75 години от победата над хитлерофашизма и фалшификациите за Втората световна война

Pobedata-pri-Kursk-se-schita-za-edin-ot-prelomnite-momenti-v-hoda-na-Vtorata-svetovna-voina
Победата при Курск се счита за един от преломните моменти в хода на Втората световна война

Отношението към миналото, е черта разделяща образоваността от диващината!”

А. С. Пушкин

На 09 май 2020 година в Руската федерация ще бъде тържествено отбелязана великата победа над Хитлеристка Германия. Основна и решаваща роля в тази най-кръвопролитна война беше на Червената армия и народите на Съветския съюз. Това до края на войната се признаваше от съюзниците – Великобритания и Съединените американски щати. Споменавам само някои думи на Уинстън Чърчил: „Трябва да признаем, че русите извадиха червата на германския звяр!”, „Славната и непобедима червена армия!”, „От съюзниците можеха да водят успешна сухоземна операция само русите!”, „Без Сталин не беше възможна победата!”. При трудности в Ардените Чърчил прави следното обръщение: „Моля, маршал Сталин да направи настъпление за облекчаване на нашите войски!” Сталин му отговаря: „Ние, верни на нашите съюзници, ще проведем офанзива!” Всичко това Чърчил е забравил в своите мемориали. Пропуснал го е и ген. Айзенхауер в спомените си.

Съветският съюз е нападнат на 22 юни 1941 година от коалиция, ръководена от Хитлеристка Германия, в която са: Румъния, Унгария, Италия, Финландия, войски на Степан Бандера от Западна Украйна, фашистко поделение от Франция, легион от Испания и т. н.

Абсолютизира се ролята на Втория фронт, открит едва на 6 юни 1944 година и то пак с подкрепата на Червената армия. Сега в учебниците и пренаписаните исторически книги въобще не се споменава за участието на Съветския съюз във войната! Дори в популярната снимка на тримата ръководители на Ялтенската конференция през март 1945 година са оставени Чърчил и Рузвелт, а Сталин го няма, макар, че е домакин!

Друга фалшификация е преиначаването на договора „Рибентроп – Молотов” от 23 август 1939 година, като съюз на Хитлеристка Германия и Съветския съюз за започване на Втората световна война и подялбата на света. Дори се отива до там, че Сталин готвел завоевателната война, но Хитлер го изпреварил! Истината е, че този договор е само за ненападение! Всъщност, след идването на власт на Хитлер през 1933 година, първият сключен договор за дружба, сътрудничество и военна взаимопомощ е с Полша. Той е подписан на 26 януари 1934 година от Хитлер и министър-председателя на Полша ген. Пилсудски в Берлин. На 25 януари 1939 година договорът е подновен за още десет години от Министъра на външните работи на Германия Рибентроп и полк. Бек във Варшава. На 1 септември същата година Полша е нападната от Германия!

На 30 септември 1938 година Великобритания и Германия приемат декларация за ненападение; 06 декември 1938 година Франция и Германия приемат декларация за ненападение; март 1939 година Румъния и Германия подписват икономическо споразумение, а след това Румъния става съюзник и воюва срещу Съветския съюз; през май 1939 година е приет пакт между Германия и Италия за съюз и дружба; март 1939 година - договор между Германия и Литва за ненападение и т. н. Ясно е, че договорът „Рибентроп – Молотов” от 23 август 1939 година е последното споразумение на Третия Райх. Видима истина е, че Европа се обединяваше с Адолф Хитлер за участие в нападение на Съветския съюз и неговото завладяване.

Това съзнателно и целенасочено манипулиране е свързано с отклоняване на съзнанието и опити за забрава на Мюнхенската спогодба от 29 септември 1938 година, на която ръководителите на Англия и Франция подаряват Судетите в Чехословакия на Германия с мотива да задоволят агресивните стремежи на Хитлер. На срещата в  Мюнхен участват Хитлер, Мусолини, Чембърлейн, Деладие и дипломати. Съветският съюз е пренебрегнат и Сталин не присъства. Австрия също е присъединена към Третия райх от 1938 година. Хитлер до края на месец януари 1939 година окупира почти цяла Чехословакия и я превръща в протекторат.Чехословакия е заобиколена с врагове, а Полша е в съюз с Германия и не позволява да преминат руски войски както по суша, така и по въздух. Отправят се обидни нападки към Русия и дори такива, че Европа свършва с Полша! Управленският елит проявява агресивност и участва в подялбата на Чехословакия и ликвидирането ѝ като държава! На 30 септември през нощта срещу 1 октомври 1938 година полски войски нахлуват в Тешинска област на Чехословакия и завладяват районите Тешин, Фришдат и Ябиуков в Силезия. Полското радио пуска лъжлива информация, че чехите са направили провокация. След единадесет месеца Германия ще нападне съюзника Полша със същите съобщения - че Полша е направила провокация!

Пилсудска Полша проявява антисемитизъм в солидарност с Третия райх, дори и след войната! В среща с Хитлер полският посланик Юзеф Липски го уверява, че „Ако изсели евреите, ще му направят най-красивия паметник във Варшава!” След войната, в гр. Келце през 1946 година, поляци нападат и убиват няколко евреи!

Сега и полски ръководители фалшифицират историята, рушат паметници на загинали червеноармейци за освобождението на Полша от хитлеристите, за освобождение на зловещия лагер Аушвиц /Освиенцим/ и т. н.

Инкубаторът на литература, фалшифицираща историята на Втората световна война е в Лондон, където се издават материали, опорочаващи съветските пълководци, пишат за червеноармейците, че са „окупатори”, трудове, омаловажаващи битките при Москва, Сталинград и Курск, а като най-важна за гр. Харков! Забравено е, че в Техеран през 1943 година, Чърчил е подарил меч на Сталин с надпис и поздравление за победоносното руско оръжие при Сталинград!

Жертвите се слагат на една плоскост с палачите! Преувеличава се ролята на съюзните войски от Великобритания и Съединените американски щати, хиперболизира се ролята на Втория, Западен, фронт и т. н. Този подход е не само ненаучен, несправедлив, дистанцира се от историческата истина, но е и безнравствен.

След тези изпитания на човечеството, следствие коронавируса, светът ще бъде друг! Надяваме се да възкръсне нравствеността и благодарността на Европа, че Русия и руският народ спасиха Стария континент от завоевателната агресия на Наполеон през 1812 година, войните на Русия с Турската империя – довели до свободата на Балканските народи и решаващата роля на Червената армия преди 75 години за разгрома на Третия райх, за свободата и независимостта на европейските народи! Истината е свята, народната памет е будна и тя ще възтържествува!

Доц. дфн Гено Матеев

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2020-05-25 15:03:01

    Нищо няма за участието на Полша и Финландия във войната преди 1941 година.

  1. Още от Памет

Към началото