Откриха гроба на Хаджиберов

Grob-t-e-na-semeistvoto-Elena-i-Konstantin-Genovi
Гробът е на семейството Елена и Константин Генови

Това лято екипът на Държавен архив - Габрово имаше високата чест да се срещне с наследниците на две големи фамилии със значимо присъствие в националната история – на патриарха на габровската индустрия Иван Хаджиберов и на Никола Стойчев Мушанов - виден български политик, един от водачите на Демократическата партия през първата половина на XX век, министър-председател начело на три правителства през 1931 – 1934 година, роден в Дряново.

Стефка Василева,
Началник отдел „Държавен архив” - Габрово

Микаела Енгел е правнучка на Иван Хаджиберов от дъщеря му Недка (1889-1971), която се жени за Георги Минчев Мушанов (1879-1943) от Русе. Родена е в София през 1947 г. Майка й, Дора (Тодорка) Мушанова (1920-1994) е балерина и художничка. Дядо й, Георги Мушанов е родом от Дряново, син на Минчо и Пенка Мушанови. Следвал е математика, физика и астрономия във Франция, в един период е бил учител по физика в гимназия, а по-късно става фабрикант и търговец. Живее в Русе, но е собственик в Кожарска фабрика „Изгрев“ в Габрово,  подпредседател на Търговско индустриалната Камара в Русе и член в Управителния съвет на Застрахователно дружество “България” в Русе. Бащата на Георги Мушанов, Минчо Мушанов е брат на Стоян Мушанов от Дряново - един от позабравените днес съмишленици и дейци на национално-освободителното движение, член на Русенския частен революционен комитет. Неговите родственици, Диана и Фани Арнаудови подариха на Държавен архив – Габрово родословното дърво на Рода Мушанови, където в един от клоновете е семейството на Недка Мушанова – дъщеря на Иван Хаджиберов.
Днес, за Микаела Енгел, която е женена за евреин и живее в Израел, е важно да запази родовата си памет и децата й да познават корените си в България и да се гордеят с това.  От 1994 г. тя всяка година е със семейството си в България и връзката й с Родината е много силна. До преди година е мислила, че всичко е загубено, изтрито, забравено,  разрушено и поругано. И ето, че се явява филмът на Милен Василев и Емил Михов за прадядо й Иван Хаджиберов “Дързостта да бъдеш пръв”. За нея те са „големи творци, идеалисти и родолюбци, а техният филм възвръща достойнството на един  велик стопански деятел на България“. От този момент желанието й да търси още и още сведения за семейството си в България е много голямо. И ако преди е смятала , че коренът й е от Русе и София, то сега й е напълно ясно, че коренът й е от Габрово и Дряново (прабаба й, Тодорица Хаджиберова е дъщеря на Хаджи Сава Иванов (1814-1904) - кмет на Временното общинско управление в Дряново, 1877-1879 г.). „Това, от което съм била лишена в миналото се връща с пълна сила“, споделя г-жа Енгел.
При престоя си в България тази година, започва усърдно да търси гроба на прабаба си и прадядо си, чийто кости са преместени след взривяване на семейната гробница на Хаджиберови. С помощта на братовчед си Асен - внук на Елена Берова Генова, разбира, че костите на Иван, Тодорица и Беро Хаджиберови са погребани тайно в гроба на Константин и Елена Генови (Елена – другата дъщеря на Хаджиберови) в централните гробища в София. 
Намират гроба в лошо състояние. На надгробната плоча са изписани  имената на Иван, Тодорица, Иванка, Сава, Константин и Елена. Заедно с братовчедите си Асен Генов и Даниела Бабикиян възстановят гроба и на надгробната плоча добавят имената и на Беро и Недка, за да са всички заедно на плочата. Имената на Иван, Тодорица и Беро Хаджиберови не са записани в регистрите на гробището, страхували са се да ги обявят в ония времена и както Микаела казва, като „гроб на незнайния войн“. Г-жа Енгел дари снимки на възобновения гроб и схемата на Централните софийски гробища, където е отбелязана мястото му и където габровци, могат да положат венец и се преклонят пред паметта на Патриарха на габровската индустрия.
Своите спомени г-жа Микаела Енгел разказа в интервюта за БНР и вестник „100 вести”, в които заявява, че не получените в наследство гори, ниви и компенсаторни записи за имотите на Хаджиберов са ценни за семейството. Щастлива е, че в нейното семейство носят неговата инициативност и неговите качества са тяхното голямо наследство. Гордеят се с неговата филантропия, предприемчивост и изобретателност, за която са го наричали „Японецът на Балканите“. С нескрита гордост заявява, че и те като него, са „хора отворени към обществото, чувствителни към отсрещния и борчески натури“. За нея, името на България е много важно, а времето прекарано тук, никога не й е достатъчно.
Дарението на двете фамилии за Държавен архив – Габрово
Микаела Енгел дари на Държавен архив – Габрово над 35 документа в дигитален вид с много високо качество, които внасят нова и интересна информация и може да предизвикат интерес за продължение на филма за Хаджиберов. Тя предостави и своята биография, биографии на вуйчо й, Никола Георгиев Мушанов и майка й, Дора Мушанова и разказа с голямо вълнение за връзката на Хаджиберовия и Мушановия родове.
Сред дарението са прекрасни портрети на министъра Никола Стойчев Мушанов и съпругата му, Райна Мушанова с посвещение на кумците им Недка Хаджиберова и Георги Минчев Мушанов (1931, 1937); Сватбени снимки на Недка и Георги Мушанов и на техните деца, снимки на семейството на Иван Хаджиберов -  на Сава, Недка и Елена; снимки от погребението на Тодорица, съпругата на Иван Хаджиберов, на което се вижда множеството хора, които й отдават почит; на Васил Беров – племенник на Ив. Хаджиберов; снимки на фабриката на Ив. Хаджиберов и др.

 Семейството на габровския индустриалец Иван Хаджиберов. [1923]. Седнали отляво надясно: Тодорица и Иван Хаджиберови; детето е внучката им Дора Георгиева Мушанова; Правиот ляво надясно: Елена Хаджиберова, Георги Минчев Мушанов и Недка Мушанова, Николай Георгиев (съпруг на Иванка Хаджиберова)


Дарените документи дават допълнителна информация за семейството на Ив. Хаджиберов: това са родословното дърво на рода Хаджиберови, кръщелни свидетелства на: Недка Хаджиберова – дъщеря на Иван Хаджиберов, кръстена от свещеник Васил Михов. 23 септ. 189[6] г. в Габрово; Дора Мушанова (внучка на Иван Хаджиберов и майка на Микаела Енгел) с кръстник Никола Стойчев Мушанов (1922); Никола Георгиев Мушанов - внук на Иван Хаджиберов (1924) с кръстник Никола Стойчев Мушанов. В свидетелство за венчание на Георги Минчев Мушанов (роден в Дряново) и Недка Ив. Хаджиберова в Габрово на 7 септ. 1919 г., ръкописно е направено уточнението, че бракосъчетанието се извършило във фабриката на Иван Хаджиберов. Кумуват сем. Никола Мушанови.
Имаме обещание от г-жа Микаела Енгел след време, някои от документите да бъдат предадени в Държавен архив – Габрово в оригинал. Ще я очакваме и следващата година, за която както сама се изрази вече има “грандиозни” планове за градивни проекти. Ще доведе отново своите деца и внуци, за да опознаят още по-добре Габрово, Дряново и България, а ние ще се радваме да ни гостуват отново.
Днес публикуваме снимка на възстановения гроб в Софийските гробища, където са положени костите на Иван, Тодорица и Беро Хаджиберови, преместени след взривяване на семейната им гробница. За тази снимка г-жа Енгел даде право,  първо Държавен архив – Габрово да я публикува.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни