Топ актьори от България и световни герои през април в Габрово за деветото издание на Соло Акт 

Мариус Куркински и Красимир Ранков откриват Международния фестивал на мнодрамата „Соло Акт“ на 2 април в Габрово

Деветото издание на форума, посветен на театралните моноспектакли, ще продължи шест дни от 2 до 7 април. Фестивалът, организиран от Драматичен театър „Рачо Стоянов“, със съдействието на Министерство на културата и Община Габрово, се провежда на всеки две години и тази година обещава вълнуваща програма. Плеяда от любими български актьори ще заблести на сцените в Габрово, а международната програма обръща поглед към библейския персонаж Йона и забележителния художник Франсиско Гоя. Откриването на фестивала и моноспектакълът на Мариус Куркински „Нашенец” ще бъдат и първите събития в новообновения Дом на културата „Емануил Манолов” в Габрово. За първи път фестивалът ще има и регионално измерение, като спектакълът „Боже мой“ на Христо Мутафчиев ще бъде представен и в Дряново, и в Севлиево.

Билетите за всички представления от програмата на фестивала са в продажба от 29 февруари - на касата на театъра и онлайн на сайта на театъра: https://entase.to/AL

Жури от театрални специалисти ще раздаде шест отличия под формата на статуеткa и парична награда. Призовете са в категория за режисьор, художник, композитор, актьор, актриса и спектакъл. Традиционно паричните награди са осигурени от бизнеса, което прави фестивала на монодрамата в Габрово един от уникалните примери в това отношение в страната. Тази година членовете на професионалното жури са: председател - Аглика Стефанова-Олтеан - театровед и театрален критик,

членове:

Михаил Мутафов - актьор;

Надежда Петкова - актриса;

Петър Влайков - актьор и директор на Държавен куклен театър - Пловдив;

Ивайло Ненов - режисьор.

Зрителите от своя страна ще имат своя глас в определянето на любим спектакъл на публиката. 

А алтернативно жури, състоящо се от габровски общественици, също ще раздаде награди в същите категории. 

Ето и кои ще са заглавията и актьорите, които габровци и гостите на града ще имат удоволствието да гледат.

На 2 април началото на фестивала ще бъде ознаменувано от яркото присъствие на Красимир Ранков и моноспектакълът му „Старецът и морето (Продукция на Драматичен театър - Пловдив). Спектакълът е с номинация за награда „Аскеер 2023“ в категория Моноспектакъл. Обичаният актьор влиза в ролята на рибаря Сантяго от едноименната класическа повест на Ърнест Хемингуей, посветена на непобедимата воля и вяра на човека. 

Веднага след него Мариус Куркински  ще открие обновената сграда и сцена на Дом на културата „Емануил Манолов“ с най-новия си спектакъл „Нашенец“ по текстове на Чудомир. (Продуцент е „Ажур Пико“) От премиерата си през ноември 2023 г. спектакълът вече обикаля из страната и среща многобройните зрители с неповторимия актьорски талант на Мариус Куркински и автентичните Чудомирови разкази. Представлението по време на фестивала ще е първото му в Габрово и именно за него публиката в града ще има шанса да влезе за първи път в ремонтираната сграда на Дома на културата.

На 3 април форумът продължава с друг номиниран спектакъл „Виктория“ (Номинация „Аскеер“ 2023 за текст и за моноспектакъл и номинация „Икар“ 2023 за текст) от Йордан Славейков с участието на Деница Даринова (реализиран от I am studio). Спектакълът ни среща с една жена, чиято съдба я изправя пред ред изпитания, но редом с тях ѝ дава дара на любовта.

По-късно същата вечер Весела Бабинова ще представи номинирания за награда „Икар“ 2024 моноспектакъл „Пистолет в торнадо“ от Лорън Гъндърсън с режисьор Васил Дуев-Тайг (Продукция на продуцентска къща Break a leg). Застрахователната агентка Анджела е барикаридана в мазето си, докато се крие от бушуващото торнадо, тя има за единствена утеха и компания чувството си за хумор.

На 4 април програмата предлага музикалния моноспектакъл „Били Холидей“ (реализиран от I am studio) за живота и творчеството на именитата певица, представен от актрисата Йоанна Сиракова и музикантите Светослав Миланов и Гален Николов. Наред с биографичния разказ, представен семпло, но ефектно, ще чуем на живо и седем от най-популярните песни на Били Холидей. 

„Щастлив съм“ ще каже актьорът Ненчо Илчев в своя биографичен моноспектакъл също на 4 април. Продукцията е на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ и разкрива значими биографични събития от живота на обичания наш актьор и илюзионист Ненчо Илчев, които са го довели до там, където е.

На следващата вечер, 5 април, на сцената ще видим първото международно заглавие за изданието на фестивала, а именно румънският моноспектакъл „Йона“ по текст на Марин Сореску. Спектакълът е продукция на Общински театър „Антон Пан“ - Руминику Вълча (Румъния) и разглежда вечно актуалната фигура на библейския персонаж Йона, който бива погълнат от кита. Представлението ще бъде представено със субтитри на български език.

Вторият спектакъл за вечерта е „Хитът на сезона“ (Продукция на „Перо и вятър“), написан и изпълнен от Здрава Каменова. Тя влиза в ролята на именитата писателка Жива Каменарска, която е изправена пред най-големия кошмар на творците - наближаващ краен срок и никакви творчески идеи.

На 6 април е ред на второто международно участие със спектакъла „Гоя“, представен от знаменития босненски театрал Зиях А. Соколович, чиято работа е ценена във всички страни от бивша Югославия. Спектакълът е създаден по открит архивен текст на значимия хърватски автор Мирослав Кърлежа, считан за най-значимия автор за миналия век в страната си. През неговия поглед Гоя е представен чрез размислите си за обществено-политическия строй от времето на твореца и личната му опитност като придворен художник. Спектакълът е продукция на дванайсетото издание на фестивала, посветен на Мирослав Кърлежа в Загреб. Представлението ще бъде представено със субтитри на български език.

Веднага след това започва последния спектакъл от основната програма на фестивала, а именно „Боже мой“ от Тея Денолюбова, която е номинирана за написването на текста за награда „Икар“ 2024. Моноспектакълът е представен от Христо Мутафчиев, изпълняващ ролята на Юда, който се оказва посетител в бар. Продукцията е на Народен театър „Иван Вазов“. Освен това спектакълът ще бъде изигран в Дряново на 4 април и в Севлиево на 5 април, като начин за разширяване на обхвата на фестивала и достигане до публиката от по-малките населени места.

Екипът на фестивала е помислил и за най-малките зрители и на 6 април е подготвил „Сапунена фантазия“ - спектакъл на Куклен театър „Мале-Мале“, представен от Коле Китанов. Без думи, но с много фантазия и сапунени мехури спектакълът носи радост на малки и големи.

Последният фестивален ден на 7 април е посветен на паралелната програма на фестивала, както и на награждаването на отличените творци и спектакли, което ще се проведе в Червено фоайе на Драматичния театър от 17:00.

По-късно ще видим „Желка“ - пърформанс на Георги Налджиев, изграден на базата на интервюта на актьора с неговата баба в търсене на рецепта за щастието. Тя споделя своите най-съкровени и простички истини и наблюдения за живота ни, които после нейният внук предава от сцената по семпъл и автентичен начин.

Последното събитие за деня, което ще даде и своеобразния фестивален финал, е открита репетиция с актрисата Адриана Димова и режисьора Емил Йорданов. Срещата с публиката ще бъде с вход свободен на голяма сцена в Драматичния театър.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни