Стартира серия инициативи "С поглед към Шипка"

Startira-sriya-initsiativi-S-pogld-kam-Shipka
Стартира серия инициативи "С поглед към Шипка"
Старт на тържествата за Националното честване на Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на президента бе даден вчера с детска инициатива в градинката с мечето под мотото „С поглед към Шипка“.

Старт на тържествата за Националното честване на Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на президента бе даден вчера с детска инициатива  в градинката с мечето под мотото „С поглед към Шипка“. Организатори са Областна администрация – Габрово в партньорство с Община Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Дом на хумора и сатирата, доброволците от Център за работа с доброволци към Община Габрово, сдружение „Роден пъзел“ и школите по изкуство на габровските художнички Ема Вертерова и Елиза Ковачева.
"Радвам се, че има толкова ентусиазирани и весели малки приятели, с които заедно отправяме поглед към Шипка, днес ще представим вижданията си за нея, за родината, за свободата. Иска ми се, ние възрастните, които днес сме тук с децата си, да помислим малко за това - готови ли сме ние за саможертва и за какво, отдаваме ли заслуженото на историята, добри учители ли сме на собствените си деца", каза в приветственото си слово областният управител Невена Петкова.
Тя заедно с колегите си областни управители на Стара Загора и Ловеч се включиха в предизвикателството да построят макет на паметника на Шипка от итонг.
 В градинката с мечето бяха разкрити в ателиетата по творчество. Там децата рисуваха, моделираха, констуираха, като представиха  погледа си към Шипка. Оцветяване, рисуване върху камъчета или с тебешири, занимателни игри бяха предвидени и за най-малките посетители на парка.   За сръчните и наблюдателните бе подготвено състезание по редене на пъзели. Шест отбора се състезаваха в подреждането на пъзели от 1000 части, предоставени от сдружение „Роден пъзел“.
Други деца, заедно с родителите си се включиха в оцветяването на макети на паметника Шипка.
 16 деца от габровските детски градини участваха в конкурс за най-добро рецитиране на патриотични стихотворения. Специално жури отличи най-добрите, за всички имаше грамота, а победителите във всички състезания бяха предвидени награди.
Представители на клуб „Традиция“ клон Трявна организираха малък музей на открито, а всеки който имаше желание можеше да се снима, преобразен като опълченец с подходяща униформа.
Изложба, посветена на 141-та годишнина от Шипченската епопея, бе открита вчера. 13 фотографа представиха избрани 19 фотографии. Организатори са Фотоплейс клуб и Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“. Изложбата е наречена „Среща на Шипка“, защото участниците – фотографи от севера и юга, както самите те се наричат, традиционно правят няколко такива срещи точно там. Изложбата е подредена в пространството пред градинката с мечето.
На 25 август изложбата ще посреща гостите на тържествата, посветени на Шипченска епопея, в подножието на Паметника на Свободата.

За финал на вечерта имаше  прожекция на открито от 20 часа на филма „Епопеята на Шипка“, който е с рисувани картини от деца, а веднага след това историческият филм „Героите на Шипка“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни