Татяна Цанкова: “Доволна съм, защото се реализира идеята за 1 април да поднесем в Габрово цялостен афиш за лъжовния месец”

В Деня на шегата - 1 април, Домът на хумора
Татяна Цанкова: “Доволна съм,
В Деня на шегата - 1 април, Домът на хумора и сатирата има рожден ден – навършва 42 години. По традиция днес Веселата къща е отворила врати за безплатно посещение. Добре дошли са и всякакви гости, решили да се включат в организираните събития за малки и г

Ще ни предложат срещи с интересни творци като Петър Станимиров и Антон Стайков, а за децата през деня ще има организирани творчески ателиета. Гости със заети ръце от подаръците, които носят, очаква днес директорът на Дома на хумора Татяна Цанкова. 

- Г-жо Цанкова, в Дома на хумора има специално място за виц на деня. Какъв предлагате за рождения си ден и Деня на шегата?
- Тъй като е 1 април и рожден ден на Дома, бива да си припомним как габровецът посреща гости. Най-напред им предлага нещо разхладително – отваря широко прозорците. Това ще направим днес – всички врати и прозорци ще са широко отворени, за да влезе топлото отвън. Когато на габровеца му дойде гост, той го води в съседите, за да види как хубаво посрещат. Ние често го правим с всичките си гости – водим ги в Севлиево. Когато габровци канят гости, гледат да е в постен ден. Какъв по-постен ден от 1 април – хем е вторник, хем е по време на Великденските пости? Когато отивате на габровец на гости, никога не го предупреждавайте, защото рискувате да не намерите никого вкъщи. Нас обаче ще ни намерите, защото сме обявили този ден за ден на отворените врати, сиреч за безплатно посещение. Ако все пак вратата е затворена – отворете я с крак, защото предполагаме, че ръцете ви ще са заети с подаръците, които ни носите. И последно – ние, габровци, сме много гостоприемни и затова на всички входове на града сме поставили табели с надпис: „Добре дошли и отишли!“. Всъщност аз съм много доволна, защото се реализира идеята за 1 април да поднесем в града цялостен афиш с различни събития, посветени на лъжовния месец. Със задоволство виждам, че освен нашите прояви в ДХС, ще има седмица на руските кинокомедии на „Мосфилм“ в зала „Възраждане“. Довечера гостуват Мая Новоселска и Теди Москов с моноспектакъла „Едно малко радио“, а на 12 и 13 април ще се проведе третото издание на Международния фестивал на илюзионното изкуство „Златната котка“. Така ние ще покажем отново, че Габрово има защо да претендира за столица на хумора.
- Посрещате много гости днес. Какви изненади ги очакват?
- От сутринта до вечерта в Дома на хумора са поканени и мало, и голямо. Ще бъде весело като се започне с най-малките. Те ще се забавляват от три дами от арт къща „Куклите“, които ще учат габровските деца как се прави кукла от най-причудливи материали. Куклите им имат връзка с етнографията и народните традиции. В България има народен занаят кукларство и той е в основата на направата на тези кукли. Децата ще могат да отнесат със себе си направеното и да го превърнат в любима играчка. Предстои и още едно детско творческо ателие – следобед от 14 до 16 часа. То ще бъде водено лично от Петър Станимиров – един от доайените на секция „Комикс“, на създателите на комикс-изкуството. Децата ще се учат как могат да рисуват комикси на таблет под формата на игра и като конкурс. Вечерта ще е посветена на изкуството на комикса – ще се открие Първата национална изложба на българския комикс – повече от 600 пана с комикси на над 80 автори. От една година се прави успешен опит за реабилитация на това позабравено изкуство. За по-младите читатели и посетители ще напомня, че през 1979 година популярното списание „Дъга“ е стигнало тираж 300 000 и единствената причина да не стигне до половин милион е била липсата на хартия, която тогава се е поръчвала и разпределяла строго. Това означава, че 300 000 деца са имали вкъщи списание „Дъга“. Любопитното е, че печалбата от него е била огромна и с нея се е финансирало издаването на трудовете на Тодор Живков. Това съобщава Антон Стайков – човекът, който ще представи довечера своята книга „Кратка история на българския комикс“. 
- На кои предстоящи „смешни“ събития, които ще предложите на публиката през тази година, бихте акцентирали?
- Трудно е да се избере нещо най-, най-, но ще отлича отбелязването на 125-годишнината от рождението на Чарли Чаплин. Ще предложим на публиката вечер, посветена на него, на 10 април и ще се опитаме да го покажем цялостно – с неговите филми, музика, паметниците му по света...
- Пред Дома на хумора е неговият единствен паметник в България...
- Да, и трети в света. Съвсем скоро, като рових в архивите на Дома на хумора, намерих предложение на първия директор Стефан Фъртунов до Людмила Живкова и до ЦК на БКП. През 1979 година той предлага да се направи в Габрово първият паметник в света на Чарли Чаплин. Според него паметникът трябва да се финансира с дарения от народа, а не от държавата. Нещата не са се случили бързо – на други места се появяват първите два паметника на Чаплин, а в Габрово той става факт през 1983 година.
Да продължа със „смешните“ събития при нас. За мен например ще бъде смешен резултатът от Детското биенале на хумора и сатирата. Тази година ние ще го направим за първи път по идея на Вили Ван Импе – почетният консул на България във Фландрия. Той предлага биеналето да се организира всяка четна година. Децата ще рисуват по темата „Алкохолът – опасност или веселие“. Така че ще има много смешни трактовки, защото децата са безмилостни в окарикатуряването дори на собствените си родители понякога. Смешна ще бъде и изложбата, посветена на 110-годишнината на Стоян Венев, защото от творбите му блика искрен хумор и няма начин хората, които ще посетят тази изложба, да не се засмеят. Смях ще предложи и гостуването на Чудомир и неговите нашенци от Казанлък през ноември. Творчеството на Чудомир е много българско и много смешно. Ние познаваме повече разказите му, а по-малко рисунките. В ДХС ще дойде колекция от негови рисунки от Музея на Чудомир. Деца от детската Арт школа в Казанлък също ще рисуват на тема „Нашенци“. Оказа се, че децата са рисували и кметицата си, и градските първенци, които виждат като герои на днешното време. Разбира се, има още много събития. Предстоят и 3-4 изложби от фонда на Дома на хумора, сред които  „Аз съм котарак и съм страхотен“. Тези изложби са пълни с хумористичен заряд, защото колегите, които правят подбора, извличат най-доброто по определена тема. През октомври една изложба ще събере много почитатели – на Светослав Драгиев – фотограф-художник, който участва в международното жури на биеналето. Той ще представи самостоятелна изложба, наречена „20 години пред сцената“, защото той е фотографът, който има изключителни права да снима големи звезди, които гостуват в България, и в Деня на музиката ние ще представим неговата изложба.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни