Започнаха летните концерти на Камерния оркестър

Kvartet-t,-nachelo-s-Ivan-Stoyanov
Квартетът, начело с Иван Стоянов
Започнаха летните концерти на състави от Габровския камерен оркестър.

На 7 юли на откритата сцена пред кафе „ИМКА” бе първият концерт на квартет в състав: Даниела Данис -цигулка, Иван Стоянов - цигулка, Ивайло Ангелов - виола и Христофор Папанчев - виолончело.
В програмата бяха Струнен квартет № 1 и № 2 от Александър Бородин /1833-1887/, един от най-бележитите композитори на руската класика.
Квартет № 1 /1873 - 1879/ е посветен на жената на друг велик руски композитор и приятел Римски-Корсаков.
„Заради пандемията, когато прекратихме концертната си дейност, решихме да зарадваме нашата публика с летни концерти. В началото бяхме много скептични относно избора на място. В Габрово има прекрасни места за летни концерти, но неподходящи заради шума на уличното движение. Находката в южната част на парка на Дома културата се оказа много добра. Атмосферата е прекрасна. За жалост акустиката е много компромисна, но се стараем да направим камерни вечери с малки състави - квартети и триа с разнообразна програма – сериозна и развлекателна музика, съобразена с настроението на летния сезон.
Изборът на програмата е концептуално измислена. Тази вечер бе посветена на един автор Александър Бородин, който по-рядко се свири. Струнните му квартети изискват по-продължителна работа, по-трудни са.Струнните квартети 1 и 2 са едни шедьоври - първият струнен квартет и третата част на втория струнен квартет - Ноктюрно, вдъхновило по-късно автори като Морис Равел, Арам Хачатурян и др.”, каза диригентът Иван Стоянов.
Втората вечер на 14 юли ще се представят триото млади инструменталисти от Габровски камерен оркестър: Терез Стойнова, цигулка, Лъчезар Атанасов, цигулка и Калина Андреева - контрабас. Програмата включва триа, дуети от виенската класика, пиеси от Пиацола и други, които ще бъдат изненада за слушателите.
На последния концерт на 11 август триото Христофор Михайлов, Елена и Ивелин Вълкови също са включени някои развлекателни пиеси.
„През този творчески сезон, който продължава - сподели Иван Стоянов, успяхме да изпълним около 1/3 от заплануваните концерти.
Радостен факт е, че оркестъра има много качествени млади попълнения. Вече има два контрабаса - Ирина Комитска и Калина Андреева от София, изключителен музикант, която ще се изявява и като солистка. Виолистът Ивайло Ангелов, който е преподавател във Варненското музикално училище, продължава да е част от оркестъра и който никога не е преставал да идва.
През септември Ямболският оркестър ще открие 45-то издание на фестивала Дни на камерната музика в зала „Възраждане”, а предвидената джаз-програма ще бъде отново на откритата сцена пред кафе „ИМКА“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни