Петко Койчев: "Започваме сезона с малки комедии на Чехов"

pеtko-koychеv-07-06-2020.jpg
Петко Койчев:

За старта на габровския театър, за подготвяните спектакли, за новите заглавия и форми на постановките разказва Петко Койчев, директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов"- Габрово.

- Кога започва работа най-сетне габровския театър? Интелигентната публика в Габрово е зажадняла за изкуство.
- На 3 юни започнахме репетиции на компилация от малките комедии на Чехов, заедно с текстове от руския драматург Шукшин. Ще играем на открито. Не мога са кажа къде точно. Имаме две предложение - едното е в кафето в градинката до театъра, другото място е градината на хотел Балкан. Ще се опитаме да направим представление и на Етъра
Продължаваме с репетициите на "Салиери" по Питър Шафър - моноспектакъл на Димо Димов. Режисьор е Петринел Гочев. Очакваме да сме готови в края на юни. Него ще го представим първо на сцената а театъра при спазване на всички противоепидемични мерки.
След това очакваме още един моноспектакъл на габровската актриса Поля Йорданова. Тя е ново попълнение в нашия театър. Спектакълът е по една руска пиеса "Мечтата на Наташа", режисьор Ана Батева.
Ще направим още една част от Чеховите малки комедии с пиесата "Юбилей", също с текстове на Шукшин. Режисьор е Петринел Гочев. С тях ще се опитаме да използваме една нова форма - театър на маса. Това означава, че декорът ще бъде една маса и няколко стола, това е препратка към първите репетиции на всяка постановка, те винаги са на маса. На актьорите ще бъде дадена възможност да четат, но говорим за майстори на словото и актьорско майсторство. Предвидили сме спектакълът на 10-12 юни.
- Какво става с пиесата за годишнината на Иван Вазов? С нея ще отпразнувате 75 години габровски театър, нали?
- На 28 юни актьорите за пръв път ще чуят текста на "Под Игото"-1894 година. Четенето е отворено и за публика. Премиерата ще бъде на 10 октомври, когато преди 75 години е изиграна първата постановка в Габровския театър.
- На актьорите работи ли ви се вече?
- Работи им се, разбира се. От месец и половина питат няма ли да започваме. За актьора е много важно за поддържа формата си. Трудно преживява такава продължителна почивка. Актьорът живее по други сезони. Месеците февруари, март, април, май са активния му сезон, юли и август - почивен, наесен отново започва активен сезон. В най-добрите месеци за работа, да стоиш принудително вкъщи затворен, актьорите започват да страдат. Ако се наложи, ще работим и през това лято, но още не знаем какви ще са настроенията на публиката. Юли и август са месеци за почивка на хората. Но така или иначе сезонът през август ще бъде доста блед.
Заради ситуацията мисля, че няма да е финансово изгодно и ще ограничим турнетата. Разходите за едно турне са доста големи. Ще имаме турнета, но не в такъв мащаб, както досега.
- Ще продължат ли съботните детски представления, които се радват на голям успех?
- Знам, че децата много се радват на съботните представления. Имаме покана от начално училище "Васил Левски". Вероятно ще възстановим детските представления през юли, няма да успеем да го направим този месец.
Ще играем вече готовите представления "Пепеляшка", "Приключенията на Лиско", "Приказливко в страната на думите", "Принцесата, която не искаше да играе".
Имахме идея на направим ново представление "Пипи Дългото чорапче", тази година се навършват 75 години от издаване на книгата. Този проект ще се премести малко по-нататък.
- Имахте идея да преместите от май за есента международния фестивал на монодрамата, който не се състоя по обясними причини. Ще се случи ли?
- Не, ще го проведем през 2021 година. В него има много международни участия, не бива да рискуваме и се съобразяваме с обстановката.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни