Томислав Дончев: “С финансовите корекции наказват предимно общини на ГЕРБ”

„Катастрофата продължава по план“, определя развитието на проблема на корекциите
Томислав Дончев: “С финансовит
„Катастрофата продължава по план“, определя развитието на проблема на корекциите по ОП “Околна среда“, наложени на някои общини, между които и на Габрово, бившият министър на еврофондовете Томислав Дончев. Кой е виновен за тази катастрофа, чиито последици

- Г-н Дончев, къде е заложена „бомбата“ за тези корекции, които управляващият орган на ОПОС налага на общините? Зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Савов коментира по БНР, че тя е заложена още в правилата на програмата и я сравни с програма ИСПА?
- Г-н Емил Савов е отличен експерт и добър приятел, но в случая не е прав. Финансови корекции, когато има грешки (не говорим за злоупотреби, а грешки), се налагат навсякъде, във всички държави-членки. 
Методиката беше въведена в България от мен и моя екип през 2010 г., за да пази системата от грешки. Но това е фин хирургически инструмент, който трябва, образно казано, „да вади трънчето от пръста“, а не да реже ръце и крака, както се случва в момента. Не в методиката е проблема, тя дори не е ползвана при наложените от ОПОС корекции миналата седмица, а в действията на министерството. Беше направен опит правителството да си прехвърли ангажимента на общините. Понеже вече пари няма или не му се дават, нека греховете на държавата да бъдат платени от общините… Това е все едно да накараш децата си сами да си плащат таксата за детска градина! 
Лесно е да се обвини една или друга община, че нещо е сбъркала. А какво правим, ако за всичките си действия тя е получавала предварително одобрение от Министерството, от Агенция за обществени поръчки, процедурите са минавали и през съд, а много от тях са проверявани от български и европейски одитори? Някои от процедурите са правени от ДЖАСПЪРС или от международните финансови институции! Как да приемем, че всички те грешат, само МОСВ са прави, а пък за всичко трябва да платят общините?
А най-ужасното е, че в момента в МОСВ не могат да си открият документите, които са изпращали на общините, и ги искат от самите общини. Това е хаос.
- Вие предвещавате катастрофа за общините. Защо?
- Ако това, което се прави в момента, не се прекрати, това ще доведе до фалит десетки общини и строителни фирми и ще накара общините да откажат да изпълняват проекти. Само да напомня, че България има ангажименти към ЕС и в сферата на третиране на отпадъците и на отпадъчните води, а тези ангажименти се изпълняват чрез общините.
Допълнително да кажеш, че един кмет не си върши работата, разбирам да кажеш, че двама са некомпетентни или злонамерени, пак звучи възможно, но над 1/3 от кметовете са такива, означава не да обявиш война на местните власти, а на гражданите. А най-лошото е друго! Ако погледнете на кого какви корекции са налагани, няма как да не направите аналогия с разпределението на парите от т. нар. Фонд за растеж – само че сега на тези общини, на които тогава не дадоха пари, им вземат!
- И тъй като наложените корекции отправят съмнения и за работата на всички контролни органи - наши и европейски, в т. ч. и на ВАС, те може ли да да се самосезират и да наложат на МОСВ да си свърши работата?
- Най-много разчитам, преди някой външен да накара МОСВ да си свърши работата, самото МОСВ или поне министър-председателят да го накарат. Но в министерството ситуацията е сложна. Директорът на програмата е нов, зам.-министърът Дин Онбаши няма опит, защото е бивш банков чиновник, а министърът на околната среда е в отпуск. Колкото до министър-председателя, 10 кмета, между които кметовете на София, Варна, Бургас, Габрово, както и самото НСОРБ, чакат за среща с него отпреди празниците. Засега никой не им е обърнал внимание. 
- Може ли държавата за този кратък период да преведе в съответствие програмата, за да бъдат възобновени плащанията?
- Може и аз знам как се прави. Дори предложих помощ, ако някой иска да попита. Досега не ме е търсил никой.
- Какви средства са получени досега по ОПОС и колко още остават да се получат за цялата програма и в частност за Габрово?
- Средствата от цялата програма, т. е. 1,8 млрд. евро, са договорени, като половината от тях са разплатени. Изпълнителите на проекти сега си чакат другата половина. Колкото до Габрово, водният цикъл е на финала си, а парите за асфалт в голямата си част са общински.
- Каква реакция може да очакваме от Брюксел, освен спиране на плащанията и закриване на програмата?
- Аз много се надявам ситуацията да бъде разрешена в България, без да се налага намесването на Брюксел. Ако Брюксел трябва да решава всички проблеми на правителството, това означава безпомощност. До момента никой от нас не се е оплаквал в Европейската комисия, но ако в разумен срок няма действия, това ще е единственият шанс да се избегне катастрофата. Имам срещи и с настоящия председател на ЕК г-н Барозу, и с бъдещия. Ако няма друг изход, ще бъда принуден да говоря с тях по този въпрос.
- Корекциите на общините е сериозен проблем пред цялата държава, който ми се струва, че ще бъде пренебрегнат в политическото говорене преди изборите. Не трябва ли той да е един от тези, които да обединят бъдещите български евродепутати да накарат държавата да си свърши работата?
- Аз в годините неведнъж съм се опитвал да постигна съгласие между всички, когато става дума за безспорни приоритети, за съжаление, със скромен успех. А и как очаквате темата да не се използва, когато цялото упражнение има и предизборен характер. „Наказани“ са предимно общини на ГЕРБ. А най-жестоко са наказани градовете със силни градоначалници или такива, които нямат навика да си мълчат.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни