Откриха официално експозицията в Дечковата къща

С водосвет вчера откриха официално новата експозиция в Дечковата къща
Откриха официално експозицията
С водосвет вчера откриха официално новата експозиция в Дечковата къща в Габрово. Известният музеен обект беше затворен цяла зима. Освен че бяха направени ремонти и оформени ретро фотоателие и билкопродавница,

 в сградата беше подредена съвсем нова постоянна експозиция на градски бит от края на XIX и 40-те години на XX век. „Това е и първата постоянна експозиция на Регионален исторически музей в Габрово в 130-годишната му история, съгласувана с Министерството на културата, за която музеят получи суперлативи от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразително изкуство“ - съобщи в словото си директорът на музея Красимира Чолакова. 
По нейните думи в сградата е представен „домът на богатия търговец, индустриалец, интелектуалец, чиновник, дарител, носителя на европейското влияние в града, създател на модерно Габрово“. Експозицията е изградена благодарение на огромния масив от културни ценности, натрупани в музейните колекции като например комплекта от луксозни мебели за трапезария, представени на занаятчийското изложение през 1929 г. в София и закупени от габровеца д-р Симеон Гунчев – първият рокфелеров стипендиант в България. По сведения на собственика чешкият майстор Немечек е произвел само 4 подобни комплекта, а един от тях е закупен от папския нунций в София Анжело Ронкали и впоследствие е пренесен в Рим. В експозицията може да се види салонен часовник виенско производство, принадлежал на фамилията Ямантиеви, чийто представител арх. Нено Ямантиев е първият чужденец, който печели годишната архитектурна награда на Италия с участието си в проектирането на сградата на ООН в Женева през 1932 г. Показаното в къщата луксозно спално обзавеждане е било на Димитър Попов – главен агроном на Габрово през 30-те години на XX век – единичен комплект, произведен по поръчка от тревненски майстори, и т. н. 
В обзавеждането има още много ценни и уникални предмети, които са изолирани от посетителите с ефектни стъклени прегради, за да не могат да се пипат.
В експозицията – архитектурен паметник на културата, са отразени промените в бита на габровци – замяната на огнището с метална печка за готвене и отопление, замяна на паралията и трикраките столчета с висока маса и столове „виенски“ тип и т. н.
Според създателите на експозицията Дечковата къща ще бъде домакин и на провеждането на различни събития – изложби, културни програми, музикални празници, театрални постановки, ревюта, курсове и ателиета за изработване на габровски шевици, мартеници, маски, сурвакници и т. н. А площадът пред къщата дава възможност за провеждането на детски пленер по изобразително изкуство, празниците на старата градска песен, ревюта.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни