Д-р Панов: „Спешна актуализация на бюджета на Касата иска Лекарският съюз”

	Спешно актуализиране на бюджета на Здравната каса искат от пациентски
Д-р Панов: „Спешна актуализаци
Спешно актуализиране на бюджета на Здравната каса искат от пациентски организации, от сдружения на болниците и разбира се от Лекарския съюз. Според прогнозите заради заложения дефицит в отделеното за здравеопазване още в началото на тази година парите на

 Притесненията сега обаче са свързани с предизборната ситуация в страната и краткия живот, който предстои както на сегашното правителство, така и на парламента. Ако спешно не се актуализира сега бюджетът, докато се структурира новото управление на страната, може да се окаже късно и да се стигне до фалити на болници. По темата разговаряхме с председателя на Регионалната лекарска колегия д-р Пламен Панов.

- Д-р Панов, защо въпросът за актуализацията на бюджета на Касата е отново на дневен ред?
- Въпросът за бюджета на Касата и доколко той ще стигне за нормалното функциониране на здравната система през цялата година беше поставен от Лекарския съюз още в края на миналата година. Тогава за работата, извършена от болничните заведения през последните два месеца на 2013 година, беше платено с пари от бюджета за 2014 година. Още с тази стъпка бяха заложени за 2014 година близо 200 милиона дефицит. Естествено, че още тогава повдигнахме този въпрос, но болниците наистина бяха в тежко състояние, с неразплатени дейности и парите заминаха. С напредването на годината се установи, че този дефицит от 200 милиона продължи да се увеличава и проблемът да се задълбочава. Според сегашните изчисления - и нашите, и на НЗОК, и на други организации, има опасност в края на годината дефицитът да стигне над 400 хиляди и то основно за разплащане на болничната помощ и за медикаменти. Така че ако нещата вървят както в момента, опасността е след септември месец да спре да се плаща на болничните заведения, защото няма да има пари. Другият вариант е да заплащат на болниците в определени граници - лимити, както сега се опитват и с което не сме съгласни. В доболничната помощ нещата не са по-различни - и там парите са силно ограничени и силно намалени възможностите за консултации и изследвания на пациенти.
- Кога и как може да стане тази актуализация, след като и на това правителство, и на този парламент остава малко време живот?
- Според мен кабинетът е изчерпал възможностите за подобряване на ситуацията. Проблемът не е от вчера или онзи ден и се повтаря многократно. Досега нямахме ясен отговор дали ще предприемат необходимите мерки. А те могат да бъдат няколко – да се разчита на по-добра събираемост на здравните вноски, държавата да започне да осигурява реално тези категории хора, за които отговаря, и третото, за което сега настояваме – актуализация на сегашния бюджет. Ако не се направи актуализация, останалите две неща няма да помогнат и кризата, която предвещаваме за края на септември, ще бъде факт, а не само лошо предсказание. Ясно е, че евентуалната криза ще рефлектира не само върху медицинската общност, но най-вече върху лечението на пациентите. Те ще бъдат ограничавани и лишавани от болнична помощ за определено време и ще се стигне до много сериозен проблем в обществото.
В момента ни притеснява, че правителството си отива и трудно ще направи по-сериозни промени. Назначаването на служебно правителство също няма да реши проблема, не само защото ще има други задачи, а защото няма да има парламент, който да гласува промени в бюджета на Здравната каса. Ако изборите са в края на септември и началото на октомври, докато се структурира новото управление на страната, ще стане ноември-декември, а системата има нужда от спешно решаване на този въпрос. 
Сега получих информация от Лекарския съюз, че Надзорният съвет на НЗОК е направил вече предложение за актуализация на бюджета с 328 милиона лева. Това предложение трябва да бъде внесено от управителя на Касата за одобрение и становище в Министерството на здравеопазването и чрез Министерски съвет да бъде внесено в Народното събрание. Какво ще се случи оттук насетне, е трудно да се прогнозира. Ако актуализацията не се приеме, Лекарският съюз ще обмисля какви стъпки да предприеме на заседание на Националния съвет.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни