Млади доброволци разясняват по селата значението на свободния избор при гласуване

	Млади доброволци към сдружение „Социален диалог 2001“ работят в две
Млади доброволци разясняват по
Млади доброволци към сдружение „Социален диалог 2001“ работят в две села от Габровска област – Яворец и Душево, по разяснителна кампания за значението на свободния избор при гласуването за Европейски парламент, обясни ръководителят на организацията Светл

 Проект „Свободен избор“ се финансира по Националната програма за младежта и се реализира в периода януари – юни 2014 г. Целта на проекта е повишаване на заинтересоваността на младите хора от ромски произход на възраст между 15 и 29 години към демократичните избори за Европейски парламент през 2014 г., като възможност за вземане на самостоятелни решения. 
„Проектът стартира с обучение на 25 младежи от двете села в местността Узана. Целта на обучението беше да се сформират два младежки доброволчески клуба, които да дават информация за значението на свободата на избора, за неподкупността на гласоподавателите и др. Предстои кампания за информиране на хората от селата. Ще бъдат раздадени информационни брошури с послания за свобода на личния избор при гласуване“ - обясни Светла Пенева. 
 
В много случаи младите хора от малцинствените общности са подведени в изборите си или търпят последиците от взетото от роднините решение. Повечето от тях не знаят, че имат право на свободен избор и отстояване на решенията си, обясниха от сдружение „Социален диалог 2001“. 
Ползата за младежката общност от проекта е, че ще разбере, че бъдещето принадлежи на тях. Те ще бъдат провокирани да проявят активност в отговорността за своето бъдеще. Създаването на младежки клуб и обучаването на млади хора от малцинствен произход ще предостави възможност за намирането на приятел, който да ги посъветва и подкрепи при изпадането им в нужда. 
Основната насока на работа с младежите е превенция на купуването на гласове и манипулацията на гласоподавателите. „По наше наблюдение в селските райони това е широко застъпено. Направихме анкета, която приключи в края на миналия месец, която показа, че при 89% от анкетираните е предлагано заплащане, за да гласуват за определена партия“ - сподели Светла Пенева. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни