85 000 лв. безвъзмездно за подпомагане на занаятчиите в музей „Етър“

Sredniyat-mesechen-naem-na-rabotilnitsa-e-362-leva
Средният месечен наем на работилница е 362 лева

За всяка от 17 работилници в музей „Етър“ ще бъдат предоставени по 5 000 лева от държавния бюджет.

85 000 лв. безвъзмездно за подпомагане на занаятчиите в музей „Етър“ Тихомир Църов За всяка от 17 работилници в музей „Етър“ ще бъдат предоставени по 5 000 лева от държавния бюджет. Това стана ясно след обявеното Решение на Министерски съвет от 17 ноември.

Целта е да се подпомогне работата на занаятчиите в условията на пандемия. Кабинетът прие да се разпределят 305 000 лева на грънчари, резбари, калайджии, иконописци, тъкачи, абаджии, ковачи, шекерджии и др. в четири институции с характер на етнографски музеи – РЕМО „Етър“, „Самоводска чаршия“, „Стария Добрич“ и Златоград. В музей „Етър“ функционират 17 занаятчийски работилници. До края на октомври 2020 година посетителите са 113 000 души. През 2019 този брой е близо два пъти повече.

Все още няма официална статистика, но съществува сериозна вероятност Регионален етнографски музей на открито „Етър“ да е най-посещаван в страната през тази година. Спадът на туристи все пак е факт и средствата, които правителството отпуска ще дадат възможност на майсторите да посрещнат разходите си за определен период от време.

Средният месечен наем на работилница в музей „Етър“ е 362 лева с ДДС. Най-ниският е 90 лева, най-високият е 1506. През пролетта, по предложение на администрацията, местният парламент прие решение за временно опростяване на дължимите наеми, което също имаше за цел да подкрепи майсторите в трудния период. Идеята за финансова подкрепа започна да се обсъжда по линия на Националното сдружение на общините в Република България. В разговорите участваха ръководители на институции, които имат отношение към запазването на занаятчийството в страната.

Едно от предложенията на проф. д-р Светла Димитрова – директор на РЕМО „Етър“, бе да се пристъпи към частично, но сериозно намаляване на наемите. В крайна сметка бе възприета идеята да се предложи на кабинета директно отпускане на финансов ресурс. Включването на „Етър“ към групата от институции, за чиито работилници ще бъдат отпуснати средства, стана след писмено предложение на ръководството на музея.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото