140 години Българска армия

140-godini-Balgarska-armiya
140 години Българска армия
С венци и цветя, с Алея на Българската войнска слава, с факти и анализи от историята четирите общини почетоха армейската годишнина РУЖА ЛЮБЕНОВА На вчерашния ден, 20 юли, се навършиха 140 години от създаването на Българската армия. Първата заповед, издадена за създаването на българската войска, е подписана на този ден през 1878 г.

С венци и цветя, с Алея на Българската войнска слава, с факти и анализи от историята четирите общини почетоха армейската годишнина
РУЖА ЛЮБЕНОВА
 На вчерашния ден,  20 юли, се навършиха 140 години от създаването на Българската армия. Първата заповед, издадена за създаването на българската войска, е подписана на този ден през 1878 г. на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.
 Българската армия е създадена под наименованието Българската земска войска от Българското опълчение на основата на „Временните правила за Българската земска войска“, припомни вчера в лекцията си за основаването й д-р Богдан Андреев, специалист по военна и военнополитическа история, преподавател в СУ „Райчо Каролев”-Габрово.
  Неговата презентация на тема „Развитие на сухопътните войски“ беше направена в ритуалната зала на Община Габрово в присъствието на областния управител Невена Петкова, кмета на Габрово Таня Христова, председателя на Общинския съвет в Габрово Лена Георгиева, началникът на Военно окръжие-Габрово подп. Кристиян Гранджан и др.
 Ден преди това, годишнината на Българската армия беше отбелязана и на площад „Освобождение“ в Дряново. Под звуците на националния химн, церемониално бе вдигнат флагът на Република България. По случай юбилейното честване, тържествени слова и думи на признателност към хората с пагони изказаха кметът на община Дряново инж. Мирослав Семов, подп. Гранджан и заместник-областният управител Мария Пенева.
 Същия ден в Трявна се състоя официалната церемония по откриване на Алея на Българската войнска слава. Тя включва 25 плочи, представящи в резюме най-големите победи на Българската армия в Националноосвободителната война, Първата и Втората Световна война, и Балканските войни.Официални гости бяха Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, народните представители Николай Сираков и Иглика Събева, полк.  доцент Димитър Ташков – заместник-началник на Военна академия „Георги Сава Раковски“ и др. „Армията ни е гордост, самочувствие! А тази алея ще бъде един подтик към тези дечица, които да прочетат макар и краткия текст за тези големи подвизи на българската армия, а това да възбуди тяхното любопитство, да видят техните прадеди с какво достойнство с три пъти по-големи армии са се справяли в името на една единствена велика мечта – Майка България. Благодари на военната академия, на тревненските историци на г-н Шарланджиев – всеки от тях е допринесъл за създаването на алеята!“, каза при откриването кметът на Трявна Дончо Захариев.
 На 16 юли т. г. и Севлиево почете армейската годишнина. Бяха поднесени венци и цветя на „Паметник на участниците във войните за освобождение и обединение на България” в парк Казармите и паметника на Свободата на площад „Свобода“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни