„Портретът на Дориан Грей” на режисьора Веселка Кунчева с премиера в Габровския драматичен театър

V-rolyata-na-Dorian-Grei---Blagovest-Mitsev
В ролята на Дориан Грей - Благовест Мицев
На 1 и 2 февруари ще се състои премиерата на спектакъла

На 1 и 2 февруари ще се състои премиерата на спектакъла „Портретът на Дориан Грей” – най-новото заглавие на габровския драматичен театър „Рачо Стоянов” по едноименния роман на Оскар Уайлд. Зрелищен, мащабен и завладяващ спектакъл обещават от творческия екип: Режисьор – Веселка Кунчева, художник – Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов; Хореограф – Явор Кунчев
Дизайнер на звука – Георги Атанасов. Драматизацията е дело на Полина Христова и Веселка Кунчева.
След като приемат поканата да работят в габровския театър, Веселка Кунчева и екипът є проведоха творческо ателие, вдъхновено от романа на Оскар Уайлд, на тема „Да изгубиш себе си” през юли 2023 година. 
Към днешна дата резултатите от форума са основата на един невиждан досега на габровска сцена спектакъл, в който зрителите ще се потопят на 1 и 2 февруари. 

Благовест Мицев

На сцената ще видим почти целия актьорски състав на габровския театър, ведно с двама гост актьори - Благовест Мицев (в ролята на Дориан Грей) и Цвети Пеняшки (в ролята на Сър Хенри Уотън). Димо Димов влиза в ролята на художника на портрета - Базил Холуърд. Участват още: Мелин Ердинч, Таня Йоргова, Надежда Петкова, Атанас Димитров - Фози, Александър Андреев, Виолина Доцева, Адриана Димова, Дилян Николов, Добринка Тосева, Магдалена Славчева, Поля Йорданова.
Скaндалният роман „Портретът на Дориан Грей“ за пръв път достига до читателската аудитория през 1890 г., когато започва публикацията му в американското литературно списание „Lippincott"s Monthly Magazine". Макар че става жертва на безпощадна цензура, преди да бъде отпечатано на страниците на списанието, произведението успява да всее смут сред литературните кръгове, дотогава все още сковани от консервативните викториански ценности. 
Отзивите за романа   не са само отрицателни. Теоретикът на изкуството Уолтър Пейтър например го определя като „истински жив“. Самият Уайлд споменава: „Знам само, че „Дориан Грей“ е класика...“, 
Така е и до днес - век и половина по-късно, историята за красивия младеж, който продава душата си, за да остане вечно млад е едно от най-четените и високо оценени произведения на класическата литература, което впечатлява и разтърсва всеки, докоснал се до него. 
Днес творческият екип на премиерния спектакъл в Габрово се фокусира върху темата за изгубването на личността в желанието да преживее и опита максимално много от това, което живота предлага.   продължава на стр. 3
Тематичен акцент, който намира израз и в сценографското решение на Мариета Голомехова, е разпадането вследствие на загубата на устои. Красотата бива съсипана и загубва формата си, когато изкушението вземе превес - това ще видим на сцената като райска градина, която претърпява постепенно разруха.
Режисьорът на спектакъла Веселка Кунчева е добре позната на българската театрална публика. Носител на безбройни номинации и награди на творческите гилдии у нас, както и множество награди от фестивали в чужбина. Веселка Кунчева е автор и режисьор със забележителна биография. Някои от последните ѝ представления са мюзикъла „Исус Христос Суперзвезда” в Държавна Опера - Пловдив, спектакъла „Дон Кихот” по Сервантес в Младежки театър „Николай Бинев”, „Последният човек” по Оруел в Държавен куклен театър - Стара Загора. Само спектакълът ѝ „Аз, Сизиф” е участвал в над 40 международни театрални фестивали в над 20 държави по целия свят и е получил над 15 награди. 

Веселка Кунчева

В спектакъла „Портретът на Дориан грей” Веселка Кунчева отново работи в тандем с художника и сценограф Мариета Голомехова, с която създават компанията “Puppet’s Lab”. 
Мариета също е носител на множество награди за творчеството си - сред последните номинации и награди на гилдиите у нас се отличават „Аскеер“ за сценография и костюми на спектакъла „Дон Кихот”, награди за спектаклите „Полетът на къртицата”, „Аз, Сизиф” и др. 
Творческият екип се допълва от композитора Милен Апостолов, който се занимава с музика от четиригодишен. Списание „Форбс“ го определя като един от тридесетте млади влиятелни българи в сферата на изкуствата под 30-годишна възраст. Към този момент той също е носител на редица номинации и награди за музиката, която създава за театрални постановки.
С хореографията в спектакъла „Портретът на Дориан Грей” се заема Явор Кунчев. От години работи в екип с режисьора Веселка Кунчева и през 2012 г. печели награда „ИКАР“ за хореографиите си към рок-мюзикъла - „По ръба на небето" на Държавен куклен театър - Пловдив. Повече от 10 години с работата в школата си Lindy Hop Bulgaria той популяризира танците и културата на суинга у нас.
В екипа се включва и Полина Христова, която в съавторство с Веселка Кунчева създава драматургичния текст за спектакъла. Моноспектакълът ѝ „Полетът на къртицата”, на който също е и автор на текста, беше отличен и радушно приет от театрали и публика. Спектакълът взе участие и в Международен фестивал на монодрамата „СолоАкт” 2022 в Габрово. 
Премиерните представления на 1 и 2 февруари са вече в продажба на касата на театъра и онлайн на уебсайта на театъра dramagabrovo.com. На 27 февруари спектакълът ще се изиграе отново в Габрово и веднага потегля на турне. Още през февруари ще гостува в Ловеч, а през следващите месеци са планирани представления в Бургас, Варна, Народен театър „Иван Вазов” - София, Русе, Стара Загора и други градове в  страната.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни