Водният проект в Дряново вероятно ще се реализира през следващия общински мандат

Строителните дейности по проекта за изграждане на градска пречиствателна станция
Водният проект в Дряново вероя
Строителните дейности по проекта за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадъчни води, реконструкция и доизграждане на канализационната и водоснабдителната система в Дряново може да стартира реално през следващия общински мандат. Според кмета

„При нас развитието на проекта все още е на етап „Техническа помощ“. В момента тече проектирането на пречиствателната станция и довеждащите колектори - информира кметът на Дряново. - Винаги има застой в проектите тогава, когато се сменят правителствата. Освен това тече преоценка на финансирането, тъй като в предишния програмен период Дряново беше община с над 10 000 еквивалент-жители, а е възможно в новия период да сме под тази цифра. Най-вероятно до 2015 г. ще се задоволим с техническата помощ. 
Оттам нататък изграждането на цялостната инфраструктура с пречиствателната станция ще бъде в рамките на новия програмен период. И това е добре, от една страна, защото подобен проект не може да се реализира за 7-8 месеца и не бива да стартира година преди местните избори. Хубаво ще е водният проект в Дряново да се изпълни в един нов мандат на общинската управа и в съществуващия мандат на това правителство. Защото винаги, когато трябва да се извършат някакви плащания или да се координират отделните стъпки, има забавяне при смяната на правителствата. Именно така се случи например с проекта за централната градска част в Дряново“ - обясни д-р Иван Николов.
Според него не е възможно Общината да търпи санкции за това, че няма изградена пречиствателна станция за отпадъчни води, при положение, че забавянето на процедурите не е по вина на местната администрация. „В момента очакваме указания от Министерството на околната среда и водите, за да могат проектантските екипи да си свършат работата. Такива указания все още не сме получили“ - допълни д-р Николов. 
Още през 2011 година Община Дряново спечели проект „Изграждане на ГПСОВ, реконструкция и доизграждане на канализационната система и реконструкция на водоснабдителната система“, спечелен по ОП „Околна среда“. Проектът е на стойност почти 25 милиона лева и предвижда проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на пречиствателна станция за отпадъчни води, нова канализационна мрежа в града с дължина 5 310 метра, където такава липсва или не функционира добре. Проектът дава възможност в участъците, където се заменя съществуващата канализационна мрежа, да се изгради и нова водоснабдителна мрежа с дължина от около 4 км. Пречиствателната станция най-вероятно ще бъде разположена в предвиден за целта парцел в района на ВСК „Кентавър“. 
Проектът се осъществява на два етапа: подготовка на инвестиционен проект и изпълнение на подготвения проект. 
Фирмата, която спечели обществената поръчка за първия етап от процедурата, е „ЕТС – ТОНУС“, с ръководител на екипа инж. Станислав Стоянов. Процедурата за одит е спечелена от фирма „Дианов – Експерт Консулт“. Ръководител на проекта е инж. Димитър Руев от Община Дряново. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни