Габрово - първият град със „собствена" планета

Малка планета, регистрирана в каталозите под номер 2206, носи името
Габрово - първият град със „со
Малка планета, регистрирана в каталозите под номер 2206, носи името на Габрово. Тя е открита на 1 април 1976 година от руския астроном Николай Черних в Кримската астрофизическа обсерватория. В Дома на хумора пазят официалния документ, с който Руската акад

Малка планета, регистрирана в каталозите под номер 2206, носи името на Габрово. Тя е открита на 1 април 1976 година от руския астроном Николай Черних в Кримската астрофизическа обсерватория. В Дома на хумора пазят официалния документ, с който Руската академия на науките именува малката планета. Документът е издаден на 13 април 1995 година в Санкт Петербург и носи подписа на директора на академията А. Г. Соколский. В него е записано, че планета номер 2206 получава името Габрово в чест на българския град, известен по света със своя хумор и веселието си. Името на планетата Габрово е официално утвърдено от Международния планетен център в Кеймбридж на 1 март 1981 г. Така името на града се появява на космическите карти. Откривателят Николай Черних е обявен за почетен гражданин на Габрово през 2002 година.

Кой е Николай Степанович Черних

Николай Степанович Черних (6 октомври 1931 - 26 май 2004) е руски астроном, първооткривател на малки планети, много от които носят имена, свързани със Сибир - Байкал, Ангара, Иркутск. От 1963 г. е работил в Кримската астрофизическа обсерватория на Украйна заедно с жена си Людмила Ивановна Черних. Астероид (2325) Черних е наименован така в нейна чест.
Николай Степанович е роден в град Усман, Воронежка област. Когато бил на 10 години, семейството му се преселило в Иркутска област - в Шерагул, Тулунски район. След отбиване на военната служба, за да се занимава с астрономия, постъпва през 1954 година в Иркутския педагогически институт. По време на кандидатстудентските си изпити се запознава с бъдещата си жена Людмила. Необичайно до фанатизъм Николай се интересувал от астрономия, обичал небето, знаел съзвездията. Той се сприятелил с преподавателя Алексей Александрович Каверин. В Института тогава работела малка обсерватория. Приборите й били в много лошо състояние. Каверин привлякъл Николай към наблюдателите в астрономическата обсерватория. Наблюденията ставали със знаменития телескоп "Цайс", който сега се намира в експозицията на Иркутския краеведчески музей.
През 1961 г. по съвет на Каверин Николай Черних започнал аспирантура в Института по теоретична астрономия в Ленинград. През 1963 г. при организация на наблюдението на малките планети в Кримската астрофизична обсерватория на длъжността наблюдател назначили младия астроном Черних. Той веднага се заел с наблюдението на автоматичната лунна станция “Луна-4”.
Докато работел като завеждащ лабораторията по изследване на малките планети в Кримската обсерватория ученият разработил оригинална методика за наблюдение на малките планети (астероиди). Супрузите Черних са рекордьори на страната по количеството на откритите небесни тела. Николай Степанович е открил 537 малки планети и  две периодически комети. По броя на откритите малки планети Людмила Ивановна заема второ място в света сред жените астрономи с 268 планети.
Габровката Мария Семерджиева - бивш преподавател по руски език в училище „Неофит Рилски“, е създател и ръководител на Училищния музей, открит на 6 май 1980 година. В периода от 1980 до 1985 година тя води активна кореспонденция с известни личности, сред които и Николай Черних. Неговите писма са в основата на спомените й, публикувани в книгата й „По златна пепел аз вървях“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни