Деспина, Кристияна и Евелина спечелиха конкурса за Еньовденски венец

Три момичета от народно читалище „Бъдеще“ в квартал Любово –
Деспина, Кристияна и Евелина с
Три момичета от народно читалище „Бъдеще“ в квартал Любово – Деспина Добринова, Кристияна Казанджиева и Ивелина Радева, спечелиха наградата за най-хубав Еньовденски венец в неделя в АЕК „Етър“.

Според народните вярвания Еньовденският венец трябва да е оплетен от най-малко 77.5 билки, но трите момичета успели да вплетат 100 билки с помощта на двете ръководителки от читалището Габриела Урукова и Мариана Демирева. Най-трудно им било снаждането на началото и края така, че да не личи къде е. Групата за възстановка на обичаи участва за четвърта година в конкурсите за Еньовден и винаги печелят награди. Тази година обаче венецът е с най-много билки – 100. Трите моми взеха и още една награда – наредиха се на второ място за най-хубав момин венец и китка.  
На второ място в състезанието за Еньовденски венец се нареди Хатидже Тунчел и Драгомила Дойчин. От Узана и от търновските поляни брали билките двете дами, за да оплетат венец от над 30 лековити и дъхави растения. За най-красиво момино венче наградата спечели... един малък мъж – десетгодишният Николай Николов – редовен участник в конкурсите на АЕК „Етър“. Николай призна, че му било трудно, но майка му е помогнала за изплитането на венчето.
Освен грамоти, победителите получиха и парични награди, осигурени от АЕК „Етър“ и Емил Елмазов. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни