Петко Койчев: “Културата не включва само шоубизнес"

Petko-Koichev-umee-da-dirizhira-svoyata-trupa
Петко Койчев умее да дирижира своята трупа
Директорът на Габровската драма за проблемите и перспективите на ръководената от него институция

    Премиерата на новата ни постановка – „Портретът на Дориан Грей“, беше отложена с почти два месеца, защото са спрени всичките ни плащания от 1 ноември, с изключение на тези за електроенергия и заплати, сподели Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов” - Габрово. Той допълни, че след многократни молби, няколко дни преди Коледа, бил одобрен бюджетът за декора на новата постановка. В разговора директорът на Габровската драма обясни  как се стигна до протеста на културни дейци пред Министерство на културата, защо ръководената от него институция е в преразход и как върви ремонтът на Народното читалище „Априлов-Палаузов 1861“ – сградата, в която театърът се помещава. 


 - Какво се случва с финансирането на театъра в Габрово? Защо е спряно и кое наложи премиерата на поставката „Портретът на Дориан Грей“ да бъде отложена с почти два месеца?

- Oт няколко дни се опитвам да разбера какво се случва с финансирането на театъра. От пет години съм директор. Не са много, но и не са малко, досега обаче никога не сме изпадали в такава ситуация. На 1 ноември спряха всички плащания към нашите партньори, фирми, доставчици на гориво, доставчици на дървен материал и др. Това са неща, които са абсолютно необходими. Всичките плащания, с изключение на тези за електроенергията и заплатите, бяха прекратени. След многократни обаждания и молби в МК да ни разяснят кога ще бъдат възстановени средствата, отговорът беше: “Изчерпахме си лимита”.

Какво означава това? Министерството на финансите (МФ) определя парите за МК и за определен период то разполага с този лимит. Повечето театри в България са блокирани от 1 ноември. Габровският театър вече дължи хиляди левове. След многократни молби, одобриха бюджет за декора на новата пиеса - “Портретът на Дориан Грей” …няколко дни преди Коледа.

Проблемът е, че всички държавни културни и сценични институти са второстепенни бюджетни разпоредители. Това означава, че след последната реформа, въведена преди 13 години, театрите са на делегиран бюджет и зависи от директорите им как ще бъдат разпределени парите. Оказа се, че не е така. Оказа се, че през последните шест месеца, ако искам да вдигна заплатите на някои служители, то започват да ме гледат странно в МФ. Отново, за пореден път секторът на културата е пренебрегван – не толкова финансово, защото, както стана ясно, финансовият министър отделя повече пари в новия бюджет, но това е от следващата година и въпросът е какво правим през тази.

Януари по принцип е най-трудният месец за театрите. Тогава нямаме приход, защото в малките градове, в този период, хората са финансово изморени. Трябва да направим разходи и да не осъществяваме плащания, защото нямаме приходи. Да отложим всички фактури за новия бюджет, а това означава да започнем годината както тръгва лавината надолу, но явно това е начинът.

- Протестът пред Министерство на култура постигна ли своята цел и даде ли резултати?

- Целта на протеста беше да привлече внимание върху сектора. Принципът на финансиране е първоначално продадени билети и после - реализиран приход. Това води до обслужване на най-ниските страсти на публиката, за да вкараш повече пари в института. Трябва да доведеш повече публика, а за това трябва да отговориш на нейните желания. Нямам нищо против комерсиалните спектакли - комедиите, но по този начин започваме да губим своята функция, а тя е да разпространяваме и осигуряваме достъп до култура, както е написано в Закона за закрила и развитие на културата. Културата не включва само шоубизнес.

Преди няколко дни финансовият министър си позволи да обясни, че сме некомпетентни, не можем да харчим повече пари и, че трябват реформи. Реформата, която предлага, е махането на постоянните трудови договори. Плеснах с ръце, апелирам за това от пет години. Аз съм актьор преди да стана директор и за мен да стоиш на доживотен трудов договор в един театър е смъртно. Това означава, че губиш всякаква инициативност и амбиция да се развиваш. И ако ти не трябва да защитаваш този договор през три или пет години или през една година, то това означава, че просто искаш някъде да стоиш. Затова аз апелирам тази система да се промени. Тук могат да се намесят министри и депутати. Аз съм абсолютно сигурен, че министърът на финансите може да говори с този на социалната политика и да предложи промяна в Кодекса на труда. От нас, от сектора, тя не може да дойде. Трябва да дойде от политиците. Апелирам за това и съм сигурен, че много колеги – директори, също.

- Защо театърът в Габрово е в преразход? Как се стигна до това положение?

- Това е много интересна тема. Едва тази година, през ноември, актуализираха субсидията на театъра и сценичните събития. Работим по специална методика, която по закон трябва да се актуализира всяка година. Финансирането е следното: ако изкарваме 1 лв., говорим за драматичните театри, държавата ни дава още 3 лв. и ни връща този 1 лв. Следователно, имаме 4 лв.

Това важи вече три - четири години. Какво се случва? През последните 2 години поради инфлацията цените се вдигнаха толкова, че тези 3 лв. отдавна нямат тази стойност. През последните 2 години държавата не поемаше разходите ни, освен 70% от заплатите през периода на КОВИД-19. Нашата субсидия стоеше 3 лв., които отдавна инфлацията изяде. Тази година промениха статуквото и я увеличиха на 4,50 лв. Това, което също оказва влияние, са рестрикциите върху цените на билетите – ограничение до 20 лв. при субсидиране само за броя на места в габровската зала. Държавата отпуска пари до броя на местата в твоята зала, което за нашият театър означава 400 места.

Ако обаче искаме да изиграем представление в Народния театър, където има 800 места, няма да бъде субсидиран целият салон. Ще предоставят средства само за 400 места. Такова ограничение създава трудности в по-големите зали. Разбирам защо това е направено - имало е случаи, в които колеги са изнасяли представления в спортни зали, където не е подходящо да играеш театър, но местата са повече и следователно субсидията е по-голяма. Предлагали сме отпускането на средства да бъде спрямо най-голямата театрална зала, така че ако имаме 800 места - да получим пари за тях. Това обаче не беше прието.

Друг фактор е електроенергията. В Габрово тя е изключително скъпа, особено през зимните месеци. Салонът не е енергийно ефективен. Отоплителната система е стара, сметката за ток e между 40-45 000 лева на месец. Беше предложена инвестиция в нова и ефективна климатична система, която би спестила пари, но това предложение беше отхвърлено.

- Какво се случва с ремонтите на покрива и фасадата на читалището, в което се помещава театърът?

- Наистина трябва да благодарим на Министерството на културата, защото чрез програмата за консервация и реставрация на паметници на културата успяха да се отпуснат средства. Разбира се, не толкова, колкото бихме искали, защото искахме да се направи реставрация и на фасадата, особено на предната, която е изключително опасна. За съжаление, програмата не позволи тези дейности поради административни пречки. Благодарение на Община Габрово, която предостави необходимите ресурси, включително архитект и заместник-кмет, бяхме в състояние да се справим. Благодарен съм и на министъра, който се ангажира лично с нашия проблем и се надявам, че това ще даде малко спокойствие.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни