Заради липса на специалисти: 13 болници с договори с НЗОК по изключение

Trevnenskata-bolnitsa
Тревненската болница
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово взима шестима анестезиолози на по 4 часа, МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево наема четирима

    13 са лечебните заведения за болнична помощ, на които Надзорният съвет на НЗОК разрешава сключване на договор с Касата по изключение за определени клинични пътеки, по които съответните болници не отговарят напълно на критериите: нямат достатъчен брой специалисти, нямат нужното ниво на компетентност на дадена структура или пък съответната апаратура.
    Проблемът със специалистите не е от скоро и тези изключение вече се превърнаха в практика при решенията на Надзора, а причината е добре позната отдавна: медицинските специалисти у нас намаляват и застаряват, съответно болниците не могат да осигурят достатъчно персонал.
    Затова лечебните заведения прибягват до наемането на специалисти на половин работен ден, а немалка част от медиците работят на няколко места. В голяма част от страната осигуряването на медицинска помощ в достатъчен брой направления за нуждите на хората се крепи именно на тази практика.
    Проблемът бе обсъден отчасти на предходното заседание на Надзорния съвет, когато управителят на Касата Станимир Михайлов посочи, че ако на тези болници не се разреши поисканото изключение и те затворят, всички пациенти от съответните райони няма да има къде да се лекуват.
    Този път болниците, които получават възможност да работят пълноценно благодарение на наети специалисти на четиричасов работен ден, са 11, като почти при всички нужните специалисти са анестезиолози.
    Така на МБАЛ „Югозападна болница“ – Сандански е разрешено да сключи договор на четири часа с двама анестезиолози, МБАЛ „Света Петка“ – Видин получава възможност да наеме на половин ден четирима анестезиолози, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово взима шестима анестезиолози на по 4 часа, МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево пък наема четирима, МБАЛ Ардино сключва договор с трима, МБАЛ „Живот+“ – Крумовград – с двама, МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч – с четирима, МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов“ – Златоград – с двама, МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов“ – Мадан – с трима, МБАЛ Девин – с двама, а МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ – Пещера – с четирима, като също на четири часа в болницата ще работят и един специалист по детски болести, както и един инфекционист.
    МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали пък наема на половин работен ден двама специалисти по детски болести и неонатология.
    Останалите две болници не наемат специалисти, като при тях проблемът е различен.
    На едната е разрешено да приложи друг прийом: сключване на договор с друго лечебно заведение, което отговаря на изискванията за апаратура, оборудване и специалисти. Става въпрос за столичната УСБАЛО, която по този начин си осигурява договор с Касата по две клинични процедури (КПр 3 и 4).
    На белоградчишката МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ пък се разрешава по изключение да работи по шест клинични пътеки, за които е нужно по-високо ниво на компетентност на Клиничната лаборатория, макар болницата да разполага със структура от I ниво.
здраве нет

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни