Олег Цонев: „Честваме 40-годишнината на Музея на образованието два пъти - през май и през октомври”

	През тази година се навършват 40 години откакто Националният музей
Олег Цонев: „Честваме 40-годиш
През тази година се навършват 40 години откакто Националният музей на образованието отваря за пръв път врати. Юбилеят ще бъде честван през месеците май и октомври. Поредицата от събития, посветени на годишнината, започва с изложбата „И ний сме дали нещо

- Г-н Цонев, кога и как беше създаден Националният музей на образованието?
- Националният музей на образованието е създаден с решение на Министерския съвет от 5 юли 1973 година, но отваря врати в началото на 1974 година. Той се помещава в сградата на първата пълна гимназия до Освобождението – Априловската, която през 1979 година е обявена за паметник на културата.
- Музеят е единственият национален на територията на областта, но е и единствен в страната, нали така?
- Музеят е уникален и единствен в България и по своята специфика е единственият и в Европа. Той съхранява и показва историята на образователното дело в България от създаването на писмеността ни до наши дни. Богатството на нашия музей е неговият фонд, в който има над 250 000 единици. Притежание на музея са ценни издания от библиотеката на Габровското училище, личната библиотека на Васил Априлов, най-богатата колекция от учебници от Възраждането до наши дни, оригинални документи за изграждането и управлението на българското образование, богати колекции от училищни уреди, помагала и карти. Също така разполагаме и със специализирана библиотека, която наброява над 30 000 тома педагогическа, историческа, справочна литература, редки и уникални издания и енциклопедии. Стремежът ни е това голямо богатство да достигне до все по-голяма аудитория и да е в помощ на ученици, студенти, научни работници и всички, които имат интерес към историята на образованието.
- С какво интригувате най-много посетителите?
- Имаме няколко възстановки, които проследяват различните етапи на образователното дело в България. Става дума за възстановка на килийно училище, на взаимното училище, на класна стая от средата на ХХ век, на кабинет по природни науки, възстановка на детска градина от края на ХIX век. Тези възстановки дават визуална представа на посетителите за различните етапи на образователното дело в България и възможност да усетят духа на тогавашната действителност.
- Какво говори статистиката? Колко посетители годишно минават през залите на музея?
- За 40-те години през Националния музей на образованието са преминали около 440 хиляди посетители. Или средно на година той се посещава от около 15-20 000 човека. Например през миналата година, която беше една от годините на криза в България, посетителите са над 12 500. Групите, които посещават музея, са предимно ученици на различна възраст, но е положителен и фактът, че има все повече индивидуални туристи и все по-голям интерес от страна на млади семейства с деца.
- Избрали сте месец май за честване на годишнината. С изложба в Министерството на образованието утре за светите братя Кирил и Методий на практика започват тържествата за юбилея, а от 19 до 23 май е обявена Седмица на музея. Какви са акцентите на тези тържества?
- Честването на 40-годишнината от създаването на Националния музей на образованието е под патронажа на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова и ще стане два пъти в годината – през месеците май и октомври. Откриваме празниците на 9 май в Министерството на образованието и науката с изложбата „И ний сме дали нещо на светът“, която проследява делото на светите братя Кирил и Методий и почитта на поколенията към тях. А в седмицата от 19 до 23 май всеки ден има различни събития, които са насочени основно към децата от училищата в Габрово. На 19 май е така нареченият Ден на отворените врати и входът ще е безплатен. Ще има занимателен урок, образователна игра, както и концерти на училищни танцови и театрални трупи. 
Състезания, концерти и изложби, презентации ще има и в останалите дни до 23 май. Мултимедийна презентация „История и съвремие“ ще представи дейността на музея, а бивши служители и дарители ще бъдат наградени. Официални поздравления за годишнината ще се приемат на 22 май от 18 часа.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни