместният ни концерт беше най-емоционалното събитие. Както и в Габрово ние изпълнихме 40-минутна програма, а веднага след това беше програмата на „Инкар“. Много се харесаха и носиите ни, които бяха различни за всеки танц. Танцьорите от Аалст бяха много впечатлени от това как за всеки танц успяваме бързо да се преоблечем с тези тежки костюми от много части – сукман, риза, престилка, пафти...“
Според Владислава контактите между двата танцови състава от Габрово и Аалст ще продължат и в бъдеще, а след време ще изненадат публиките в двата града с нови проекти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни