Д-р Цанко Цанков: „След 6-7 години някои болници ще се закрият по естествен път - няма лекари и сестри”

Продължават проблемите в системата на здравеопазването. Както във всички останали,
Д-р Цанко Цанков: „След 6-7 го
Продължават проблемите в системата на здравеопазването. Както във всички останали, така и в Психиатричната болница в Севлиево основният проблем е недостигът на лекари, който се компенсира с наемането на пенсионери. Според директора на специализирания стац

- Д-р Цанков, наскоро Габровският регион беше посочен като една от областите с най-голям недостиг на лекари. Какво е положението при вас?
- Лекари не достигат в цяла България. И основната причина не е само в заплащането. Ние скоро няма да достигнем нивото на заплащане в държавите на Запад. Има и при нас колеги, които напускат и отиват да работят в чужбина за 10 хиляди евро на месец. Дори половината да отиват за данъци, 5 хиляди евро са си 10 хиляди лева. Ние и след години не можем да стигнем това ниво на заплащане. Но не е това основният проблем. Много време се търпи и не знам защо не се вземат мерки за промяна в специализацията на лекарите. Това кара наши млади колеги да напускат страната. Има млади лекари, на които им предстои да завършат и биха се върнали да работят при нас в Севлиево, но ги спира начинът на специализиране. Вместо да се облекчава, той се усложнява. Ако един лекар иска да специализира, той трябва в продължение на 4 години да ходи в университетски град. Четири години той трябва да се откъсне от работата и семейството си, да плаща по около 3200 лв. на година за специализацията... Че кой нормален човек ще се върне в Севлиево при тези условия?
- А как трябва да става специализацията, според Вас?
- По мое време в продължение на три години се специализираше в някоя болница, а за около 3-4 месеца се ходеше на курсове за специализация и след четвъртата или пета година можеш да се явиш и да защитиш специалност. След като станахме членове на ЕС, направиха го така, че пет години нашите специализанти, които получават заплатите си при нас, всяка година по 6 месеца да отсъстват от болницата и да ходят в Плевен или София да работят в съответното лечебно заведение. Това беше малко по-добър вариант от последния – 4 години да не стои в Севлиево, където му е семейството, а да бъде на друго място.
- Имате ли постъпили нови специализанти? Колко лекари са напуснали сега болницата?
- Имаме две колежки, които са заминали да  работят в чужбина. В същото време от тази година имаме двама специализанти, но докато не се промени тази Наредба, ще бъде много трудно и много лекари ще се устремяват към Терминал 2. Дочувам, че се прави нещо по този въпрос и дано да е вярно.
- А имате ли достатъчно медицински сестри?
- При нас специално се усеща недостигът на сестри, но от общинските или частни лечебни заведения, където условията им са по-лоши и са по-неплатени, идват сестри, но те не са млади, новозавършили. Те търсят по-добри условия и обикновено след 3-5 години се пенсионират при нас. Така на практика пак има текучество. Наистина трябва нещата да се променят и да дойдат нови млади хора, защото иначе до 6-7 години недостигът на лекари и сестри ще стане още по-голям и на практика някои болници ще се закрият по естествен път.
- Вашата болница е държавна и се финансира от държавата чрез Министерството на здравеопазването. Спазиха ли обещанието да повишат заплатите ви?
- По идея на Министерството увеличението беше предвидено предимно за лекари и сестри с към 20% и то беше направено със задна дата от началото на годината. Засега се справяме, но с приемането на колеги, които са се пенсионирали наскоро. То почти навсякъде е така – има лекари и по на 85-86 години да работят.
- През миналата година започнахте обособяването в болницата на Защитено жилище и Дневен център за хора с психически проблеми. Докъде стигнахте?
- През миналата година го започнахме с отпуснатите тогава средства от Министерството за по-грубите строителни работи, а със средства на болницата от порядъка на 50 хиляди лева трябваше да ги довършим по линията на текущите ремонти. Парите ще бъдат превеждани ежемесечно от Министерството. Довършителните работи се надявам през тази година да приключат и да започнат да функционират Защитеното жилище и Дневният център. Защитеното жилище е за 10 човека, които ще бъдат настанявани по двама в стая със сервизни помещения, а услугите на Дневния център ще ползват 15 човека. Идеята беше услугата там да се финансира като делегирана дейност от Социалното министерство чрез Общината. С промени в Закона за лечебните заведения от 2010 година ни дадоха право да разкриваме и предоставяме такива социални услуги, но явно севлиевската Община е натоварена с твърде много социални услуги и ще се наложи да бъдат функция на болницата.
- Много се говори за създаването на регистър на психично болните, за да може да се правят справки при нужда дали даден човек има психично заболяване. Прави ли се нещо по въпроса?
- При нас има такава информация за Габровска област, която ще се качи на електронен носител, така че лекарите, които работят на кабинети, да имат представа кои пациенти са лежали в нашата болница. Информацията  няма да е достъпна за всички. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни