Отличени дарители за 55-та годишнина на Държавен архив - Габрово

<p>Катя Гечева – гл. експерт В Държавен архив - ГабровоДен
Отличени дарители за 55-та год

Катя Гечева – гл. експерт В Държавен архив - ГабровоДен преди професионалния празник на българските архивисти - 10 октомври, в Държавен архив - Габрово се проведе традиционната среща с дарителите на Архива. В чест на 55-та годишнина на Габровския


За значителeн принос към обогатяването на документалното наследство на Габровския край:
Мария Семерджиева, Ганчо Танев и Милка Берберова. Десетилетия наред те подпомагаха и популяризираха дейността на Габровския архив като институцията на паметта. Привличаха съмишленици - хора, които съхраняваха ценни документи за историята на региона и които по-късно ставаха наши дарители и приятели. Няма да изброяваме постъпилите чрез тях фондове, частични постъпления, спомени и др., а те са много и днес, те са част от Националния архивен фонд на България.
За обогатяване на документалното наследство за развитието на различни отрасли от обществено-икономическия живот на Габровския край с дарени лични документи (фондове) в периода 2009-2014 г. грамоти получиха следните личности, заслужили и уважението на обществеността:
Вера Христова – журналист, писател и изследовател на тревненската история, почетен гражданин на Трявна; доц. Стефан Арменски – учен, изследовател на габровската индустрия, почетен гражданин на Габрово; Петър Цокев – изявен габровски журналист; Илко Илиев – музикант с принос в културния живот на Габрово и страната, удостоен с международно признание и с почетен знак на Община Габрово; инж. Христо Мандев – писател, активен турист и основател на Скаутски клуб – Габрово; инж. Георги Метев – изследовател на българската история, дарил оригинални снимки на фамилия Метеви, и Богдан Стефанов – изследовател на историята на пощенските съобщения в Габрово и страната, съхранил и дарил архива на Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово и документи за фонд на негово име.
За дарения на документи в периода май 2013 – октомври 2014 г., в знак на признателност към родолюбивия им жест, Държавен архив – Габрово връчи грамоти на:
Иван Шишков – дългогодишен инспектор и директор на ДЗИ – Габрово, издирил и дарил над 70 снимки от живота и дейността на служителите на ДЗИ; Христо Пеев – предал своите изследвания за историята на с. Лоза, родословието на Джукеловия род и животоописанието на Вартан Хачериан (тъст); Любомир Димитров (Бахчеванов) – журналист от Дряново, допълнил Семейния фонд Бахчеванови с лични документи и снимки на негови родственици от началото на ХХ в. Оригинални снимки от семейните си архиви дариха: Иван Досков - дарил над 40 снимки от края на ХІХ и началото на ХХ в. от албума на майка си Гана Енева Глушкова – Доскова; Николай Пръвчев – подарил 26 снимки на сем. Анастасия и Андрей Пръвчеви, които ще допълнят историята на дружество „Юнак”; Веселин Димитров – предал снимки от Първата световна война на полк. Вакарелов и единични снимки от личния си архив. И през последната година продължи тенденцията за дарения на дигитални копия. Архивът се обогати със снимки от личния архив на Донка и Димитър Сватови - от ученическите им години (1906-1921) и от участието във войната (1916-1918), дарени от дъщеря им Тодорка Гиргинова. Диск с авторови снимки на Габрово (2012-2014) дари Веселин Димитров, с уговорката, че те ще бъдат използвани „тогава, когато днес ще бъде някога...”.
Благодарим на всички дарители на Държавен архив – Габрово! Пожелаваме им здраве и дълголетие и да продължат да работят за съхраняване на народната памет! Очакваме всеки, който е прочел тази статия, да се замисли, съхранява ли дори малка частица габровска история, която може да допълни историята на училището, в което е учил, предприятието или учреждението, в което е работил, докосвал ли се е до личност, значима за Габрово и областта, и нека ни потърси – ние очакваме новите си дарители!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни