50 години от изселването на жителите от селата Спасета, Топлеш, Делижеци, Тодорчета

Уважаеми земляци,уважаеми граждани,	На 7 юни 2014 година (събота) от 12
50 години от изселването на жи
Уважаеми земляци,уважаеми граждани, На 7 юни 2014 година (събота) от 12 часа в село Тодорчета - бивша Топлешка община, над язовир „Христо Смирненски“, ще се отбележат 50 години от изселването на жителите от селата Спасета, Топлеш, Делижеци, Тодорчета зара

Хората ги преселват, но историята на Топлешка община остава 

КМЕТСКО НАМЕСТНИЧЕСТВО ЗЕЛЕНО ДЪРВО
 
Още преди Освобождението на България селищата около река Паничарка образували една обща административна единица, наречена Община Паничарка. През 1906 г. името се променя на Топлешка община, тъй като седалището е в село Топлеш.
През 1686 г. по местата от Топлешка община се заселват, търсейки спасение след потушаване на второто търновско въстание, семействата на въстаници от Велико Търново, Ново село, Мусина и други селища около Търново. Непрекъснатите военни походи от страна на турската държава се стоварват върху плещите на българите, под формата на ежедневни растящи данъци. Един от тях бил „кръвният данък“  - от всяко по-голямо семейство са вземали по едно дете от 3 до 10-годишно, за да бъде помохамеданчено и обучено за турските военни сили. Тежкият данък, непрекъснатите ангарии, безчестия прогонвали българите от полските райони към Балкана, за да заживеят един по-свободен живот. Започнали са да развиват скотовъдство, земеделие, добив на дървен материал и изделия, дървени въглища. И ето така се заражда първото заселване на жители в долината на река Паничарка.
Цялата Топлешка община е била съставена от 14 малки селца. Селата са Топлеш, Тодорчетата, Делижеци, Спасета, Лютаците, Руйчевци, Моровеци, Недевци, Лисец, Хаджицонев мост, Зелено дърво, Стоманеци, Баевци, Гърци, Червен бряг. През годините на съществуването си там се гради една богата история, която не може да бъде разказана дори и накратко, защото ще бъдат пренебрегнати съществени моменти от развитието и живота на някогашните жители. Една история, свързана с престоя по тези места на генерал Скобелев, на Михаил Верешчагин, на Петко Рачов Славейков, на Цанко Дюстабанов, на Тотю Иванов и други знаменатални личности. 
През 1960 година приключва строителството на язовир „Христо Смирненски“ и част от селата биват разрушени, с цел опазване на водата в реките, които се вливат в язовира. Хората се преселват по долното поречие на река Паничарка и  някои казанлъшки села. В село Тодорчета се запазва единствено сградата на училището, построено през 1858 година. 
На 7 май 2014 г. с провеждането на земляческа среща ще се отбележат 50 години от изселването на хората от селата и закриването на Топлешка община.                                                                                                                       

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни