Красимира Колева: "Прилагаме индивидуален подход към всяко едно дете с увреждания"

Водеща! Krasimira-Kolеva:--Prilagamе-individualеn-podhod-kam-vssako-еdno-dеtе-s-uvrеzhdaniiaa-
tsеntar.jpg
Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с постоянни медицински грижи в кв. Велчевци приютява 8 деца и младежи. За тях се грижи специализиран екип от лекар-педиатър, детегледачи, медицински сестри.

"Там се помещава и дневния център за деца с увреждания, който работи ежедневно с деца с тежки увреждания. Капацитетът е 20 деца, в момента потребителите са 40. Използва се почасова грижа, което позволява да се обхванат повече деца. Тази година сме кандидатствали за увеличаване на капацитета", казва Красимира Колева директор на центъра.

Центърът е разкрит по проект "Посока семейство" през 2015 година. Двете социални услуги са делегирана държавна дейност и се предоставят от Община Габрово. Потребители на социалната услуга до 18 годишна възраст не заплащат месечна такса.

"Предлагаме много добра среда за децата, индивидуален подход към всяко едно от тях. Това дава резултати. Важна е социализацията на децата, с тях работят специалисти", допълва Колева.

Екипът, който се грижи за децата се състои още от логопед, психолог, рехабилитатори, специален педагог. Налице са всички нужни специалисти, които осигуряват подкрепа за деца с изоставане в развитието, деца в риск. "Имаме зала по психомоторика, която се използва за преодоляване стреса на децата. Играейки, детето бива оценявано и се набелязват мерките за подкрепа, които могат да се предложат. Може да е мултидисциплинарна, или само логопедична. Децата се насочват към центъра от отдел "Закрила на детето", но тук се извършва специализираната оценка, договаряме се с родителите какво да бъде конкретно подкрепата. Най-често тя е от рехабилитатор, психолог и логопед, налага се понякога да се работи и със специален психолог, да се получи комплексно въздействие и за стимулираме развитието на детето. Имаме деца с различни потребности. Най-често родителите заявяват желание за работа с логопед, защото детето трудно проговаря или има затруднения в езиково-говорното развитие. Ако се налага, изпращаме детето на детски психиатър или невролог. Имаме много такива случаи на деца между 4 и 6 години, които имат забавяне на речта, но това се дължи не толкова на някакви функционални или езикови нарушения, а и на някакви дефицити в системата. Това налага психотерапевтична подкрепа. Имаме успехи с такива деца", коментира Дарина Малева, психолог.

"Габрово ще продължи и занапред да бъде от общините, активен партньор на социалните грижи. С многото усилия, които полагаме през последните години ние вървим към създаване на една екосистема, която ще позволи в центъра да бъде потребността на детето, на младежа. Качеството на грижата ще продължи да бъде качествена, компетентна и комплексна. Грижата не може да е само социална, или здравна или образователна. Това е нещо, което община, държава трябва да продължи, важно е не защото има конкретен проект, а има необходимост, потребност от развитие на подобни инициативи", казва кметът Таня Христова.

"Освен институциите, освен програмите и политиките тук основната част от мисията е да работим с общността. Мисията е грижата за тези деца да бъдат качествена и добра, грижа от които децата имат потребност. Трябва да направим така, че професията на хората, които са призвани да полагат грижи - болногледачи, детегледачи, медицински кадри да бъде изключително подкрепяна. Защото колкото и средства да имаме, колкото и добри сгради да предоставяме, ако нямаме най-важното - професионалната и отдадена грижа, за съжаление ще имаме сериозни предизвикателства. Струва ми се, че обществото ни трябва да бъде настроено на такава струна, за да се разбере, че да си различен не е нито страшно, нито грешно. Напротив, това е тест за нас да покажем на дела, а не само на празници да бъдем съпричастни, да покажем, че можем въпреки натовареното си ежедневие да поканим дете с различия в нашия дом, да го изведем на разходка. По този начин всички следващи трудни стъпки ще бъдат много по-лесни, когато те се правят с подкрепата и с разбирането, тогава няма да казваме "Вижте, как се случва в онзи, другия свят". А ще можем да покажем как ние успяваме да го направим по нашия най-добър начин.

Ако си спомним около 2010 година и съпоставим средата, в която са били тези деца, ще видим колко много са променени и условията и децата. Разбира се, имаме много трудности, предизвикателствата никак не са малко. Това, което трябва да продължим да правим е да надграждаме. Да не забравяме откъде сме тръгвали, важно е да знаем, че стъпваме на ясна, здрава основа, с ясна цел и задача. Община Габрово има много социални услуги, голяма част от тях се предлагат от Общината като институция, имаме и партньорство с неправителствени организации. Самата координация и създаването на добра и ефективна система по между тях изискват ежедневни усилия. Едно от предизвикателствата, което трябва да се реши в бъдеще да има достатъчно квалифицирани кадри. Едно от сериозните предизвикателства е мотивацията и желанието да се работи в тежките, 24-часови услуги. Проблем е възрастта на хората които полагат тези услуги, немалко от тях след няколко години ще се пенсионират. Ще трябва да има добра мотивация за привличане на млади и желаещи да работят в подобна сфера. За да има една община много услуги означава, че местната общност подкрепя тези усилия и тази политика. Нито един социален проект в Габрово не е бил подставен под въпрос", коментира още Таня Христова.

От години вече в Габрово няма институции, на които да са предоставени грижите на деца със специални образователни потребности. Нито едно дете не е в институция. Тъй нар. процес на деинституализация е завършен.

Преди 10 години сградата, в която се помещава центъра сега, а и други такива, бяха болнични заведения, където бяха затворени деца, лишени от родителски грижи. Там не можеше да се влезе, нито родители, нито неправителствени организации. Това е голямата реформа, която направихме, припомни при посещението си в центъра зам.-министърът на труда и социалните грижи Зорница Русинова. Тя припомни още, че бюджетът за социалните услуги през 2009 година бе 38 млн. лв. Сега, 10 години по-късно той е малко над 260 млн. лв. Над 40 на сто от тези услуги, включително и в Габрово, са услуги в общността - дневни, общности центрове, центрове, където почасово предлагат услуги, без да се налага хората да бъдат настанявани в домове.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото