50 години Технически университет - Габрово

<p>Технически университет - Габрово е водеща институция за подготовка на
50 години Технически университ

Технически университет - Габрово е водеща институция за подготовка на висококвалифицирани специалисти и провеждане на научни изследвания, отговарящи на европейските стандарти. Създаден преди 50 години, днес Университетът успешно съчетава традициите на


Петдесетгодишният юбилей на Технически университет - Габрово е повод за реална оценка на изминатия път. Изминалите години са години на развитие и утвърждаване на Университета като съвременно висше училище, години, в продължение на които десетки мотивирани преподаватели и служители са работили всеотдайно за неговия просперитет.
Технически университет - Габрово е създаден с Указ № 395 от 30 юли 1964 г. на Президиума на Народното събрание като Висш общотехнически задочен институт (ВОЗИ) за задоволяване на нарасналата необходимост от инженерни кадри в Северен централен район на България. 
Съществен момент в неговото развитие е разкриването на две специалности - „Технология на машиностроенето” и „Електрически машини и апарати”, за обучение на студенти-задочници, което се въвежда през учебната 1965/1966 г. Така Институтът се превръща в пълноценно висше учебно заведение за задочно обучение с прием от І до VІ курс.
През 1967 г. с разпореждане на Министерския съвет във Висшия общо-технически задочен институт се откриват две нови специалности - „Полупроводникова и промишлена електроника” и „Механично уредостроене”, с прием 120 студенти в редовна форма на обучение. Така от задочен институт с тригодишен курс на обучение само на задочници от висшите технически училища в страната ВОЗИ се превръща в самостоятелно висше учебно заведение за задочни и редовни студенти с пълен курс на обучение.
От 1972 г. с Указ № 224 на Държавния съвет на Народна република България ВОЗИ - Габрово се преименува във Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ). Институтът е с изградена инфраструктура и добре подготвен кадрови потенциал, със създадени и развиващи се връзки с промишлените предприятия в града и окръга и с изградено и укрепващо договорно сътрудничество със сродни висши училища от други страни. В него вече се учат около 2500 студенти, 50% от тях в редовна форма на обучение.
С решение на Народното събрание на Република България от месец юли 1995 г. ВМЕИ - Габрово придобива статут на Технически университет.
Днес Технически университет - Габрово е престижен образователен и научен център, акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация с много добра оценка и образователен капацитет от 8000 студенти и докторанти. Той е акредитиран и от Международното сдружение по инженерна педагогика IGIP и Европейската професионална асоциация за инженери FEANI.
Технически университет - Габрово разполага с модерна материално-техническа база със съвременна инфраструктура, която включва 6 реновирани учебни корпуса с добре обзаведени аудиторни зали и лаборатории, университетска библиотека и спортен комплекс, с обща застроена площ 20040 кв. м. През последните години е подобрена енергийната ефективност на сградния фонд. Отоплението на всички корпуси е на газ. На територията на Университета е създадена достъпна архитектурна среда за обучение на студенти в неравностойно положение. Изградени са специални приспособления, облекчаващи тяхното придвижване - в корпус № 1 функционира асансьор, в два учебни корпуса и в университетската библиотека са построени естакади. Университетът е в процедура на изграждане на асансьор в сграда „Ректорат” и разработване на проект за външен асансьор в корпус № 6.

В Технически университет - Габрово се прилага 
Система за управление на качеството 
на обучението, научните изследвания и академичния състав, сертифицирана по стандарт ISO 9001:2008 от германското дружество DQS GmbH, в резултат на което той е включен в регистрите на международната мрежа по качество IQNet. Създадената от компютърните специалисти на Технически университет – Габрово информационна система (UMIS) осигурява условия за подобряване на цялостното функциониране на Университета. Достъп до нея имат както преподавателите, така и студентите.
Технически университет - Габрово предлага качествено обучение в съответствие с нуждите на пазара на труда по модерни широкопрофилни бакалавърски и съвременни магистърски специалности в областта на техниката и технологиите, стопанските и социалните науки. Днес в него се обучават повече от 5100 студенти в редовна и задочна форма на обучение в осем
акредитирани професионални направления: 
3.4. Социални дейности;
3.7. Администрация и управление;
3.8. Икономика;
5.1. Машинно инженерство;
5.2. Електротехника, електроника и автоматика;
5.3. Комуникационна и компютърна техника;
5.6. Материали и материалознание;
5.13. Общо инженерство.
В Университета се провежда обучение и за придобиване на образователната и научна степен „доктор” по 25 акредитирани докторски програми. Броят на обучаваните докторанти през 2014 г. в редовна, задочна и самостоятелна форма на обучение е над 90. 
Структурата на Университета включва 
три факултета 
- „Електротехника и електроника”, „Машиностроене и уредостроене” и „Стопански”, Технически колеж - Ловеч и Департамент за езиково и специализирано обучение. Обучението на студентите и докторантите в тях се провежда от 192 висококвалифицирани преподаватели, от които 12 професори, 74 доценти, 65 главни асистенти, 29 асистенти, 7 старши преподаватели и 5 преподаватели. От академичния състав 6 преподаватели са с научна степен „доктор на науките” и 114 - с образователната и научна степен „доктор”.
Факултет „Електротехника и електроника”
е създаден с Постановление на Министерския съвет на Република България № 276 от 22.04.1983 г. В него се извършва обучение в образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър” по десет специалности:
- „Автоматика, информационна и управляваща техника”;
- „Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност”;
- „Електроснабдяване и електрообзавеждане”; 
- „Електроника”;
- „Компютърни системи и технологии”;
- „Комуникационна техника и технологии”; 
- „Мобилни и сателитни комуникации”;
- „Автомобилна електроника”; 
- „Безопасност на труда”;
- „Оптоелектроника и лазерна техника”.
Във факултета се провежда обучение и по 12 докторски програми:
- „Автоматизация на инженерния труд и системи за автоматизирано проектиране”;
- „Автоматизирани системи за обработка на информация и управление”;
- „Електромеханика”;
- „Електроснабдяване и електрообзавеждане”;
- „Електронизация”;
- „Елементи и устройства на автоматиката и изчислителната техника”;
- „Индустриална електроника”;
- „Квантова и оптоелектроника”;
- „Комуникационни мрежи и системи”;
- „Компютърни системи, комплекси и мрежи”;
- „Микроелектроника”;
- „Светлинна техника и източници на светлина”.
Факултет „Машиностроене и уредостроене”
е създаден с Постановление на Министерския съвет № 276 от 22.04.1983 г. Факултетът извършва обучение по единадесет специалности в образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър”: 
- „Индустриално инженерство”;
- „Компютърен дизайн в индустрията”;
- „Компютърни технологии в машиностроенето”;
- „Мехатроника”;
- „Машиностроителна техника и технологии”;
- „Отоплителна, вентилационна, климатична и газова техника”;
- „Прецизна техника и уредостроене”;
- „Техника и технологии за опазване на околната среда”; 
- „Текстилна техника и технологии”;
- „Технология на материалите и материалознание”; 
- „Хидравлична и пневматична техника”.
Във факултета се извършва обучение и по 13 докторски програми:
- „Материалознание и технология на машиностроителните материали”;
- „Машини и съоръжения за леката промишленост”;
- „Машинознание и машинни елементи”;
- „Металорежещи машини и системи”;
- „Метрология и метрологично осигуряване”;
- „Приложна механика”;
- „Промишлена топлотехника”;
- „Рязане на материалите и режещи инструменти”;
- „Теория на механизмите, машините и автоматичните линии”;
- „Технология на машиностроенето”;
- „Технология на текстилните материали”;
- „Точно уредостроене”;
- „Хидравлични и пневматични задвижващи системи”.
Факултет „Стопански”
е създаден през 1990 г. с решение на Академичния съвет на Технически университет - Габрово по силата на Закона за академична автономия и Учредителния договор между Университета и „Балканкар” АД. С решение на Академичния съвет от 26 юли 1995 г. се именува „Инженерно-икономически”, а от 2003 г. носи наименованието факултет „Стопански”. Във факултета се обучават студенти по пет специалности в образователно-квалификационната степен „бакалавър”:
„Икономика на търговията”;
„Индустриален мениджмънт”;
„Публична администрация”;
„Социални дейности”; 
„Стопанско управление”. 
Във факултета се извършва обучение и по 8 магистърски програми:
„Публична администрация”;
„Управление на човешките ресурси”;
„Управление на фирмата”;
„Производствен мениджмънт”;
„Социални дейности”;
„Мениджмънт на индустриалното предприятие”;
„Иновационен и инвестиционен мениджмънт”;
„Опазване на околната среда и устойчиво развитие”.
Технически колеж - Ловеч е създаден през 1989 г. В него се провежда обучение на студенти в образователно-квалификационната степен „професионален бакалавър” по специалностите:
„Автомобилно машиностроене”;
„Електротехника”; 
„Компютърни системи и технологии”;
„Машиностроене”.
Департаментът за езиково и специализирано обучение 
е създаден през 2005 г. с решение на Академичния съвет и осигурява чуждоезиково обучение на студенти и докторанти, езикова и специализирана подготовка на чужденци, кандидатстващи във висшите училища на Република България, и квалификация на чуждестранни специалисти.
В Технически университет - Габрово 
функционират центровете -
Център по качество на обучението, Център за електронно и дистанционно обучение, Център за следдипломна квалификация, Център за професионално обучение, Университетски кариерен център, Университетски център за информационни системи и технологии, Университетски център за научни изследвания и технологии, Център за международни и национални програми и проекти, Университетска библиотека, Университетски вестник, Център за насърчаване на предприемачеството, Университетско издателство „Васил Априлов”.
Едновременно с учебната дейност в Технически университет - Габрово се извършват 
многостранни научни изследвания. 
Те се провеждат в съвременни научноизследователски центрове и лаборатории, оборудвани със средства от бюджета на Университета и спонсорство от фирми. През последните години са създадени фирмените лаборатории Siemens, Beckhoff, AMK, Unitronics, лаборатория „Микропроцесорни системи за управление”, оборудвана от фирми „Джонсън Контролс Електроникс България” и „Скиллайн Бизнес Сълюшънс”, лаборатория „Микроелектронни системи” на фирма ZMDI - Варна, лаборатории „CAD/CAE/CAM системи и Rapid Prototyping” и „CNC оборудване и технологии”. Обновяването на апаратурата и информационната осигуреност на учебния процес и научните изследвания се постигат и чрез разработване на проекти по различни национални и европейски програми. 
Научноизследователската дейност и приложните изследвания 
се осъществяват в областта на електротехниката, електрониката и автоматиката, комуникационната и компютърната техника, машиностроенето, материалознанието, социалните дейности, икономиката, администрацията, управлението и природните науки. За последните няколко години са реализирани над 500 договора на обща стойност над 1800000 лева, финансирани от Министерството на образованието и науката. В партньорство с институти на Българската академия на науките, други висши училища и иновативни фирми от региона на град Габрово са разработени 10 проекта на стойност над 1000000 лева, финансирани от Националния фонд „Научни изследвания”.
Научно-приложната и научно-производствената дейност в Технически университет - Габрово се осъществяват в рамките на Университетския център за научни изследвания и технологии, „Високотехнологичен център” ЕООД, който е 100% собственост на Университета, и „Българо-германски институт по управление на качеството и промишлен мениджмънт” ООД, съдружници на Университета, в който са Българската браншова камара - машиностроене и TEQ Training & Consulting GmbH, Германия. Реализирани са стотици договори с фирми от цялата страна в областта на проектирането и производството на машинни компоненти, изпитването на материалите, метрологичното осигуряване, енергийната ефективност и енергоспестяването, проектирането на енергийни съоръжения и др.
За популяризиране и прилагане на резултатите от научноизследователската и научно-приложната дейност, включително до етап внедряване на нови технологии и изделия, се поддържат договорни отношения и тесни контакти с редица водещи фирми от региона и страната.
Фирмите партньори 
на Университета са: „АМК Задвижваща и управляваща техника” ЕООД - Габрово; „Импулс” АД - Габрово; „Цератицит“ - Габрово; „Апронекс” ООД - Габрово; „Колтек“ ООД - Габрово; „Джонсън Контролс Електроникс България” ЕООД; „Скиллайн Бизнес Сълюшънс” ЕООД - София; ZMDI - Варна; „Стемо” ООД - Габрово; „ЕЛИМЕКС” - Горна Оряховица; IMI - Ботевград; „Алфрида Пеев” ЕООД - Габрово; „ЕЛНА” ООД - Габрово; „Комтекст” ООД - Габрово; „ЕЛМОТ” АД - Велико Търново; „Капрони” АД - Казанлък; „Хидропневмотехника” АД - Казанлък; „М+С Хидравлик” АД - Казанлък; „Мини Марица-изток” ЕАД - Раднево; „АСАРЕЛ МЕДЕТ” АД - Панагюрище; „СИМЕНС България“ ЕООД - София; „Мехатроника” АД - Габрово; „ЗГПУ Груп” - Габрово ООД; „Видима” АД - Севлиево; „Спарки Елтос” АД - Ловеч; „Аркус” АД - Лясковец; „Алкомет” АД - Шумен; „Лирекс” ООД - Габрово и много други. В тези фирми като мениджъри и водещи специалисти работят стотици възпитаници на Технически университет – Габрово, а преподаватели от Университета участват в тяхната дейност като консултанти, експерти и проектанти.
Важен приоритет в развитието на Университета е 
международното сътрудничество. 
Започналите още с неговото създаване международни контакти се задълбочават, разширяват и обогатяват, като се подписват нови договори с чуждестранни университети от Европа, Латинска Америка и Азия. Днес Технически университет – Габрово поддържа активни контакти с 61 университета от 21 страни. Договорите с най-голяма продължителност, изиграли голяма роля за развитието на Университета и ефективно действащи и сега, са с НТУУ КПИ - Киев, Украйна (1967 г.), и Висше училище - Митвайда, Германия (1972 г.). През 2012 г. Технически университет - Габрово подписа договор с Университета за приложни науки в Шмалкалден за съвместно обучение и издаване на двойни дипломи по специалност „Мехатроника”, като вече се реализира първият студентски обмен. През 2014 г. са подписани нови договори за сътрудничество с Университета в Жешов, Полша, Университета „Гоце Делчев”, Щип, Македония, Висшето училище по технологии, бизнес и дизайн – Висмар, Германия, и с Висшето училище Jade - Вилхелмсхафен, Германия.
Значително по-голям е броят на висшите училища, с които Технически университет - Габрово участва в проекти на базата на Европейските образователни и научноизследователски програми. 
Партньори на Университета 
са над 150 образователни и научни институции от Европа, Азия и Латинска Америка, част от които са:
Чешки технически университет - Прага;
Висше училище - Резекне, Латвия;
Университет в Малага, Испания;
Тракийски университет - Турция;
FH JOANNEUM Университет по приложни науки - Австрия;
Висше училище - Митвайда, Германия;
Висше училище - Франкфурт, Германия;
Национален технически университет на Украйна – Киев, Украйна;
Висше училище - Шмалкалден, Германия;
Университет - Ниш, Сърбия;
Университет Баня Лука, Босна и Херцеговина;
Алматински технологически университет - Алмати, Казахстан;
Казарски университет - Баку, Азербайджан;
Ташкентски държавен технически университет „Абу Райхан Беруни” - Ташкент, Узбекистан;
Технически университет - Либерец, Чехия;
Технологичен институт - Кавала, Гърция;
Университет „Константин Брънкуш” - Търгу-Жиу, Румъния;
Университет Ланжоу Жиаотонг, Китай;
Университет по приложни науки Яде, Вилхелмсхафен, Германия;
Университет „Дюк” – Дъръм, Северна Каролина, САЩ и др.
През последните години в Технически университет - Габрово са 
разработени над 20 проекта, 
финансирани от рамкови програми и структурни фондове на Европейския съюз. Общата стойност на финансирането е над 6000000 лева. Преподаватели от Университета участват в проекти по програмите Еразъм+, Леонардо да Винчи, Грюндвиг, Коменски, Югоизточна Европа, Интелигентна енергия Европа, 7-рамкова програма, ТЕМПУС, UNESCO, CEEPUS, ASO, ДААД, Българо-украинска програма, Royal Society. Откроява се проектът, финансиран по 7-рамкова програма на Европейския съюз – „Безконтактен метод за бързо зареждане на акумулаторите на електромобили”, чиято стойност е около 500000 лв. Той се разработва с партньори от Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция, Словакия. Изпитанията на опитния образец на системата за безконтактно зареждане на акумулаторите на електромобили, който е проектиран и изработен от Технически университет – Габрово, ще се проведат във фирма „Фиат”.
В момента се реализират 
7 проекта по оперативни програми, 
финансирани от структурните фондове на Европейския съюз на обща стойност над 2300000 лева. Това са договори по „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, „Подобряване на технологиите и управлението в предприятията”, Програма ФАР, „Повишаване конкурентоспособността на българските предприятия”, „Развитие на човешките ресурси”.


В резултат на разработването на проект „Развитие и внедряване на виртуални технологии за устойчиво развитие на дистанционното обучение в ТУ - Габрово” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е разработена документация за акредитиране на средата за провеждане на дистанционно обучение в Университета. 
С въвеждането на 
дистанционна форма на обучение 
и чрез прилагане на виртуални технологии в учебната дейност ще се улесни достъпът до обучение и ще се разшири обхватът на предлаганите образователни услуги за удовлетворяване потребностите на бизнеса от висококвалифицирани кадри.

Университетът се включи и към 
програма BG09 
„Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство”, целта на която е засилване на сътрудничеството между България и страните от ЕИП ЕАСТ (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) в областта на висшето образование и научните изследвания чрез предоставяне на финансиране за изпълнение на проекти и отпускане на стипендии за студенти, докторанти, преподаватели, изследователи и административни служители.
Активно се реализират дейностите, свързани с
мобилност на студенти, преподаватели 
и непреподавателски състав по програма „Еразъм” в рамките на подписаните 51 споразумения за двустранно сътрудничество с партньорски университети от Германия, Австрия, Великобритания, Литва, Латвия, Белгия, Полша, Словения, Чехия, Румъния, Турция, Испания, Холандия. Благодарение на участието си в международни образователни и научноизследователски програми, Университетът предоставя на студентите възможности за частично обучение и специализирана практика в европейски университети и институции, а на преподавателите - дългосрочни и краткосрочни специализации в чужбина. Нараства броят както на преподавателите от Технически университет – Габрово, които изнасят лекции в чуждестранни университети, така и на чуждестранните лектори, които гостуват в Университета.

Технически университет – Габрово 
спечели два проекта 
за мерки по енергийна ефективност по „Международен фонд Козлодуй” – „Подобряване на енергийната ефективност в ТУ - Габрово – Учебен корпус 1” и „Подобряване на енергийната ефективност в ТУ - Габрово – Учебен корпус 6” на обща стойност 1 156 477 евро.
Университетът участва в редица международни асоциации: Университетска мрежа за Централна и Източна Европа; Европейска асоциация на националните технически съюзи; Регионална мрежа на инженерите за развитие към ЮНЕСКО; Международен форум по публична администрация и мениджмънт; Европейска мрежа по социални дейности; Асоциация на техническите университети от Централна и Източна Европа; Асоциация на ректорите и деканите на техническите университети от страните на Балканския полуостров; Съвет за научно и техническо сътрудничество на Балканите; Съюз на евро-азиатските университети.
Технически университет – Габрово е партньор в следните европейски мрежи: Обучение и изследователска дейност в областта на компютърните науки; Обучение и изследователска дейност в областта на инженерното образование; Европейска асоциация по социални дейности; Международен форум по публична администрация и мениджмънт.
Редица изтъкнати учени са носители на почетното звание 
„Doctor Honoris Causa” 
на Технически университет – Габрово:
проф. Райнхард Шмид, Висше училище - Митвайда, Германия;
проф. Бернд Лемел, Висше училище - Митвайда, Германия;
проф. Вернер Тотцауер, Висше училище - Митвайда, Германия;
проф. Юрий Кузнецов, Национален технически университет - Украйна, „Киевски политехнически институт” (КПИ) - Киев, Украйна; 
проф. Адриан Бежан, Университет „Дюк Дъръм“, Северна Каролина, САЩ;
проф. Весел Савов - първи ректор на Технически университет - Габрово;
Райнхард Круг, Централно немско радио, Лайпциг, Германия;
инж. Арнолд Мюлер, АМК, Кирхайм, Германия; 
проф. Хелмут Хоп, Висше училище за публична администрация и финанси - Лудвигсбург, Германия; 
проф. Бранимир Джорджевич, Университет - Ниш, Сърбия;
проф. Хорст Екснер, Висше училище - Митвайда, Германия; 
проф. Волфганг Шулхоф, Занаятчийска камара, Дюселдорф, Германия; 
проф. д-р Николай Ганев, Чешки технически университет, Прага, Чехия.
Всяка година Технически университет - Габрово организира и провежда 
Международната научна конференция УНИТЕХ. 
Тя стартира в началото на XXI век и се утвърди като висок научен форум, обединяващ учени от страната и чужбина. Участници в нея са учени и изследователи от Технически университет - Габрово, висши училища, институти и стопански организации. Особен интерес към форума проявяват страните от Централна и Югоизточна Европа. Днес УНИТЕХ вече е запазена марка на Университета.
Възможности за публикуване на резултатите от научноизследователската дейност на учени от Университета, страната и чужбина предоставя издаваното от Технически университет – Габрово научно списание „Известия на Технически университет - Габрово”. 
Технически университет - Габрово разполага със собствена библиотека, основана през 1964 г. Днес тя е една от най-модерните университетски библиотеки на Балканския полуостров, разположена в нова самостоятелна сграда на три етажа, с разгърната застроена площ 2773 кв. м.
Университетската библиотека 
притежава богата колекция от над 170 000 тома научна литература - книги, периодични издания, издания на електронни носители и др. Освен традиционните библиотечни звена, тя разполага и с 3 зали с повече от 45 броя компютри за електронно обслужване на студенти, докторанти, преподаватели и външни читатели. Изградена е WEB базирана система за обучение, която осигурява on-line достъп до информационни ресурси и бази данни. Осигурен е достъп и до пълнотекстови многоотраслови бази данни с научна информация.
В Университета функционират 
Сisко Академия и Microsoft IT Академия. 
Те предоставят сертифицирано обучение, като по този начин разширяват възможностите на студентите за успешна професионална реализация. Регионалната Cisco мрежова академия при Технически университет - Габрово е първата мрежова академия в България, създадена през август 1999 година. През 2012 г. тя придоби статут на център за обучение на инструктори - Instructor Training Center. Академията за информационни технологии на Microsoft предоставя достъп до най-новите технологии на Microsoft, както и до съпътстващите ги учебни пособия, като осигурява гъвкава система за придобиване на квалификация и последваща сертификация.
Технически университет - Габрово издава 
вестник „Известник”, 
приемник на вестниците „Студентска панорама” и „Огледало”. Той отразява живота на академичната общност и се издава с участието на студентите. Вестникът се разпространява както в Университета, така и в партньорски университети и институции у нас и в чужбина. 
На студентите е осигурено много добро социално-битово обслужване. Предоставени са им общежития с общо 1277 легла, четири студентски стола с 656 места и кафе-сладкарници за почивка и отдих между учебните занятия. 
Студентите имат възможност да участват в научноизследователска дейност, да развиват своите умения в различни области на изкуството и да спортуват в отбори или индивидуално в учебно-спортните бази на Университета. На тяхно разположение са 2 зали за фитнес и добре оборудваните и поддържани бази за водомоторни спортове в с. Младен, ски в местността Узана и туризъм в с. Потока.
На широка популярност и високи резултати в състезания между университети от страната се радват отборите по баскетбол, волейбол, футбол, ръгби, хандбал, бадминтон, борба, лека атлетика, плуване, тенис на маса, тенис, фитнес, шах и др.
Всяка година отборите на Технически университет - Габрово се представят успешно и заемат призови места на национални студентски състезания и олимпиади по математика и физика.
Изразител на интелектуалните, социалните, културните, спортните и творческите интереси на студентите и докторантите в Университета е Студентският съвет. Той е неправителствена, нестопанска, нерелигиозна и неетничeска организация, целта на която е да осигурява социално-битовото обслужване на студентите и да служи като официално призната форма за връзка между студентите и управляващите органи на Технически университет - Габрово на всички нива.
През своето 50-годишно развитие Технически университет - Габрово се утвърди като добър пример за стабилна, престижна и авторитетна научна и образователна институция, която се гордее със своите възпитаници, успешно реализирали се в страната и в чужбина и допринасящи с професионалната си компетентност за развитието на съвременната наука и практика. 
В Университета са се дипломирали над 28000 специалисти, предимно инженери, обучавали са се 450 докторанти и над 200 чуждестранни студенти от Алжир, Германия, Гърция, Ирак, Иран, Македония, Молдова, Нигерия, Пакистан, Полша, Русия, Сирия, Турция и Украйна.
Независимо от сложните съвременни социално-икономически и културни обстоятелства, Технически университет - Габрово е един от малкото университети, изпълнили държавния прием за учебната 2014/2015 г. 
Университетът се стреми да отговаря по най-адекватния начин на предизвикателствата на времето, като непрекъснато развива и реализира нови форми на обучение, създава нови специалности и модернизира своите учебни планове в съответствие с изискванията на потребителите на кадри. Високото ниво на научните изследвания, съвместната дейност с бизнеса и квалифицираният академичен състав го правят предпочитано учебно заведение.
Град Габрово не би имал своя облик и промишленост без своя Университет!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни