Васил Христов: „Искаме сериозен ремонт и на учебните работилници”

	Шест училища от Габрово и Севлиево и детска градина „Детелина“
Васил Христов: „Искаме сериозе
Шест училища от Габрово и Севлиево и детска градина „Детелина“ от Дряново са одобрени за финансиране по националната програма „Модернизация на материалната база в училище“. По-голямата част от тези училища ще получат оборудване и обзавеждане, а професион

- Г-н Христов, за какво ще ви стигнат одобрените по националната програма средства?
- По тази програма ние кандидатствахме за доста по-голяма сума за ремонти. Искахме да направим един сериозен ремонт на учебните работилници и подадохме готов разработен проект, но неговата стойност е доста голяма. Става въпрос за целия корпус с работилници, който трябва да се санира напълно като се смени дограмата и се направи външна изолация и мазилка, външно и вътрешно боядисване. В проекта сме предвидили и смяна на отоплителната инсталация, частичен ремонт на покрива и изработката на нов стъклен таван, тъй като помещенията са много високи и не можем да ги отопляваме добре. За всички предвидени дейности са необходими 495 хиляди лева. За съжаление, този проект не е одобрен. Неговото реализиране е крайно необходимо, защото училището е професионално и ние водим практиката в тези работилници. А те не са ремонтирани не помня от кога. Правени са само малки козметични ремонти като вътрешно боядисване на коридора, например. За да бъдем в крак с европейските стандарти в обучението по практика, трябва да се направи основен ремонт. Но ще търсим възможности за това по други проекти. Ние сме единственото техническо училище в Габрово и на него му прилича да има едни модерни работилници. Тъй като и двете учебни сгради санирахме, те имат добър външен вид, сменя се визията на училището, а външният вид на работилниците е доста неприятна картинка.
- За какви конкретни ремонти ви отпуснаха средства сега по националната програма?
- Одобрен е ремонтът на сградата на гаражите. Там са нашите автомобили от автотранспортната техника. Тази сграда е също в окаяно положение. Предвидили сме ремонт на покрива и външно измазване. Другият ремонт е на санитарните възли в основния корпус на училището. За него са предвидени над 26 хил. лева, а за покрива на гаражите - 18 382.
- Одобрени са и средства за оборудване и обзавеждане - над 45 хиляди лева. Те за какво конкретно са предвидени?
- Едното от нещата е оборудването на компютърен езиков кабинет. Чуждият език по професията е много важен за нашите ученици. Те учат английски и немски език, за да могат да се реализират добре както у нас, така и в чужбина. Искаме да направим едно модерно обучение по езиците. Предвиждаме и оборудването на един по-съвременен кабинет по електроника. Средствата и за него са одобрени. Освен това сме кандидатствали за ученически столове, маси, бели дъски, осветителни тела, за да променим облика на учебните стаи. Одобрени са и средствата за ремонт на подовите настилки в няколко учебни стаи с износени подове.
Така че започваме сериозно строителство. Ще използваме не само парите по тази програма, а и от нашия бюджет, за да направим частично боядисване и на фасадата на основния корпус. Тъй като от бурята преди година там паднаха едни дървета и те повредиха външната изолация. Така че частично и фасадата ще бъде боядисана, както и коридорите вътре в сградата. 
- Много зле изглежда дворът на гимназията –  частта зад бившата Консултативна поликлиника е обрасла в буйна растителност. Предвиждате ли там някаква намеса?
- Тази част е гранична между нас и общинската територия към поликлиниката и винаги има известен спор кой да я поддържа. Тази година от Общината изрязаха храстите, но от дъждовете те отново избуяха. А другите тревни площи ние си ги поддържаме. Аз обаче имам съвсем друго виждане за нашето училище. То е с един разграден двор. Това не е прието и в Европа. Всяко училище трябва да е заградено с ограда и да няма такъв свободен достъп за всеки външен човек. За мен определено трябва да се търси начин по някакви проекти да се направи ограда на училището. Така ще се знае и точната ни територия и ще си я поддържаме.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни