Д-р Нели Савчева: "Болницата е в стабилно финансово състояние"

D-r-Nеli-Savchеva:--Bolnitsata-е-v-stabilno-finansovo-sastooaniее
bolnitsa-22-01-20.jpg
В края на миналата година Министерството на здравеопазването е отпуснало на габровската болница 250 хил. лв., които ще се използват за ремонт на покривите заради течове.

Ще се направи топлоизолация на покривите, съобщи директорът на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Нели Савчева. От "Българската Коледа" здравното заведение се е сдобило с мобилна рентгенова уредба за неонатологично отделение.

"Все още не сме готови с финансовите резултати на болницата, но сме сигурни, че габровската болница ще бъде една от малкото без просрочени задължения. Общите задължения са намалени като размер. Болницата е в стабилно финансово състояние.

Сменя се дограмата в кожно отделение. Имаме средства за купуване на дихателни апарати, защото в последно време зачестиха случаите на пациенти, които се нуждаят от продължителна апаратна вентилация. Започва организация по обществените поръчки. Приоритет в инвестиционната ни програма е ремонт на отделението по акушерство и гинекология. Надяваме се да получим средства от министерството. Стартира и дарителска кампания, като средствата от дарения ще се ползват за по-добро обзавеждане. Една от причините за ниската раждаемост са условията в нашето отделение, част от родилките търсят възможност да раждат на друго място. Вероятно ще искаме пари и за нова апаратура. В следващите години ще търсим средства за ремонт на онкологичното отделение, което е малко и не достига за пациентите, то ще се премести на същия етаж в голямото крило. Ще търсим средства и за ремонт на операционната зала, има голяма нужда, трябва цялостно проектиране и промяна", каза още д-р Савчева. Очаква се тази година Министерството на здравеопазването да стартира проект за над 160 млн. лв. Средствата са европейски. Проектът предвижда закупуването на 400 нови линейки, както и ремонти на 34 спешни отделения в държавни болници, 27 центъра за спешна медицина и 176 филиала към тях, а също така доставяне на оборудване.

Центърът за Спешна медицинска помощ се измества в Консултативна поликлиника на първия етаж. Целият приземен етаж в болницата, където е базирано отделението се очаква да стане голямо, модерно спешно отделение.

"Миналата година на два пъти успяхме да увеличим работните заплати. Все още не сме достигнали нивата на колективния трудов договор. Очакваме да подпишем договор за годината със здравната каса и ще знаем с какви средства разполагаме. Ще има увеличение на цените на клиничните пътеки. Първото, което трябва да направим е да увеличим с размера на новата минималната работна заплата, дали ще имаме възможности за повече не мога отсега да кажа. Трябва да увеличим заплащането на сестрите. Имаме сериозен дефицит на кадри, нещата през всяка следваща година ще стават все по-сериозни. Няма новозавършили млади сестри, персоналът застарява. За мен най-голямото предизвикателство ще бъде кадровото обезпечаване на лечебното заведение.

Продължаваме да имаме недостиг на персонал в реанимацията, въпреки че там работа започнаха двама млади колеги-специализанти. Включваме ги вече в графиците, перспективни са и двамата. Текучеството на лекари в отделението по реанимация е най-голямо, за 10 години са напуснали десетима лекари, всичките със специалност, повечето заминаха за чужбина.

Проблемът в областната болница е изключително голямото натоварване на персонала, защото работим по спешност по 24 часа. Колегите започват да търсят по-малко натоварена работа. Макар първостепенната причина да е нивото на възнаграждението, натовареността също се оказва решаваща, хората се амортизират. Затова и заболеваемостта при нас е висока заради стреса", тревожи се д-р Савчева. Иначе болницата е снабдена с достатъчно апаратура, медикаменти и консумативи. Не се изисква от пациентите да купуват медикаменти, дори да са много скъпи. За болницата винаги е приоритет живота и здравето на пациентите. Габровската болница изразходва най-много средства сред областните лечебни заведения за медикаменти и консумативи за хоспитализираните пациенти. Д-р Савчева коментира и зачестилите оплаквания на пациенти, че се лекуват по клинични пътеки без да има нужда, че в епикризите им се включват манипулации, които не са им били извършени, като така се източва здравната каса.

"Медийното внимание напоследък се насочва към незначителни проблеми и не са характерни за всички болници. Да, има пациенти, които понякога сме принудени да ги водим по клинична пътека, която не е основното заболяване, а някое от придружаващите ги заболявания. Пациентът действително има нужда от постъпване в болница, но няма такава клинична пътека. Примерно, възрастен човек с изключително тежка анемия, но диагноза анемия не съществува по клинична пътека. Но не можем да го оставим извън болницата, защото се нуждае от кръвопреливане.

Мисля, че в нашето лечебно заведение няма случаи на пътека, отчетена, а оперативна интервенция да не е извършена. Ако някой си позволи, той ще си носи пълната отговорност. Но с акцентиране на такива единични случаи правим пациентите объркани, губят доверие в системата, което не е полезно нито за тях, нито за нас. Наскоро млад пациент с инфаркт отказал процедура, защото не вярвал на лекарите, случаят не е в нашата болница.

Ядосвам се, че заради нарушения на някои колеги страда имиджа на здравеопазването", казва тя. През изминалата година броят на пациентите в габровската болница е 18 000. Така е почти всяка година. Няма отлив или голямо увеличаване броя на пациентите. Увеличава се обаче броя на много възрастните пациенти, с тежки заболявания, които имат нужда от по-дълъг престой в лечебно заведение, като болници за хронично болни и хосписи. Много от тях са самотни, няма кой да се грижи за тях. Дали новата частна болница, която ще бъде открита тази година в Габрово, ще е конкуренция на държавната болница, коментира още д-р Савчева: "Досега има три подадени молби от лекари и на една медицинска сестра да напуснат, защото ще работят в новата болница. Не се страхувам от конкуренция, защото смятам, че нашата болница е с много по-добър потенциал, предлагаме всякакво лечение. Ако пациент постъпи с инфаркт в кардиологично отделение за минути може да бъде преместен и лекуван в инвазивна кардиология. Знам какви са възможностите на нашите лекари, знам каква е квалификацията им. Едно от предимствата на нашата болница е, че ние сме напълно оборудвани с най-съвременна апаратура, подменяме периодично остарялата. Предлагаме много добри условия. Една болница е съвкупност от авторитета и потенциала на екипа, в координация с апаратурата и условията, които предлага на пациентите."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни