64 полицаи от областта дежурят край границата с Турция

<p>Делят с колегите си от страната мизерия, студ и опасни
64 полицаи от областта дежурят

Делят с колегите си от страната мизерия, студ и опасни пътища. Въпрос на време е да станат още бели, прогнозират песимистично настроени служители на МВР

От всичките около хиляда полицаи, охраняващи южната ни граница, 64 са командировани от Областната дирекция на МВР в Габрово, научи „100 вести”. Задачата им бе да подкрепят граничните патрули за справяне с бежанската вълна…
Тежката катастрофа от полунощ на 26 декември т. г., когато „Зил 131“ с 15 полицаи, връщащи се от дежурство на границата, се преобърна край с. Горно Ябълково, разтревожи близките и на командированите от Габрово служители. Неколцина от тях разказаха пред репортер на вестника за мизерията им на границата, за собственоръчно пригодените колиби от найлон, покрити с клони, мръзненето и калта в труднодостъпни райони. Често се налагало да си носят от Габрово резачки за дърва, газови котлони и др., за да направят съществуването си край границата малко по-лесно.
Всичко това започна преди повече от година, по време на предишното правителство, когато министър на МВР беше Цветлин Йовчев. Командированите от вътрешността полицаи започнаха да се въртят на ротационен принцип - патрулираха на браздата две седмици, след което се връщаха по градовете си... После пак заминаваха за границата. Сред габровци има такива, които са изкарали по около десетина дежурства край граничната бразда. Още при подписване на заповедта министър Йовчев заяви в отговор на въпрос за евентуалното недоволство на служителите: „МВР е структура, в която заповедите не могат да бъдат поставяни под съмнение”.
След инцидента от 26-ти обаче синдикални организации на полицаите в МВР започнаха да готвят протести заради смъртта на 34-годишния шофьор Асен Асенов от Свищов и раняването на шестима от возещите се полицаи в камиона. Освен това условията на труд са в противоречие с нормативната уредба. Габровски полицай съобщи, че понякога дежурствата им край граничната бразда продължават по 19-20 часа. Друг допълни, че липсва организация и че понякога камионите, които трябва да ги приберат към базите, закъсняват с часове.
Вчера потърсихме за коментар ръководството на Областната дирекция на МВР в Габрово, но до редакционното приключване на броя не успяхме да установим връзка.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни