Милена Петърчева: „Приех званието “Учител на годината” като награда за десетилетията, отдадени с любов на децата”

Милена Петърчева – възпитател в Помощното училище „Николай Палаузов“ в
Милена Петърчева: „Приех звани
Милена Петърчева – възпитател в Помощното училище „Николай Палаузов“ в Габрово, беше отличена в навечерието на 24 май със званието „Учител на годината“ от Синдиката на българските учители и получи високото отличие „Неофит Рилски“ от министъра на образован

Г-жа Петърчева е завършила психология в Софийския университет и от 1986 година започва работа като училищен психолог в Помощното училище и досега не е напускала учебното заведение. Два пъти тя е била временно изпълняващ длъжността директор на училище „Николай Палаузов“, три години е била учител и психолог по на половин щат, а от две години е възпитател. Според директора на училището г-жа Петърчева е обичана и уважавана както от ученици, така и от родителите и неслучайно е сред наградените.

- Г-жо Петърчева, работата в помощно училище е доста по-трудна от тази в масовите училища. За 27 години работа тук не Ви ли се е искало да смените мястото?
- В годините съм имала възможност и предложения за работа в други училища, но така се стекоха обстоятелствата, явно съм си свикнала тук и тук останах.
- Вие бяхте наградена в направление „Възпитателна, извънкласна дейност и училищни психолози“, но за психолозите и възпитателите обикновено не се пише и говори много. Като че ли оставате зад „завесата“. Каква е спецификата на работата Ви?
- Като училищен психолог съм работила с индивидуалните особености на всяко дете, търсила съм неговите способности и неговите дефицити, за да открия къде трябва да бъде насочена работата на педагога. Винаги съм била в помощ на колегите в самия учебен процес. Понякога децата от групата имат нужда от извеждане за самостоятелна работа, за да може да премине кризисният им период. И именно в този момент училищните психолози в специалните училища са много необходими.
- Работите с деца с увреждания, с различни заболявания, които често изпадат в депресия, дори в истерия, викат без причина или пък са притеснени и плачат... Трябва да ги успокоите. Понякога се налага да бъдете посредник и между учители и родители, нали?
- Да, така е. Една от най-трудните е работата с родителите. Тя изисква доста дълъг период от време, за да могат те да осъзнаят и приемат факта, че детето им е различно, че има проблем и какъв е точно проблемът. Освен това съм се сблъсквала и с другата крайност – когато родителите прекалено много обгрижват детето и не му дават възможност за никаква самостоятелна изява. По този начин те спират неговото развитие. Нещата трябва да се балансират, помощта трябва да е дозирана. Защото обикновено при по-тежко болните деца родителят върши абсолютно всичко, но детето има потенциал да се научи на някои дейности, свързани примерно с неговото самообслужване.
- От две години сте възпитател. В тази работа намесвате ли се и като психолог?
- В следобедните часове ние трябва да затвърдим преподаденото от учителя, да продължим неговата работа. Разполагаме с повече време за индивидуална работа с всяко дете. Докато част от тях са заети с отдих и спорт, с останалите работим по учебната дейност.  Децата с увреждания имат потребност от повече грижи, търпение и любов, защото всяко нещо се постига бавно във времето, с много труд, упоритост и постоянство. Не може да се научи на нещо изведнъж, а трябва да изминем стъпка по стъпка в дълъг период от време.
- Какво мислите за така наречената интеграция в масовите училища на децата с увреждания? Къде е по-добре за тях?
- Аз съм за интеграцията, но не на всяка цена. Децата, които имат потенциала и възможностите и са стигнали определеното ниво на развитие, за да бъдат адаптирани към масовите училища – да. Но децата с тежки увреждания, които се нуждаят от специална методика и индивидуална работа с тях, присъствието им в масовите училища е загуба на време. Но ние контактуваме доста с колегите от другите училища, правим срещи например с Първо основно, с Осмо основно и деца оттам идват тук и работят, контактуват с нашите деца. Например по повод Великденските празници заедно рисуваха плакати и децата ги възприеха доста добре. Случва се, когато се струпат повече външни хора, аутистите да се стресират, но постепенно свикнаха да се срещат с връстници. Това е начинът за интегриране на по-тежко болните деца - в извънкласни дейности, а не в учебни часове. Интеграцията в масовите училища не трябва да е на всяка цена и за сметка на децата. Трябва да се отсеят тези, които наистина имат нужда и може да им се помогне в специалното училище. Сега при нас дори децата се увеличиха с постъпването на 10 нови деца в центровете за настаняване от семеен тип и се надявам училище „Николай Палаузов“ да се запази и още дълго време да помагаме на децата в нужда.
- А как се справяте Вие със стреса? Със сигурност има ситуации, които са много изнервящи при работа с деца с увреждания? Имате ли рецепта, тренинги?
- Като психолог бих казала, че всеки може да си намери дейности, които могат да компенсират този стрес и напрежение и така да се балансират нещата. За толкова години мисля, че съм постигнала баланса, щом съм оцеляла в тази напрегната обстановка.
- Повишавате ли тон понякога и кога?
- При нашите деца не може да не повишиш тон. Когато трябва да изразим емоция, радост или несъгласие, я изразяваме. Те по жестовете и мимиките, по интонацията разбират кое е позволено и кое – не. Ние на това ги учим.
- Била ли сте някога на кръстопът - да смените професията си?
- Не, не е стояло това на дневен ред при мен. Наистина в началото започнах в училище уж временно, но както винаги се оказва, временното е най-постоянно.
- Кое Ви носи удовлетворение в работата?
- Удовлетворението са децата. Когато виждаш, че нещо си постигнал с тях, когато могат самостоятелно нещо да извършат, макар и елементарно. Това е наградата за теб. А и работата с родителите след време дава резултат. Когато ме срещне някой и ми каже: „Вие бяхте права, госпожо!“. Това е едно признание. Наградата, която получих сега, също е едно удовлетворение за труда, който съм положила за толкова години отдаденост на децата със специални образователни потребности. Какво друго може да иска човек, освен признание за положения труд?!
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни