Поетът Радко Милчев на 80 - остава да тежи неказаното слово

В навечерието на Великден Радко Милчев - поетът и учителят,
Поетът Радко Милчев на 80 - ос
В навечерието на Великден Радко Милчев - поетът и учителят, събра на юбилейна среща приятели, колеги и почитатели. „Може ли 10 реда биография да се съберат в 80 години?“ - риторично попита Росица Кънева от габровското Дружество на писателите. Докосване до

Закърмен с приказките на Андерсен и Братя Грим, на българските разказвачи, Радко Милчев повече от 25 години е учител, инспектор, на който „остава да тежи неказаното слово“. Неговата първа книга „Не дойдох за чаша вино“, писана близо четири десетилетия, е „равнодействаща парабола на цял един живот, учил на образно мислене хиляди млади хора. Стиховете му изповеди - фрагменти от един лирически дневник, изведнъж се оказва дневник на цяло поколение“ - е отбелязал в предговора на стихосбирката писателят Петър Цокев. 
А в „Жребий“ (2007 г.) поетът издига глас: „Училище за поети няма, а тук ще трябва да се потрудите над по-прозаични неща“... „Бедняк дойдох, бедняк и си оставам“...
Благодарности за „запалената творческа искра“ поднесоха в стихове негови ученици, когато „споменът ще ни прегърне и в миналото ще ни отведе“. 
Признателност към учителя изказаха и директорът, и колеги от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, от РИО - Габрово. Имаше поздравление от Община Габрово към почетния гражданин с искрена благодарност за това, което е дарил на Габрово в обществено-културната дейност. Председателят на Дружеството на писателите в Габрово Христо Мандев връчи на Радко Милчев почетен медал, награда за цялостно творчество от Съюза на независимите български писатели.
Поетесата Райна Ботева му посвети стихотворението „Следи“, като му пожела: 
„Остани като семе в земята
като плодно дърво натежи“.
Обща снимка запази спомен от една спонтанна, емоционална среща с много цветя, откровения, поетични слова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни