Еньовден в АЕК „Етър”

Габровци и гости на града отново посрещнаха лятото с отбелязването
Еньовден в АЕК „Етър”
Габровци и гости на града отново посрещнаха лятото с отбелязването на празника на билките, слънцето и водата Еньовден в АЕК „Етър“. В неделя времето беше по-благосклонно и дъжд нямаше.

За разлика от други години гостите за празника бяха като че ли по-малко от търговците, предлагащи всякакви продукти от билки, мед и пчелни продукти, етерични масла,  изобилие от здравословни храни от лимец и мазила, амулети от вълшебни билки, билкови смеси за всякакви болести, книги на издателство „Еньовче“ за билките и отглеждането на най-различни зеленчуци и плодове, книги с готварски рецепти. Ако човек имаше търпението да се спре навсякъде, можеше не само да си купи нещо, но и да научи много за това как да помогне на себе си с природни продукти, за да бъде здрав и силен. 
Сред изобилието от шатри можеше да се познае веднага тази на баш билкаря Емил Елмазов, създател на „Билкария“ и „Билкова градина“ и председател на Съюза на билкарите в България. Неговите атракции постоянно привличаха хора, които се тълпяха край него и слушаха сладкодумните му обяснения за въртящата се с лечебни растения вода или пушещите билки в горящите въглени. 
„Организирането на една малка вселена за всеки нуждаещ се – така Елмазов обяснява въртящата се наляво от магнитно поле вода с билки, върху която падат слънчеви лъчи през стъклена лупа. - Тази вода напомня за въртящите се наляво някогашни караджейки, в които са хвърляли еньовденски билки, после са гребвали от тая вода, която са смятали за лечебна. Тя е енергийно почистена и може цяла година да стои в гърнето, откъдето са наливали по чашка за болните дечица или възрастни.“ 
Според него слънчевият лъч е матрицата, растенията са буквите, а водата – хартията, върху която се пишат думичките на едно ново по същество здраве, може би забравено или поднесено по нов начин. В горящите в съседство въглени пък се слагаха ароматни билки или билкови извлеци, които опушваха посетителите с приятни миризми. Ако например в огъня се сложи салвия, от човека се извеждат отрицателните мисли и се възпира гневът. Ако пък сложим босилек, ще се получи една приповдигнатост на духа, която ни кара да забравим за малко материалния свят. Може да се използва и билката на радостта – резенето, както и анасон, които ни правят да изглеждаме малко по-усмихнати. „Все повече са ни нужни тези празници и Еньовден този път може да бъде празник, който осигурява още една усмивка. Една усмивка повече – това правим днес“ - категоричен бе Емил Елмазов.
Усмивки, разбира се, имаше на повечето лица. Поводи за тях АЕК „Етър“ предлагаше много в магическия слънчев първи ден от лятото. Три момичета, облечени в бели роби и с върбови венчета на главите, свиваха китки и венци от пъстроцветни билки и ги раздаваха на дошлите за здраве. С усмивки малки и големи се промушваха през огромните еньовденски венци също за здраве. Още усмивки прибавиха и изпълненията на самодейците на откритата сцена. Да направят възстановка на Еньовденската обредност бяха дошли чак от село Нова Черна, Силистренско. В програмата участваха още женската и мъжка певчески групи при читалище „Васил Левски“, Горна Росица, дует „Еделвайс“, фолклорната формация на читалище „Габрово“ „Габровските гласове“ и фолклорният ансамбъл „Развитие“ при едноименното севлиевско читалище.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни