Журито на филм феста мина по червен килим към зала „Възраждане“

ZHurito-na-film-festa-mina-po-cherven-kilim-k
Журито на филм феста мина по червен килим към зала „Възраждане“

НАДЕЖДА ТИХОВА Със специална тържествена церемония за откриването на осмото издание на „Смешен филм фест“ в сряда вечер пред зала „Възраждане“ се завихри празнично настроение. Най-напред с изпълнения на филмова музика оркестър „Габрово“ настрои почти ка

Кметът пожела на фестивала за него да се заговори и извън България
НАДЕЖДА ТИХОВА
Със специална тържествена церемония за откриването на осмото издание на „Смешен филм фест“ в сряда вечер пред зала „Възраждане“ се завихри празнично настроение. Най-напред с изпълнения на филмова музика оркестър „Габрово“ настрои почти като в Холивуд любопитната публика. За съжаление тук не дефилираха световни знаменитости във впечатляващи тоалети, но все пак имаше червен килим с насочени към него прожектори. Журито пристигна с впечатляващо кабрио и един по един членовете му запристъпваха по килима към фестивалната зала, пред която ги представяха и им задаваха кратки въпроси. Сред звездната тройка блестеше истински като на фестивал прекрасната актриса Стефания Колева, която на живо изглежда дори по-красива отколкото на екрана. Пръв от мъжете по килима премина кинокритикът Деян Статулов. Той със сигурност е изгледал най-много филми, знае как се правят, участвал е в екипите на доста фестивали, бил е дори директор на фестивал, а също и сценарист. Единствено той от журито е доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия в Института за изследване на изкуствата към БАН. Другият член на журито, което ще определи най-добрият филм на фестивала в Габрово, е писател и сценарист - Иван Марков. Освен, че ще гледа и оценява филми, днес в Регионалната библиотека от 17,30 часа писателят ще представи своята книга „Гранични отклонения“ , а в събота от 20 часа ще можем да видим българския филм „Маймуна“, на който той е съавтор на сценария.
Киносъбитието, което ще продължи 7 дни - до 24 октомври, по традиция откри в зала „Възраждане“ кметът Таня Христова. Тя подчерта, че в осмото издание на феста ще видим изключително стойностно кино, наситено с много смях. Голяма част от филмите и тази година ще бъдат показани не само за пръв път в Габрово, а и ще са премиери и дори предпремиери за България, подчерта още Таня Христова. Кметът благодари от сцената на организаторите – селекционерът на филмите Калина Вагенщайн и шефът на отдел „Култура и туризъм“ Радослава Балевска. Тя се пошегува, че и двете дами биха били достойни за герои на филмова продукция. Таня Христова подчерта, че в тазгодишното издание на фестивала ще видим една нова тенденция в българското кино – завръщането на децата актьори.
„В семейството на фестивалите, които се случват в Габрово, имаме едно много стойностно събитие - обобщи Таня Христова, - което достойно се нарежда и в календара на националните филмови фестивали. Вярвам, че усилията във времето ще се отплатят и не след дълго за „Смешен филм фест“ ще се заговори и извън България... Вероятно във филмите ще открием смях и истини, които ще ни помогнат да бъдем по-усмихнати и със сигурност по-добри и по-спокойни“.
Фестивалът продължава. За любителите на българското кино ще кажем, че утре, събота е Вечерта на българското кино. Както в събота, така и в неделя фестът предлага по три прожекции както за цялото семейство, така и специално за децата.

На снимката: Селекционерът на фестивала Калина Вагенщайн и тримата члена на журито с кмета Таня Христова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни