Инвалид осъди Севлиевския съд за дискриминация

<p>Севлиевец с физическо увреждане и 100% намалена трудоспособност осъди местния
Инвалид осъди Севлиевския съд

Севлиевец с физическо увреждане и 100% намалена трудоспособност осъди местния съд да му плати 10000 лева неимуществени вреди за дискриминация по признак на увреждане.

Младият мъж се придвижвал с инвалидна количка и колкото пъти понечвал да влезе по работа в Районния съд в Севлиево, толкова пъти се налагало други хора да го носят на ръце, за да преодолее липсата на достъпен вход.
Случаят бе разгледан на 13 ноември т. г. от габровския Районен съд. В жалбата си инвалидът обяснил, че в много институции, където се налагало да пребивава често – за плащане на сметки, изпращане на писма и т. н., бил изключително затруднен да го прави заради липса на съоръжения, осигуряващи достъпен вход за хора като него. Поради тази причина винаги се налагало да ползва помощта на поне двама души, които да го носят на ръце, или да възлага на другиго да извършва съответните действия от негово име, което обаче не винаги било възможно, а и предпочитал да не ангажира никого със своите дела. Така инвалидът започнал да дири правата си по съдебен ред. В резултат завел няколко съдебни дела в Районния съд в Севлиево.
Да, но и там се натъкнал на същото - липса на достъпна среда. На входа й нямало изградено помощно съоръжение за инвалиди и се наложило отново да ангажира двама човека, които да го носят на ръце по стълбите. Успял да се яви лично в седем съдебни заседания, но се чувствал непълноценен и третиран различно от останалите хора.
Съдът от своя страна дава обяснения, че като второстепенен разпоредител с бюджетни средства, много преди завеждане на това дело, ръководството е отправяло многобройни искания както до ВСС, така и до министъра на правосъдието за отпускане на средства, необходими за привеждане на архитектурната среда на сградата в съответствие с изискванията за достъп на хора с увреждания. До момента нужните средства ги няма, а утвърденият бюджет бил абсолютно недостатъчен за осъществяването на каквито и да е дейности по изграждането й.
Преценката на габровския съд е, че освен 10-те хиляди лева обезщетение севлиевският съд трябва да преустанови дискриминационното третиране на инвалида и „да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения...“. Според данни по делото мъжът с инвалидната количка е учредил спортен клуб на лица с намалена работоспособност, чрез който организирал много спортни мероприятия и дейности за изграждане на подходяща и достъпна архитектурна среда за лица със затруднения в придвижването.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни