Сивек преля, наводни „Етър“

В четвъртък сутринта преля вадата, захранваща работилниците в Архитектурно- етнографския
Сивек преля, наводни „Етър“
В четвъртък сутринта преля вадата, захранваща работилниците в Архитектурно- етнографския музей „Етъра“. Прииждащите води на река Сивек наводниха паркинга и потекоха по калдъръма в музея. Щетите са най-вече в участъка между входа и Възрожденската механа.

калдъръма, а водата е отнесла сипицата. Щети има и на паркинга, където служители на спасителния екип от пожарната е трябвало да разбият част от каменната му ограда, за да се оттекат водите. С чукове и кирки те раздробили бетонираните каменни късове, за да спасят музея от по-голямо наводнение, обясни старши инспектор Радослав Стефанов, началник група „Оперативен център“ към ОУ ПБЗН - Габрово. Той допълни, че от цялата ситуация трябва да се извади и поука - да се оставят по-големи отвори в зида на паркинга, за да може в такива ситуации водата да се оттича безпроблемно. 
От Община Габрово съобщиха, че причините за бедствието са в процес на изясняване. 
„Предполага се, че наводнението е вследствие на строително-ремонтни работи при изпълнение на обект „Инженеринг (Проектиране и строителство) на специализирани съоръжения за възстановителни дейности по реките и микротериториите“ с възложител Дирекция на Природен парк „Българка“ - гр. Габрово. 
Кметът на Община Габрово Таня Христова разпореди административна проверка на строителната документация, като ще настоява пред Басейнова дирекция - Плевен за преценка на целесъобразността на съоръженията, за да бъдат предотвратени бъдещи инциденти. 
Заради проливните валежи в последните дни експерти от Община Габрово извършват щателен преглед на всички критични места по река Янтра и нейните притоци“, допълниха от Община Габрово.
Причините за случилото се са комплексни - проливният дъжд, запушени водопреносни съоръжения и пр., обясниха ангажирани с проекта на ПП „Българка“. И с нашия проект, и без него, наводнението щеше да е факт. Даже щеше да има още по-големи щети, защото благодарение на този проект беше изчистено коритото на реката в съседство с посетителския център на ПП „Българка“. 
В квартал Етъра е съборена подпорна стена. Наводнени са няколко мазета на къщи на бул. „Столетов“ в Габрово. Най-много дъжд е паднал в района на язовир „Христо Смирненски“.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    2014-04-18 21:31:31

    Напишете нещо за Андон Гинев и неговата фирма Великобритания 2014...има много измамени и от Габрово

Към началото

Следвай ни