Още 38 полицаи от Габрово заминаха на южната граница

Osche-38-politsai-ot-Gabrovo-zami
Още 38 полицаи от Габрово зами

Същия ден МВР-министърът обяви присъствието им там за „изчерпано“В понеделник, 29 декември, за 15-дневен наряд по южната граница с Турция отново замина отряд полицаи от Областната дирекция на МВР в Габрово.

Трийсет и осем души от четирите районни полицейски управления в областта ще посрещнат новата година далече от близките си, сред калта и мизерията, в която газят повече от година.

Габровските полицаи тръгнаха точно в деня, в който вътрешният министър Веселин Вучков обяви МВР-операцията по границата и като форма, и като съдържание за изчерпана.
Според него, МВР буквално е хвърлено на съдбата и плаща за всичко, независимо че е напълно ясно, че ефективното противодействие на миграционния натиск в никакъв случай не е и не може да бъде отговорност само и единствено на ведомството. Оказа се, че още на 23 декември т. г. вътрешният министър е внесъл в МС три доклада, в които се предлага нова форма за овладяване на ситуацията с бежанците по южната граница. „На практика МВР изпълнява отговорности, наподобяващи военна операция, която не е реализирана през последните 25 години дори от Министерството на отбраната“, цитираха думите на министъра от пресцентъра на ведомството.
Изявлението му дойде веднага след среща с представители на синдикатите в МВР, които искат промяна в охраната на границата и готвят стачка.


Напрежението дойде след тежката катастрофа край с. Горно Ябълково на 26 декември, с обърнатия камион с 15 полицаи и смъртта на шофьора – 34-годишен граничен полицай от Свищов. Тогава на бял свят излязоха нечовешките условия при които живеят и работят командированите от вътрешността на страната полицаи, сред които и над 60 служители на ОД на МВР-Габрово.
Сега изводите на ръководството на вътрешното министерство, описани във въпросните три доклада, са че „предприетото командироване е необмислено действие и извежда огромен проблем – от една страна полицаите не са подготвени за подобни отговорности, а от друга – съответните региони са лишени от възможността да осигуряват обществения ред и сигурност по места, съобщиха от пресцентъра на МВР. - Министерството излиза с предложението да се назначат на временен щат 700 гранични полицаи с отделно финансиране, които да заместят досегашните командировани. Акцент е поставен и върху изграждането на преградното съоръжение с предложения за конкретен срок, отговорности и координация от страна на вицепремиер“. Предлага се и план за 2015 г., в който „е направен разчет на изграждането на изцяло нова логистика на границата, изграждането на нови пътища – около 110 км в петте най-засегнати общини в близост до българо-турската граница. В него са включени и мерки за осигуряване включително и на гориво, агрегати, нови автомобили“, допълниха от пресцентъра на МВР.
След трагичния инцидент от 26 декември вътрешното министерство обяви, че е започнало реализирането на предложените нови варианти - изтегляне на полицаите от границата в районите на Средец и Малко Търново, формирането на патрули само там, където може да се гарантира абсолютна безопасност за служителите.
Както е ясно, дисциплината в силовите министерства не позволява свободни коментари и интерпретации, но репортер на вестника все пак потърси директора на Областната дирекция на МВР в Габрово Борислав Бончев с въпроса докога ще служат на границата габровски полицаи и кога ще започне откомандироването им.
„На 29 декември 38-ти полицаи от областта заминаха, защото още нямаме официален документ, заповед, която да спре командировките на границата. Разбира се, че ако си останат по управленията, където служат, това ще облекчи работата и ще подобри обществения ред и сигурността, но докато не получим заповед, ще продължим да осигуряваме хора за границата“, обясни Борислав Бончев. Той бе категоричен, че отсъствието на тези 38 служители няма да се отрази на качеството на работата на колегите им по празниците.
Вече са направени разстановки в четирите полицейски управления в областта и е осигурено достатъчно присъствие на полицаи при новогодишните тържества на открито, по пътищата, за охрана на реда и спокойствието в Габровско, Севлиевско, Дряновско и Тревненско, допълни полицейският шеф.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни