Калин Илиев: „Габрово - Европейска столица на културата?”

Kalin Iliev_2013-2908.jpg
Калин Илиев: „Габрово - Европе

    Името на писателя Калин Илиев беше споменато в публикация на „100 вести“, свързана с разгорялата се дискусия за Културната стратегия на Габрово. Проф. Иван Кънчев се учудваше, че габровците Калин Илиев и Марияна Проданова са ангажирани с подготовката на кандидатурата за Европейска столица на културата и разработката на културната стратегия не на Габрово, а на съседно Велико Търново. Защо софиянци ще правят габровската стратегия, а не кадърни габровци като тях, пита проф. Кънчев. Ето какво отговаря цитираният Калин Илиев.

    - Г-н Илиев, държите да уточним, че Вие лично не сте ангажиран с културната стратегия на В. Търново, а с нейната кандидатура за Европейска столица на културата. Така ли е? Защо на Велико Търново, а не на кандидатурата на Габрово, която също е предвидена в разработваната в момента културна стратегия?
    - Така е, аз съм артистичен директор на екипа, който работи по кандидатурата на Велико Търново, и нямам пряко отношение към процеса на разработване на културната му стратегия. Избягвах да говоря по темата поради факта, че двата града са конкуренти. Но след споменаването на името ми се обадиха доста хора, които настояваха да се изкажа. Правя го заради тях, заради читателите на вестник „100 вести”.    

Осъзнавам, че мога
да бъда упрекнат
в критичност към
собствения си град

от хора в управата на Габрово, тук преди всичко визирам кмета Таня Христова и председателя на Общинския съвет Николай Сираков. Затова предварително заявявам – всички мои оценки по-нататък са именно към тях и тяхната работа на главни мениджъри на Габрово, а не към родния град и съгражданите ми. Нещо повече – в последните два месеца във връзка с романа ми „Пролетта на емигрантите“  имах повече от 40 интервюта във всички големи национални телевизии, радиа, вестници и електронни сайтове. На повечето места не пропусках да спомена името на Габрово. Хората знаят, винаги съм бил подвижна реклама на нашия град.     
    - А защо не работите по кандидатурата на Габрово?
    - Не съм поканен и предполагам не биха ме поканили – не съм от „нашите” хора. Но и да бяха го направили,  нямаше да приема. По мое мнение Габрово няма потенциал за подобна кандидатура. И държа да отбележа – това не ме прави по-малко габровец, защото нашите деди са  били амбициозни, но рационални, знаели са кое има смисъл и кое е  просто изхвърляне.

Защо Габрово няма основания да кандидатства за европейска столица на културата?

    На първо място градът няма необходимата инфраструктура - културна и особено туристическа, само един пример – хотелите във Велико Търново са повече от 100. Габрово няма профил на подобен град, исторически, политически и икономически. Нямаме и необходимия човешки потенциал – къде е нашият хуманитарен ВУЗ? В Габрово се случват и качествени културни събития, но крайно недостатъчно. Същото важи и за бюджета ни за култура. Културата не е приоритет на града. Отново ще направя сравнение с Велико Търново – там всяка седмица се случва по едно национално или международно културно събитие, а бюджетът за култура е в пъти над нашия. Габрово няма обществена подкрепа за тази идея – Европейска столица на културата  2019. Отхвърлят я самите творци, директори на културни институти, граждани, защото са реалисти. Градът няма подкрепа дори в рамките на областта – Дряново например подкрепя Велико Търново, но не и Габрово. Има ли нужда от повече примери?

Наскоро Стара Загора, която също беше
кандидат за Европейска столица на културата, се отказа. Хората прецениха, че нямат потенциал за това.
    
    А градът е с по-големи възможности от габровските. Няма нищо срамно да се откажеш, ако си тръгнал по грешен път. Важното е да го разбереш, да имаш силите да го направиш, това не те прави по-слаб. Обратното е инат, демонстрация на излишно самочувствие и надменност към мнението на гражданите, на специалистите, на професионалистите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни