ПТГ „Д-р Никола Василиади” откри новите си учебни лаборатории

Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ официално откри вчера няколко
ПТГ „Д-р Никола Василиади” отк
Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ официално откри вчера няколко нови учебни лаборатории, оборудвани по най-съвременните изисквания към професионалното образование и изградени с подкрепата на бизнеса.

На събитието присъстваха областният управител Николай Григоров, зам.-кметът на Габрово Нела Рачевиц, началникът на РИО на МОН Георги Маринов, ректорът на ТУ-Габрово проф. Райчо Иларионов, собственикът на холдинг АМК Еберхард Мюлер, управителят на „АМК – Задвижваща и управляваща техника“ Стефан Деевски, управителят на „Резбонарезни инструменти“ Клаудия Швамбергер, представители на „Мехатроника“, „Цератицит“, изп. директор на ГТПП Галина Михнева, представители на държавни и неправителствени организации, директори на гимназии и основни училища от региона. 
Благодарение на направените инвестиции, габровското училище със 119-годишна история вече може да се похвали с изключително осъвременена учебна среда и на практика нова материално-техническа база. Най-големият проект, който се реализира в училището през миналата година, се финансира по схема „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна образователна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали“ на ОП „Регионално развитие“ и включва девет учебни заведения в България. Сумата, отпусната за габровската гимназия от МОН, е над 1 милион лева. В проекта бяха предвидени обновяване на корпуси 1 и 2 на ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Доставят се 25 нови компютърни конфигурации и монитори, 5 преносими компютъра и 5 мултимедийни проектора, видеостена, различни цифрови устройства и аудиотехника, подемници, баланс машина, стендове, CNC струг, гумомонтажна машина и др. Оборудването за лабораторията по автотранспортна техника е на стойност над 60 000 лева. В лабораторията за машини и системи с ЦПУ е закупен обработващ център на стойност над 110 000 лева и CNC струг на стойност над 90 000 лева. В гимназията вече има 7 компютърни кабинети със съвременна техника. 
Вторият реализиран проект е по Национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование” на стойност 100 000 лв., със съфинансиране от 22 279 лв. от фирма „АМК – Задвижваща и управляваща техника“. Чрез него са създадени три нови лаборатории, както и учебни работилници за специалност „Мехатроника“. 
За да бъдат използвани пълноценно новите придобивки, преподавателите от гимназията ще преминат специализирано обучение. През учебната 2012/2013 година в ПТГ „Д-р Никола Василиади” по пилотен проект на МОН беше осъществен прием по новата специалност „Мехатроника“. От министерството възложиха на екип от учители да разработи учебните програми по специалността за целия курс на обучение. Те вече са одобрени от МОН и се очаква въвеждането им за учебната 2014/2015 година в цялата страна.
Преди откриването на лабораторията собственикът на холдинг АМК Еберхард Мюлер обясни, че една от основните идеи на проекта е подобряване на енергийната ефективност в производството. „Това е дейност, силно застъпена при АМК – каза Мюлер. - Енергията е нещо скъпоценно и трябва да се пести, защото не е неограничено. АМК е пионер в областта на енергийната ефективност при електро-механични задвижвания.“ Според шефа на АМК темата за спестяването на енергията трябва да е ежедневие за учениците и младите хора, за да живеят с идеята, че трябва да използват ресурсите максимално ефективно.
По Национална програма „ИКТ в училище“ в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ е осъществен и друг проект, за оборудване на компютърен кабинет с 15 терминални работни места от висок клас за интензивна работа с видео приложения. Това е първият кабинет от такъв клас в община Габрово, тъй като има много голям работен капацитет, обясниха от училището.
След представянето на проектите директорът на училището Васил Христов, областният управител Николай Григоров и собственикът на АМК Еберхард Мюлер прерязаха лентата на новите учебни лаборатории.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни