Три континента показват достижения в научния форум “Унитех”

<p>СВЕТЛОЗАР СТЕФАНОВ Вчера в Технически университет - Габрово започна традиционната
Три континента показват достиж

СВЕТЛОЗАР СТЕФАНОВ Вчера в Технически университет - Габрово започна традиционната международна научна конференция „Унитех“, чийто домакин е габровското висше училище вече 13 години. В петък и събота в Габрово са учени от над 15 държави и тр

СВЕТЛОЗАР СТЕФАНОВ
    
    Вчера в Технически университет - Габрово започна традиционната международна научна конференция „Унитех“, чийто домакин е габровското висше училище вече 13 години. В петък и събота в Габрово са учени от над 15 държави и три континента, които представят своите научни достижения в 19 научни секции. Научните доклади са над 260. Почетни гости на конференцията са представители на университета в Ниш, на Академията на науките в Черна гора, на Ташкентския държавен университет, на други партньорски университети в страната и чужбина, както и доктор хонорис кауза на ТУ-Габрово.
    Научният форум беше открит в присъствието на ректора на габровския университет проф. Райчо Иларионов, на кмета на Габрово Таня Христова и на областния управител Николай Григоров. „Във времето на дълбока икономическа криза и в условията, в които ние работим, е трудно да се гради наука. Няма ги поръчките от фирмите, парите за научни изследвания са малко, бизнесът е свит до оцеляване, а ЕС постоянно намалява средствата за научни проекти – каза ректорът на ТУ-Габрово проф. Иларионов. - Независимо от това, стратегията на Европа за излизане от кризата е насочена към академичните среди и научните организаци. Това още повече ни задължава и фактът, че днес сме се събрали тук, означава, че мислим за бъдещето, а това е оптимизъм и надежда“ - допълни проф. Иларионов.
    Кметът Таня Христова се извини за състоянието, в което са улиците на града, но обеща, че за следващата научна конференция през 2014 г. градът ще е със съвсем друг облик. „Надявам се вашите дискусии да бъдат повод за намиране на най-важните решения, които всички искаме да посочат пътя за излизане от продължаващата криза – каза Христова.
- Община Габрово е истински партньор както на университета, така и на бизнеса, който успява да се бори и развива въпреки трудностите. Убедена съм, че заедно трябва и можем да настояваме и пред държавата и пред Европейския съюз да има пълното по обем финансиране за наука“ - допълни тя.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни