Библиотека „Априлов-Палаузов“ получи националната награда „Христо Г. Данов“

Savina-TSoneva
Савина Цонева

Габровската Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ получи престижната национална награда „Христо Г. Данов“, която се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура за период от една година.

НАДЕЖДА ТИХОВА
Габровската Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ получи престижната национална награда „Христо Г. Данов“, която се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура за период от една година. Тя е насочена към всички творци, които са свързани със създаване и популаризиране на книггата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, книгоразпространители и библиотеки. Наградените се определят на конкурсен принцип от жури, което е назначено със заповед от министъра на културата. Наградата е учредена от Министерството на културата и Община Пловдив.
На тържествена церемония в къщата-музей на Христо Г. Данов в Пловдив на 16 юни беше връчена наградата на директора на габровската библиотека Савина Цонева. За отличието били номинирани още две библиотека, но анонимното гласуване на журито било категорично в полза на библиотека „Априлов-Палаузов“ и тя била определена за победител.
„Това е изключително високо ниво за регионалната библиотека – оценява престижното отличие Савина Цонева. - То е свързано с активната ни работа по проекти и различните инициативи, които правим за габровци. Най-ценното за мен е, че нашата номинация е направена от Българската библиотечна информационна асоциация, което също показва, че в колегията габровската библиотека заема едно от челните места. Надявам се това да продължи. Много съм щастлива от тази награда. Тя не е само за мен, а за целия екип на библиотеката и искам да благодаря на колегите, които се включваха в инициативите. Радвам се, че това е забелязано на национално ниво.“
Наградата е статуетка на бухал – символ на мъдростта, чийто автор е Диана Райнова, както и диплом.
Освен в категорията Библиотеки и библиотечно дело в Пловдив били връчени награди и в другите категории. За българска художествена литература наградата получил Недялко Славов за романа си „Камбаната“. Били дадени още награди за преводна художествена литература, за хуманитаристика, за изкуство на книгата, издания за деца, книгоразпространение, представяне на българската книга, електронни издания и нови технологии.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни