Ценка Максимова: „Очакваме да протестират всички, които не се страхуват”

	На символичен протест пред РЗИ по време на обедната си
Ценка Максимова: „Очакваме да
На символичен протест пред РЗИ по време на обедната си почивка в Световния ден на здравето – 7 април, излязоха служителите в инспекцията в Габрово. Те приеха специална декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на здравеопазването.

Исканията на държавните служители са социални и засягат нивото на заплащане, командировъчни, работно облекло и т. н. Според протестиращите въпрос на държавна политика са постоянните съкращения в контролната институция. Изискванията и отговорностите се увеличават, а средата за работа става все по-рискова и агресивна. Протестът е и заради „опитите на Министерството да неглижира и отложи във времето решаването на нашите и на колегите от страната проблеми“ - се казва още в протестната декларация, в която се иска и организирането на национална среща за обсъждане на всички наболели проблеми. За недоволството на служителите от РЗИ разговаряхме с Ценка Максимова – инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол“.

- Г-жо Максимова, защо сега протестирате? Заради какво преля чашата на търпението ви?
- Напоследък се оказва, че няма млади специалисти, които желаят да започнат работа в здравните инспекции. Най-атрактивни в РЗИ-тата са длъжностите с по-високи заплати – директор, заместник-директор, главен секретар и директори на дирекции. Професията на здравен инспектор се учи – образованието все още го има и то продължава три години. За да бъдеш контролен орган, трябва да бъдеш обучен. А напоследък заради недостига на контролни органи държавата взима хора от улицата, обучава ги в някакви курсове и ги вкарва в контролната дейност. Това на практика води до неефективен контрол. Сега правим всичко с много по-малко хора отпреди, а работата ни не е намаляла. Това е мотивът ни, за да искаме по-високо заплащане, както и за да идват млади специалисти на работа при нас. 
- Основната заплата на инспекторите и лаборантите в РЗИ е 410 лева. Освен нейното увеличаване, какви са останалите ви искания?
- Тъй като вкараха заплащането за прослужени години в основната заплата на държавните служители, на практика за една и съща работа се получават различни заплати. Като държавни служители ние сме доста ограничени – нямаме право на протести и стачки. Ще прозвучи грубо, ако кажа, че все пак имаме право на безплатно погребение. Освен това винаги сме разбирали проблемите на държавата и никога досега не сме се оплаквали от нищо. Лично мен ме мотивира да искам по-висока заплата безочието на народните представители. Те си повишават заплатите, сменят си автомобилния парк. А защо ние, обикновените служители, да нямаме право да искаме? Освен това обикновено има и негативна настройка на обществото спрямо нас, защото сме контролен орган. Но нашата работа е важна за профилактиката на здравето на хората. Що се отнася до исканията ни, през месец март миналата година изпратихме едно писмо до Министерството на здравеопазването и дълго време не получихме отговор. Потърсихме помощ от медиите и след като те откликнаха, получихме и отговор от Министерството, че ще заложи в бюджета за 2015 година поетапно повишаване на заплатите на служителите, но на този етап не могат да го направят. Обещаха също да организират диалог с представители на РЗИ-тата. За нас това е дълъг период от време и затова сме написали протестна декларация с конкретни искания. Едното от тях е класът за прослужено време да бъде възстановен и извън работната заплата. Другото от исканията е за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. На всеки 6 месеца нас ни оценяват и ни се пише някаква атестационна оценка, а нито веднъж не сме получавали някакво възнаграждение във връзка с тази оценка. Всичко се прави формално. Защо? За гражданите, които не знаят, ще кажа, че ние не получаваме никакъв процент и за актовете, които правим при проверките. Но не актът е най-важната ни дейност. Напоследък дейността ни е насочена повече към профилактиката - предписанията, а не към санкционирането. Сред исканията ни е да бъдат обезпечени финансово командировките в областта, както и да се преустанови тенденцията за постоянно редуциране на числения състав на РЗИ. В последните години се правят сериозни съкращения и преструктуриране при все по-високи изисквания и отговорности, а средата за работа става все по-рискова и агресивна. Има и други проблеми, но в декларацията ние сме поискали среща с Министерството на здравеопазването до края на месец април.
- Освен вас, ще протестират ли и други ваши колеги от страната?
- Очакваме да протестират всички, които не се страхуват. При толкова години мълчание е трудно човек да надигне глава.
- Ако не се изпълнят тези искания, какво ще се случи?
- Според нас ще се разруши самата контролна система, защото всеки може да вземе смело решение. Смелото решение за този, който не е удовлетворен, е да напусне. Съгласна съм, че може би има много хора без работа, но няма много инспектори, които са с нужното образование. Проблемът при съкращенията е, че се започва от нископлатените длъжности, а високоплатените се увеличават. В РЗИ сме 62 човека с директор, зам.-директор, главен секретар и директори на дирекции. Когато започнах да работя в ХЕИ преди години, бяхме над 160 човека и имахме само директор и началници на отдели. Това е политика на държавата и нас никой не ни пита.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни