За първи път гимназия „Тревненска школа” обявява прием след четвърти клас

За първи път в своята история Националната гимназия за приложни
За първи път гимназия „Тревнен
За първи път в своята история Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ обяви прием след завършен четвърти клас за учебната 2014/2015 година за паралелка „Изобразително изкуство“. Кампанията обхваща кандидати от цялата страна. Приемът

За първи път в своята история Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ обяви прием след завършен четвърти клас за учебната 2014/2015 година за паралелка „Изобразително изкуство“. Кампанията обхваща кандидати от цялата страна. Приемът ще се извършва след изпит по изобразително изкуство на 27 юни, а класирането е само според оценката от положения изпит. 
Директорът на училището Орфей Миндов обясни, че преди две години Министерството на културата е разрешило подобен прием. „Миналата година правих проучване в града и се оказа, че паралелките са много малко, но тази година решихме да опитаме прием след четвърти клас. Един от основните ни мотиви е, че приемайки децата след четвърти клас, за три години ние ще имаме възможност още от ранна възраст да им осигурим развитие в областта на изкуството и да получат подготовка, която им липсва в другите, масови училища. 
За мен липсата на достатъчно часове по изобразително изкуство в българското училище е сериозен пропуск, защото визуалната култура на българина е голям проблем. Връщам се от Англия, където децата още от малки се занимават изключително сериозно с изкуство. Хората в България не само не са чували за съвременно изкуство, но и не познават класическите му форми. Така ставаме неадекватни към съвременните художествени процеси“ - коментира Орфей Миндов. 
Приемът в паралелката след 4 клас в НГПИ ще се извършва за 16 места. След завършване на седми клас в паралелка „Изобразително изкуство“ учениците ще могат да се класират според успеха им за избраната от тях специалност в НГПИ „Тревненска школа“ - „Интериорен дизайн“, „Художествена дърворезба“, „Иконопис“. „Очакваме деца от съседните на Трявна градове, тъй като имаме общежитие, в което можем да поемем да ги настаним, както и столова, където да ги храним“ - допълни директорът на училището. Срокът за подаване на документите е от 12 до 26 юни. Изпитът ще протече в четири учебни часа - фигурална композиция по зададена тема. Изборът на цветни материали е по избор на кандидата. 
Традиционно НГПИ обяви и прием след завършен 7 или 8 клас. След завършен седми клас класирането се извършва след успешно издържан конкурсен изпит по рисуване – група обемни тела по натура, който ще се проведе на 28 юни. Успешно дипломиралите се ученици получават диплом за завършено средно образование и свидетелство за професионална квалификация „Художник” или „Дизайнер” по съответната специалност и имат право да кандидатстват във всички ВУЗ в страната.
Приемат се кандидати от цялата страна и след завършен 8 клас в годината на кандидатстване. Бройките са регламентирани според различните специалности – за „Художествена дърворезба“ - трима ученици, за „Интериорен дизайн“ - трима ученици, и за „Иконопис“ - двама ученици. Изпити по рисуване, специален предмет, скулптура или живопис - според избраната специалност, и учебно-творческа практика, ще се проведат от 30 юни до 2 юли 2014 г. От 16 до 27 юни 2014 г. в училището се провеждат консултации по приемните изпити.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни