Хванаха върли бракониери с 3 чувала риба, единият от Севлиево

РУЖА ЛЮБЕНОВА

Със снимки! 

	Трима бракониери са задържани късно вечерта на
Хванаха върли бракониери с 3 чувала риба, единият от Севлиево
РУЖА ЛЮБЕНОВА Със снимки! Трима бракониери са задържани късно вечерта на 16 май от полицаи и инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Биели шараните с ток, а един отзад в лодката ги събирал с кепче! Прибраха им уреда и лодаката, а извършителите отиват на съд

РУЖА ЛЮБЕНОВА



Със снимки!



Трима бракониери са задържани късно вечерта на 16 май от полицаи и инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Хванали ги на излизане от водата с три чувала риба в местността Мъгъра в язовир „Александър Стамболийски“, съобщи за „100 вести“ Красен Колев, шеф на габровските инспектори по риболова. Конфискувани са и 6-метрова лодка и електроуред, с който бракониерите зашеметявали рибите и после ги събирали. На всеки бракониер проверяващите са съставили акт за по 8700 лева.

В момента риболовът е забранен заради размножителния период на шарановите риби.

Двама от хищническата банда са дотолкова „вътре“ в ограбването на реки и язовири, че са дошли до гуша и на полиция, и на инспектори. Прякорите и „подвизите“ им не слизат от медиите, но явно няма институция, която да ги озапти.

Кекето и Гъмзата! Единият е от Севлиево, другият - военен във Велико Търново. Третият се появил за първи път в полезрението на органите на реда. Третият е от Шумен и попада в порезрението на габровските инспектори за първи път.

Ще припомним, че само преди шест месеца местни и национални медии описаха как двамата върли бракониери нападнали с брадва, мачете и качулки редови въдичари в същата местност край язовира. Онези обаче бързо се окопитили - хванали нападателите, махнали им маскировката, за да видят кои са и ги завързали. Сигурно е имало и здрав бой, защото се говори, че единият бракониер се прибрал със счупен нос и две счупени ребра.

Сега, преди последното им задържане, полицаи и инспектори дълго наблюдавали действията на тримата в лодката. Единият действал с електоуреда и зашеметявал на рибата, която изплувала, а другият стоял в края на лодката и само я събирал с голямо кепче.

Имало шарани по 6-7 килограма. Също и бели риби – смадоци, също големи. Всичко това влизало в кепа, а оттам в бракониерските чували.

Проверяващите изчакали бракониерската лодка да стигне обартно, до брега, и се появили изневиделица. Сепнатите нарушители бързо.-бързо се опитали да се отърват от електроуреда, но не сполучили. Пъхнали го в чувал и го хвърлили във водата, но той издайнически паднал в плиткото. Инспекторите претеглили трите чувала с риба и се оказало, че е 35 килограма. За лодката, с извънбордов мотор, и за електоуреда бракониерите обяснили, че не са техни , а на друг известен севлиевец – бракониер, първа степен.

Лодката, два акумулатора и електоуреда са иззети, а за забранения от Наказателния кодекс електоулов на риба, и то в забранения период, бракониерите отиват на съд. И дано някой пак не реши, че случаят е маловажен, рибата не е ценна и т. н.

Интересна подробност в случая е, че часове слбед нощния екшън, на 17 май, единият от бракониерите е трябвало да се яви на разпит по стария случай – за нападението над въдичарите през ноември м. г. Явно, толкова се е бил „впечатлил“ от предстоящата среща с представител на закона, че решил пак да си побракониерства, коментират инспектори.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни