На Осмия национален фестивал "Семе българско" - и в слънце, и в дъжд, от кълна до върха беше все българско!

Blizo-sto-izlozhitelya-uchastvaha-v-v-festivala--Seme-b-lgarsko-
Близо сто изложителя участваха във фестивала "Семе българско"
На Осмия национален фестивал "Семе българско" ни вървя по слънце и по вода.

             Хем в събота посяхме отново семена под ясното слънце, хем в неделния ден дъждът ги благослови с надеждата за още един живот. Надежда за нов живот даде и инициативата "Шанс за живот" на фондацията "Искам бебе", която събра 1460 лева в подкрепа на семейство с репродуктивни проблеми от град Севлиево.

            Повече от 1000 пакетчета семена от плодородни български сортове, предоставени от Селкостопанската академия, "Дар Лимец" и читалищата от Община Севлиево, бяха раздадени безвъзмездно на посетителите през двата фестивални дни. В неделния ден близо 11 000 дръвчета намериха нова почва, в която да бъдат засадени, защото въпреки напоителния дъжд с "Гората.БГ" #ЗасаждамеБъдеще.

            Стотици наричания от посетителите на фестивала закичиха дървото на живота с надежда и пожелания за добруването ни. Деца рисуваха цветя, ваеха форми с глина, месиха и пекоха хляб, научиха се как се подсирва сирене и какви са прастарите стъпки на народните хора. "Горичка в количка", "Зелени Балкани", Парк "Българка" и "Централен Балкан" бяха в неделния ден на фестивала със своите предизвикателства.

            На алеята "Здраве да е!" имаше чудни и ароматни био продукти, които в унисон с кроса, организиран от "Идеал Стандарт - Видима" АД - спомоществовател на събитието, бяха като естествено послание от организаторите на фестивала, че здравето е пътят към всичко. То е начинът на живот и принадлежността, която избираме, защото по-хубаво от родното няма!

            Затова и близо сто изложителя превърнаха фестивала "Семе българско" в многоцветна палитра от предложения не само на тема цветя, семена и храна чрез активното участие на фермери и земеделски производители, но и на много майстори, предлагащи фолклорни облекла, бижута, аксесоари от естествена кожа, плъстена вълна, дърво, стъкло, декупаж, картини, керамика и много други прекрасни изделия.

            Сценичната програма и през двата фестивални дни беше богата. Калин Вельов, Нина Николина и Таня Първанова и Живко Василев представиха "Pendara Etno project". Капанският ансамбъл, Берковската духова музика, ансамбъл "Развитие", ансамбъл "Сивек", ФКФ "Боженци", Севлиевския оркестър, редица читалищни творци и талантливи дечица от Община Севлиево ни зарадваха с таланта си и в слънце, и в дъжд. Хора се виха и през двата дни пред сцената, а в конкурса "Никой не е по-голям от хляба" участваха малки и големи не само от севлиевските читалища, но и от други населени места.

             Поводът за тази статия обаче не е да разкажем колко много неща се случиха, защото същите могат да бъдат видени като видеа и снимки  на фейсбук страницата на фестивала - Национален фестивал "Семе Българско" - Севлиево и на тази на Община Севлиево.

            Ние, инициаторите от екипа на Рекламна агенция "Елмазови", искаме да благодарим на Община Севлиево в лицето на кмета д-р Иванов за домакинството, съорганизаторството и доверието да случим заедно за осми път най-българския фестивал, събиращ в парк "Казармите" хиляди посетители, стотици участници на сцената, творци, производители, фермери и занаятчии.

            Благодарим за партньорството на Северноцентрално държавно предприятие и фондация "Искам бебе", на Фонд "Земеделие" към Министерството на земеделието за логистичната подкрепа към Фермерски пазар "ОТ БГ". Благодарности и на Селскостопанска академия за ежегодната им подкрепа и дарените за инициативата "Дом за семена" устойчиви български сортове. Благодарим, че и тази година фестивалът беше подкрепен от "Идеал Стандарт - Видима" АД. Благодарим на детските градини и училищата от Община Севлиево, участвали със своите творения и доброволчество, за да може в град Севлиево още едно бебе да поеме първата си глътка въздух, а на 16 и 17 април в град Севлиево, парк "Казармите" от кълна до върха - все да е българско.

Благодарим на медийните ни партньори "Габрово нюз", "Сто вести", "Дарик", В-к "Борба", В-к "Росица", "Агро тв", в-к "Земеделска техника", Радио Севлиево, "Севлиево онлайн", Sevlievci.com, Канал "Фокус", TRAVEL TV и vcentara.com.

            Благодарим на колобъра Спас Мавров, на ДевиРа, "Дар Лимец", на всички доброволци и приятели, участвали със сърцето си и ръцете си в името на българския дух, традиция, знание, памет и принадлежност. Благодарим!

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Памет

Към началото