Калин Илиев: „Писането ми създаде вкус да задавам повече въпроси“

	В петък габровският писател и драматург Калин Илиев представи за
Калин Илиев: „Писането ми създ
В петък габровският писател и драматург Калин Илиев представи за първи път в родния град втората си книга - „Пролетта на емигрантите“. Критиците я определят като бестселър, нов пророчески роман, който много нашумя. „Още повече светът е пълен с емигранти.

Вечерта бе едно запомнящо се нетрадиционно представяне на книга в шоурума на „Тойота Венци“, което увлече притихналата многобройна публика, която права на крака се потопи в спектакъла и прозвучалия текст от романа, прочетен от автора. Да се случи това помогнаха неговите софийски приятели от групата „Кайно Ясно Слънце“, чието име е строфа от родопска песен. Тримата музиканти - Петър Делчев (тамбура, чело тамбура, ударни - ханг, съвременен швейцарски инструмент от 2000 година), Евгени Чакалов (китара), габровецът Веселин Митев (кавал, гайда, дудук, средновековна гайда), са група от много популярната формация „Исихия“. В програмата прозвучаха техни авторови произведения с фолклорни мотиви и по-малко църковнославянски. В един момент към тях се присъедини и Калин Илиев с устната си хармоника. Вокали звучаха и на запис. Невероятно усещане, подсилено от танцов етюд на две момичета и едно момче от ансамбъл „Сивек“, което бе фрагмент от спектакъла „Нощта срещу Еньовден“, пресъздаден в „Етър“-а по проект на сдружение „ФабриКата“. 
За пътя на книгата разговаряме с Калин Илиев.

- Г-н Илиев, кога новият Ви роман тръгна към читателите?
- С първото представяне в София - в книжарница „Хеликон“ на хотел „България“, в началото на миналото лято. Последва премиера във Велико Търново. В промоцията участваха проф. Марин Будаков, журналистът Тома Биков. Последваха рецензии в централния печат, телевизии и радиа. Здравословен проблем забави срещата в родния град. Тук пожелах представянето да не е класическо, а различно, както се убедихте. Щастлив съм, защото преди месец излезе четвъртото издание на книгата. Предстои и пето на издателство „Сиела“ само за период от десет месеца. 
- Защо избрахте нетрадиционно представяне в Габрово?
- Защото за родния град предпочетох да го направя различно. Книгата се казва „Пролетта на емигрантите“. Така че сега наблягам на пролетта, а не на емигрантите. Затова реших и да поканя трима души от състава „Кайно Ясно Слънце“. Единият е габровец. Веселин Митев е син на отишлия си рано актьор от Габровския театър Александър Митев и Марияна Митева, преподавател по литература в Математическата гимназия. Съставът е част от бившата световноизвестна група „Исихия“. „Кайно Ясно Слънце“ е също известна група с много международни проекти. Правят оригинална world music върху фолклор, църковни песнопения. Идеята ми е габровци да видят един спектакъл с малко четене и повече музика.
- Вижданията Ви за живота на книгата?
- Вече има договорена театрална постановка по романа. Драматургията ще е на нас двамата с Николай Акимов. Той прави театрални постановки и е режисьор на филмите „Клиника на третия етаж“, „Комитски времена“, „Малка нощна приказка“ и др.
Има съгласие да започне да се прави по книгата и международна рок-опера. Това ще е водеща българска рок-опера по голям международен проект. Наричам я още контра опера, за други е квази опера. Предстои писане на либрето, в което ще имам много малко участие. Задачата се възлага на много голям либретист. Продуцентите вече разговарят по въпроса. Имаме намерение да поканим да участва в постановката и една английска рок група, на нивото на „Пинк Флойд“, която да даде право на едно тяхно парче, което да се превърне в лайтмотив. Предстоят взаимни уточнявания. В тази опера ще участват български рок и джаз музиканти. Засега нещата са супер в началото. Всички тези идеи са мои. Радвам се, че към книгата има голям интерес и на предложените идеи реагираха веднага разни продуценти. 
- Как виждате рок-операта като постановка?
- Това ще бъде сериозна рок-опера. В нея ще има видео, кино, рап, рок музика.
- Следващите Ви идеи?
- Да направим романа като комикс. Да го пуснем в рамките на едно ново литературно списание, което предстои да започне да излиза като поредица два пъти в годината.
Най-тежката задача са преговорите за игрален, може би телевизионен филм. Имам интерес да намеря съмишленици, които после сами да действат. Темата за емигрантите, изключително актуална, се оказа много работеща.  Най-голямото ми любопитство е към рок-операта.
- Тръгва ли книгата навън?
- Предстои превод на немски език. Имам голяма амбиция тя да излезе на руски и френски. Веднага след Великден, по покана на българската общност, ми предстои да замина за среща с читатели в Люксембург. После ще има представяне в българския културен център „Витгенщайн“ във Виена.
- Откога пишете?
- Още от университета. Повече от 30 години. Писането ми създаде вкус да задавам все повече въпроси. Отговори не търся.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни