Инж. Христов пише до ВВФ: “Обходът на Габрово е национален обект и трябва да бъде подкрепен от вас!”

Обходът на Габрово е национален обект и трябва да бъде
Инж. Христов пише до ВВФ: “Обх
Обходът на Габрово е национален обект и трябва да бъде подкрепен от вас! Това пише в писмо до WWF инж. Христо Христов, един от радетелите на проекта Обход на Габрово с тунел под Шипка, който не само се интересува за него, но и работи за неговото реализира

След публичното обсъждане на Плана за управление на ПП „Българка“ в личен разговор той покани Катерина Раковска, представител на WWF, да дойде в Габрово, за да я разведе лично по трасето на Западния обход, за да знаят какво точно защитават, защото тя му признала, че не е минавала по това трасе.
С наближаване на строителния сезон и виждайки, че машините, които доскоро работеха по рехабилитацията на двата етапа на Западния обход, вече са оттеглени, той пише второ писмо до ръководството на екологичната организация, която оспорва трасето на обхода и на тунела в съда.
„Каква връзка има Обходът на Габрово с дължината на тунела? Според мен – никаква! От края на Обхода км 20 + 124  могат да се реализират дори повече от две трасета и дължини на тунела. Може ли строителството на тунела да започне, без да е завършен Обходът на Габрово и етапната връзка? Не може! При строителството на дълги тунели прокопаването се прави от двете страни едновременно. Причината е, че се ускорява строителството и изкопаната земна маса се разпределя в две депа. Поради това преди началото на прокопаването на тунела трябва да бъде завършен Обходът на Габрово и етапната връзка“ - пише в писмото до WWF инж. Христов, с което защитава тезата си, че еколозите трябва да оттеглят жалбата си от съда за тази част на целия проект. 
По-нататък той подробно представя историята на проекта, която започва от 1975 година. До 1992 г. са построени 1 и 2 етап на Западния обход.
„Трябва да се знае, че  Западният обходен път е отразен в Общия устройствен план на Габрово още през 1981 г. С подробно означено трасе и сервитути - къде минава и какво засяга.
През 2008-2009 г. „Пътпроект” разработва актуализиран проект в изпълнение на Европрограмите TEN-T: „Обходи на Монтана, Враца и Габрово“. 
Странна е позицията на  Инициативния  комитет и неговия  председател г-н  Николай Николов против  Обхода на Габрово. Проследявайки публикациите  в местния печат в последните 10 години, считам, че  статията „Един вреден и погрешен вариант на трасе на Обхода на Габрово” е  повторение на  необоснованите им твърдения и искания, но оцветени в зелено, под закрилата на WWF“ - се казва още в писмото на инж. Христов. 
Като човек, който много добре е запознат с целия проект, в най-малките подробности той анализира и предложенията на ИК за трасето „Мусман“ за Обхода.
„На обсъждането на ОВОС на Обхода на Габрово на 21 февруари 2012 година се изказа бившият кмет на Габрово г-н Иван Ненов (1991-1995 г.). Той е запознал г-н Николай Николов къде минава трасето на Обходния път при искането му на строително разрешение за строеж на собствена къща. Вместо да вземе под внимание предупреждението на кмета къде ще минава трасето на пътя и да си построи къщата максимално далече, г-н Николов е направил обратното. Затова сега къщата му се намира близо до подпорната стена на пътя.
Считам, че предложеното алтернативно трасе „Мусман” от Инициативния комитет и най-вече от г-н Николов няма нищо общо с арх. Мусман. На обсъждането на ОВОС на Обхода на 21 февруари 2012 г. г-н Томислав Дончев (бивш кмет на гр. Габрово) поиска от г-н Николай Николов  да представи документ с подпис на Мусман. Нищо не бе показано. Странното е, че трасето „Мусман” започва на 1 км преди къщата на г-н Николов в югозападна посока, продължава после на юг паралелно с трасето на Обхода на около 1,5 км и накрая двете трасета се събират при етапната връзка. Това навежда на мисълта, че Инициативният комитет е начертал собствен вариант далеч от имотите си и за авторитет е поставено името на арх. Мусман. Според мен истинското име на това алтернативно трасе е: „Път,  по-далеч от къщата ми” - категоричен е инж. Христов. 
В писмото си до екологичната организация той обръща внимание и на факта, че „трафикът от Габрово и Трявна към и от Обходния път съвсем не е за пренебрегване и включва и TIR-транспорт“.
„Мисля, че е време в името на един проект с особено важен държавен и обществен интерес двете страни в този спор - WWF и обществеността на Габрово, да започнат разговор лице в лице, а не само в съда. Затова предлагам - елате в Габрово, направете пресконференция и защитете вашата теза пред габровската общественост“ - пише в писмото си до WWF и лично до Катерина Раковска инж. Христо Христов от Габрово, защото е убеден, че те не са минавали по трасето на Обхода и не знаят какво точно защитават в съда.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни