Изтичане на газ е причина за експлозията в Севлиево

	Спукана тръба от газопреносната мрежа в Севлиево и изтичане на
Изтичане на газ е причина за е
Спукана тръба от газопреносната мрежа в Севлиево и изтичане на газ са причинили смъртоносния взрив в къщата на ул. „Васил Левски“, показа разследването на експерти от Държавния технически надзор, „Севлиевогаз 2000“, полицията, пожарната и прокуратурата.

Спукана тръба от газопреносната мрежа в Севлиево и изтичане на газ са причинили смъртоносния взрив в къщата на ул. „Васил Левски“, показа разследването на експерти от Държавния технически надзор, „Севлиевогаз 2000“, полицията, пожарната и прокуратурата. 
11-годишно момче загина, а 15-годишната му сестра е с 28% изгаряния и с опасност за живота в столична клиника. Домът им е напълно разрушен, три съседни къщи са сериозно пострадали, смачкана е и семейната кола.
Вчера екип от експерти е присъствал на разкопаване на газопреносната тръба по протежение на цялата улица, съобщиха от полицията. Близо до взривената къща, на около 1,5 м от мръсния канал на дома, е била открита пукнатина в градската тръба и теч на газ метан. Вероятно е проникнал в къщата през банята и оттам се е разнесъл по стаите. В момента, в който момичето е драснало клечката кибрит да запали печката на твърдо гориво, метанът се взривил и помел децата, къщата и всичко наоколо. Образувано е досъдебно производство срещу „неизвестен извършител“. Когато разследването приключи, ще е ясно ще има ли обвинения и срещу кого. От експертната група допълниха, че там, където е открита спуканата газова тръба, скоро не е имало изкопни работи. Асфалтът бил с ненарушена цялост и се наложило да го режат. А защо се е спукала тръбата - причината можело да бъде и фабричен дефект, и износване. 
Още ден преди взрива двете деца усетили миризмата на газ. Има свидетелски показания, че момичето се оплакало на приятеля си за непоносимата миризма в къщата. Нито той обаче, нито братчето и сестра му не повикали някой възрастен да види какво става и да алармира специалистите от газовото дружество.

Погребението на 11-годишния Анатоли се състоя вчера в Севлиево. 
Анатоли е бил ученик в основно училище „Христо Ботев“ в Севлиево. Бил добро и възпитано дете, отличник в училище, спортувал.

Алексадрина - 15-годишната сестра на Анатоли, е с 28% изгаряния и се бори за живота си в клиника в София. 
Децата живеели сами, под надзора на баба и роднини, докато родителите им били в чужбина на гурбет. 


Съседите бяха категорични, че е имало утечка на газ

  Край изтърбушените от взрива съседни домове разтревожени комшии се оплакваха, че след взрива вече не могат да спят спокойно. Те бяха категорични, че течът на газ е от градската газопреносна мрежа, вероятно повредена при разкопаването по водния проект в града. Тътенът е бил толкова силен, че го чули чак в селата около близките села. 
„Ако не се установи откъде е тази теч на газ, може да се събере в моята къща, на съседа или на някой друг. Това, което стана миналата вечер, не може да е взрив от малка, 3-литрова газова бутилка. Я погледнете колко големи са щетите“, говореха  комшиите. „Аз бях тук на втората минута след взрива и изнесох от коридора им газовата бутилка - малка, 3-литрова  - обясни съседът Минчо Йонков. - Цялата улица миришеше на газ, и у тях, и къде ли не.“ „Ако почне да гърми така, ще свърши цялата улица. Живея през 3-4 улици, а имах чувството, че при взрива подскочих 10-15 см“, допълни Мариан Маринов. „Аз живея на съседната улица, а дворът ми е пълен с отломки. Откъде е тази сила, от малката 3-литрова туристическа бутилка ли? Не, това е газ от мрежата, кой знае колко време се е таила и събирала“, недоумяваха съседи.
Съседите показаха шахта точно срещу взривената къща. Вътре имаше затапени тръби от газопреносната мрежа. „Направиха го вчера, след взрива - прекъснаха тръбите и ги затапиха. Защо? Нали първо трябваше да се уверят какво е станало?“ 
Пострадалите деца се отоплявали на дърва, беше категоричен съседът Мариан Маринов. Не знаеше в дома им да е имало втора газова бутилка, голяма, синя, както имаше твърдения в началото. Маринов показа точно къде е бил затиснат малкият Анатоли. 
„След взрива дойдоха от пожарната, но нямаха крик. Не можаха да надигнат плочата, че се наложи хората да я вдигнат на ръце, за да извадят детето. Голяма трагедия.“ Малко по-късно Анатоли починал в габровската болница вследствие вътрешни травми.

Комисия от Община Севлиево 
описа и документира щетите от взрива - счупените стъкла, разбити врати и прозорци... Бяха съставени протоколи, а собствениците трябваше да се обърнат към „Социално подпомагане“.

Момчил Момчилов, изпълнителен директор на „Севлиево газ“ АД, съобщи, че газопреносната мрежа е 340 км и е на повече от 10 години и досега не са имали проблеми с утечки на газ. Последното отчитане е правено на 4 март и загуби по трасето не са отчетени. От квартала не са постъпвали сигнали за мирис на газ. Ако е имало нарушена тръба вследствие на изкопни работи, би трябвало да мирише много силно, трябваше да има и загуби на газ от порядъка на 2-3 хил. кубика.

Миризмата на газ не бива да се подценява 
и точно затова се одорира - да мирише, поясниха от полицията. В такива случаи задължително се вика служител от газовото дружество, където дежурствата са 24-часови - и денем, и нощем. Природният газ (метан) е близо два пъти по-лек от въздуха, коментира инж. Николай Дачев, лицензиран инспектор по газови съоръжения. При теч се издига нагоре в помещението и „търси“ и най-малката пролука, за да излезе навън. За възпрепятстване навлизането на метан по канализацията се монтират специални сифони. За да бъде причинено избухване, трябва да има изтичане на такива количества, че да се получи около 15% концентрация на газ. Инцидент би могъл да стане, ако има неизправно оборудване, неправилна поддръжка или експлоатация. При случая в Севлиево вероятността да се е събрало взривоопасен обем газ е налице. 
 
 


 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни